Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bayraktar TB2'ye soruşturma istediler: Kim hangi parçayı satıyor, tespit edip yasaklayın!

Bayraktar TB2'ye soruşturma istediler: Kim hangi parçayı satıyor, tespit edip yasaklayın!

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Tony Cardenas, Ermeni lobisinin istekleri doğrultusunda dünyanın en çok kullanılan SİHA'sı Bayraktar TB2'ler için soruşturma istedi. Cardenas'a göre TB2'lerde Amerikan menşeili bazı aparatlar kullanılıyor ve bunlara derhal yaptırım uygulanması gerek.

Savunma

20.02.2024, 02:40

Bayraktar TB2 SİHA'ların dünyada 20'den fazla ülkede kullanılması ve Türkiye'nin diplomatik etki alanını genişletmesine katkı sunması Amerikalı senatörleri çılgına çeviriyor. TB2'lerde ABD menşeili bazı ürünlerin kullanıldığını ileri süren Kongre üyeleri, bu donanımların Türk SİHA'larına nasıl girdiğine ilişkin açık bir soruşturma istedi. 

ABD merkezli 'bağımsız' medya portalı >ProPublica'da yayınlanan bir analize göre, Bayraktar TB2'lerin bazılarında ABD, Kanada ve Almanya'ya ait donanımlar bulunuyor. 
Sözkonusu analizde, Azerbaycan'ın Ermeni işgalindeki topraklarını kurtardığı Karabağ Savaşı sırasında düşürülmüş bir TB2 SİHA üzerinde yapılan incelemede kimi parçaların Amerikan menşeili ürünlerle birebir aynı olduğunun görüldüğü iddia edildi. 

Bunun üzerine ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tony Cardenas, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın Meclis versiyonunda bir değişiklik yaparak Bayraktar TB2'lere odaklanılmasını ve Baykar şirketine gönderildiği iddia edilen aparatların tam olarak belirlenmesini istedi. 

Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yürüterek özellikle Karabağ Savaşı'nda kullanılan TB2'lerdeki Amerikan donanımına ilişkin bir rapor hazırlayacak. 

Tony Cardenas

Türkiye'nin dünyaya SİHA satışlarını dikkatle izlediklerini kaydeden Tony Cardenas, "Bu silahların nerede-nasıl konuşlandırıldıklarını takip ediyoruz. Türk SİHA'larının istikrarsızlaştırıcı etkilerinden ve Dağlık Karabağ gibi yerlerde insan hakları ihlallerine yol açmasından endişeliyim" dedi. 

45 milyon Rus'u öldürecek dehşet senaryosu! Sosyal medya nükleer simülasyonu... Haberi Görüntüle

MENENDEZ'İN ARDINDAN İKİNCİ HAMLE

Türk SİHA'ları için araştırma önergesini geçtiğimiz yıl ilk olarak yeminli Türkiye düşmanı Bob Robert Menendez hazırlamıştı. 

Washington'da oldukça güçlü bir pozisyondaki Ermeni lobisinin güdümüne girdiği açıkça görülen Cardenas, Bayraktar TB2'leri Beyaz Saray'ın radarına sokmak için Temsilciler Meclisi üyesi 19 isimle birlikte ikinci hamlesini yaptı. Benzer bir talebi geçtiğimiz yıl Türkiye düşmanlığıyla ünlü çocuk tacizcisi senatör Bob Robert Menendez hazırlamış ve Baykar şirketinin satın aldığı ABD ürünlerinin araştırılmasını istemişti. 

Sözkonusu hamleler Amerika-Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) tarafından güçlü biçimde destekleniyor. 

Diğer yandan bu tip girişimcilerin önünde önemli bir engel bulunuyor: Bayraktar TB2'lerde -eğer varsa- yabancı menşeili ürünler askeri sınıfa değil, ticari sınıfa giriyor ve yaygın bir kullanım alanı bulunduğundan ötürü bu ürünlerin ihracı için herhangi bir izin gerekmiyor. 

Senato ve Temsilciler Meclisi'nde Türkiye karşıtı lobilerin kuklaları, Ankara'ya yönelik yaptırımların daha sert bir şekilde uygulanmasında ısrarcı. Bayraktar TB2'lerin Rus işgaline direnen Ukraynalılar için sembol silah haline gelmesi bile Washington'daki bazı çevreler için bir anlam ifade etmiyor. 

Bayraktar AKINCI'dan tam isabet! İHA-122 Süpersonik Füze Atış Testi başarıyla... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB2'LER KARABAĞ'DA DESTAN YAZMIŞTI


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading