Yandex Metrica

Bayraktar TB2 satılan ülkede İranlılar İHA fabrikası kurdu: Kritik teknoloji çalınır mı?

Bayraktar TB2 satılan ülkede İranlılar İHA fabrikası kurdu: Kritik teknoloji çalınır mı?

Baykar firması, TB2 SİHA sattığı ülkeler listesine bir süre önce Tacikistan'ı da eklemişti. İran'ın Duşanbe'de İHA tesisi kurması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Savunma

23.03.2024, 18:34

'Ebabil' adında insansız hava araçları üreten İran, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bir İHA üretim tesisi kurdu. İki ülke arasındaki askeri ilişkileri geliştirme hedefiyle hayata geçen tesiste 'Ebabil II' tipinde insansız hava araçları üretilecek. Fabrikanın açılışına İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakırî katılırken ona Tacik Savunma Bakanı Orgeneral Sherali Mirzo eşlik etti.

Burada yaptığı konuşmada Muhammed Bakırî (yukarıda solda), "Fabrikanın açılışı iki ülke arasındaki askeri işbirliği için bir dönüm noktasıdır. İran artık askeri ekipmanlarını dost ve müttefik ülkelere ihraç edebiliyor" dedi. İran'ın Tacikistan'daki bu adımı, Baykar'ın Duşanbe'ye bir süre önce SİHA satmasından ötürü endişelere neden oldu. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

O BİLGİYİ KIRGIZLAR AÇIKLAMIŞTI 

Tacikistan'ın komşusu Kırgızistan'da yetkililer, Bayraktar TB2 tedariği konusunda Ankara ile Duşanbe'nin anlaştığını açıklamış, sözkonusu bilgi kamuoyuna Kırgız Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev tarafından duyurulmuştu. Sosyal medyadaki iddilar hakkında bir Kırgız milletvekilinin sorduğu soruyu cevaplayan Kulubayev, "Evet, bu doğru. Elçiliğe bu yönde bir soru sorduk. Teyit edebiliriz. Türk tarafına bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirttik, zira Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sorunlar çözülmüş değil. Fakat Türkiye bunun ‘iş’ olduğunu söylüyor. Askeri-teknik işbirliğinin devam edeceğini belirtiyorlar" demişti. 

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Haberi Görüntüle

TERSİNE MÜHENDİSLİK ENDİŞESİ 

Tacikistan'a Bayraktar TB2 satışına ilişkin haberler yetkililer tarafından yalanlanmazken, anlaşma sonrası Duşanbe'de İran'ın attığı adım 'teknoloji casusluğu' konusunda endişelere neden oldu. Haberleri okuyan vatandaşlar, Bayraktar TB2'nin 'tersine mühendislikle' kopyalanıp İran'ın kurduğu tesiste üretileceğine dair kaygılarını dile getirdi. Tacikistan'a yönelik TB2 satışından Kırgızlar pek memnun kalmamış, sözkonusu hamlenin iki ülke arasında gerilimi artıracağı endişesi oluşmuştu. Halihazırda TB2 SİHA'ları Kırgız ordusunda aktif biçimde kullanılıyor. Bu ülkeye yüklü miktarda ROKETSAN imâli mini akıllı mühimmat da sevk edildi. 

Öte yandan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, TB2'nin 13 ülkede aktif olarak kullanıldığını, ihracı için sözleşme imzalanmış ülke sayısının ise 20'den fazla olduğunu dile getirmişti. Dünyanın en çok kullanılan SİHA'sı unvanını açık ara elinde bulunduran TB2'lerin henüz Duşanbe'ye teslim edilmediği sanılıyor. İran'ın İHA fabrikası kurmasının ardından Ankara ile Duşanbe arasında imzalanmış anlaşmanın askıya alınıp alınmayacağı merak konusu. Tacikistan'da Ebabil İHA üretmeye hazırlanan İran, bu hava aracını şimdiye dek sadece Etiyopya'ya satabilmişti. 

Keşif faaliyetinde kullanılan İran üretimi Ebabil-2'lerin alçak irtifada 200 km menzili bulunuyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading