• G.ALTIN

    4.281,28

  • DOLAR

    39,6651

  • EURO

    45,7674

  • BIST 100

    9.102,02

  • BITCOIN

    $104.253

Bayraktar TB2'ye AESA radar taktılar: Polonya'dan paylaşılan görüntüde silindirik radom var

Bayraktar TB2'ye AESA radar taktılar: Polonya'dan paylaşılan görüntüde silindirik radom var

Polonya ordusundaki Bayraktar TB2, gövde altında AESA radarla görüntülendi. Baykar-Leonardo işbirliğinin sahaya hızla yansıdığını gösteren fotoğraf, TB2'nin Osprey-30 tipi silindirik radarla teçhiz edildiğini gözler önüne serdi. Osprey-30, deniz, kara ve havada her türlü hedefi tüm yönlerde tespit etme kapasitesiyle tanınıyor.

Dünyanın en büyük İHA/SİHA şirketi Baykar'dan 24 adet Bayraktar TB2 satın alan Polonya, bu SİHA'ların görev yükünü çeşitlendiriyor. 

Polonya'dan Arthur Golawski'nin sosyal medyada paylaştığı ve İngilizce yayın yapan haber sitesi TurDef'in dikkat çektiği görüntü, TB2'nin gövde altında elektro-optik kamera yerine silindirik yapıda bir radarın bulunduğunu gözler önüne serdi. 

Bayraktar TB2'de kullanılan gözetleme sisteminin İtalyan Leonardo üretimi Osprey-30 AESA radarı olduğu sanılıyor. TB2'nin Osprey ailesinden bir radarla görev yapması, İtalyan savunma devi Leonardo ile ortaklığa imza atmış Baykar'ın AESA radar entegrasyonunu da ortaya koydu. 

Bayraktar TB2 SİHA gövde altında Osprey tipi radar

Leonardo şirketinin sabit ve döner kanatlı hava araçları için geliştirdiği radarlar düşük güç tüketimi ve hafifliğiyle dikkat çekiyor. Şirketin özellikle İHA'larda kullanılmak üzere Osprey-50 modeli üzerinden optimize ettiği Osprey-30, X-band frekansında çalışan ikinci nesil bir AESA radar sistemi. 

Hafif ve kompakt yapısı sayesinde insansız hava araçlarına kolaylıkla entegre edilebiliyor. Çok modlu gözetleme yeteneği sunan Leonardo radarı deniz, kara ve hava hedeflerinin tespit ve takibini sağlıyor. 

Anten, işlemci ve alıcı birimleri de dahil olmak üzere toplamda 28 kilogram ağırlığa sahip Osprey-30, eşzamanlı olarak 1000'e kadar hedef takibi yapabiliyor.

360 derecede tarama kapsamı bulunan radar, deniz üzerinde küçük hedeflerin tespitinde kullanılabildiği gibi, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Haritalama görevini de ifâ edebiliyor. 

HAREKETLİ HEDEF TAKİBİ YAPABİLİYOR 

Osprey-30'un önemli yeteneklerinden biri ise yerdeki hareketli hedefleri belirlemeye olanak tanıyan MTI olarak gösteriliyor. Leonardo radarı, hava hedeflerinin tespit ve takibini de yapabiliyor. 

Hareketli parça içermeyen ve farklı görev modlarını aynı anda çalıştırabilen AESA radarının, dünyanın en çok kullanılan insansız hava aracı TB2'nin etki alanını genişleteceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD donanması benzer bir radarı AN/ZPY-8 adıyla MQ-8C Fire Scout insansız helikopterde kullanıyor. Norveç ise AW101 arama-kurtarma helikopterlerinde 360 derece kapsama alanı sağlayan 3 antenli Leonardo konfigürasyonunu tercih ediyor. İngiliz donanması da Beechcraft King Air uçaklarında deniz devriye görevi sırasında hedef tespit-takibinde bu tip radardan faydalanıyor. 

Baykar yöneticileri Selçuk ve Haluk Bayraktar, Leonardo ile resmî ortaklığa 6 Mart 2025 tarihinde imza atmıştı.

Bayraktar TB2'ye Osprey-30 radar entegrasyonu, Baykar ile Leonardo arasında daha kapsamlı işbirliğinin işaretlerini sunuyor.

Leonardo şirketi daha önce Baykar SİHA'ları için potansiyel faydalı yükleri 2025 Endüstriyel Plan'da listelemişti. Türk SİHA'ları için muhtemel yükler arasında Gabbiano burun üstü radar, Osprey ailesi, Skyward IRST ve LEOSS S/T sistemleri yer alıyordu.  

TRHABER

Avatar
Atilla Diş