Yandex Metrica

Bayraktar TB2 o ülkeyi parçalanmaktan kurtardı: Belgeselde itiraf ettiler

2021 yılında Etiyopya'yı Mısır destekli Tigray örgütünü kullanarak parçalamak isteyen ABD, Türkiye'nin SİHA tedarik etmesiyle bu amacına ulaşamadı. Bayraktar TB2'lerin Etiyopya'yı parçalanmaktan kurtardığını Kara Kıta'nın subayları ilk kez itiraf etti.

Savunma

07.03.2024, 15:53

Türk SİHA'larının Afrika'da oluşturduğu etki bu araçların kullanıcıları tarafından ilk kez açık biçimde dile getirildi. Şimdiye dek dünyanın 30 ülkesine satılan Bayraktar TB2'nin Kara Kıta'daki müşterileri arasında bulunan Etiyopya, Türk SİHA'ları sayesinde parçalanmaktan kurtuldu. 

2021 yılında kuzeydeki ayrılıkçı Tigray örgütünün saldırıları karşısında çaresiz kalan Etiyopya yönetimi Türkiye'ye başvurmuş ve kendilerine acilen Bayraktar TB2'lerin tedarik edilmesini istemişti. Addis Ababa yönetiminin 19 adet TB2 talebi hızla işleme alındı ve ilk parti olarak 6 adet SİHA bu ülkeye teslim edildi. 

Mısır, Sudan ve ABD tarafından desteklenen Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) bu sırada köyleri yakıp yıkarak güneye doğru ilerliyor, hatta örgütün başkent Addis Ababa'yı bile işgal edeceği konuşuluyordu. Nil Nehri sularından elektrik üretmek için Büyük Rönesans (Hedasi) Barajı'nı inşa eden Etiyopya'nın Tigray örgütü tarafından parçalanmasını amaçlayan güçler, Türkiye'nin desteğiyle bu hedefe ulaşamadı. 

3 adet yer kontrol istasyonuyla birlikte SİHA'ların göreve başlaması sahada her şeyi birdenbire değiştirdi. Tigray milislerine yönelik yoğun operasyonlarda ayrılıkçı teröristlerden binlercesi öldürüldü; takvimler 2021 Aralık ayını gösterirken Tigray örgütünün lideri Debretsion Gebremichael güneyde ele geçirdikleri bölgelerden çekildiklerini duyurarak acil ateşkes ve barış talebinde bulundu. 

Sonraki dönemde en kuzeydeki kasabalarına çekilen örgüt üyeleri işgaller için yeniden taarruza kalkmaya cesaret edemedi. Terör faaliyetlerinde ısrar edenlere Etiyopya ordusu, hava destekli operasyonlar gerçekleştirmeye devam etti. Gelinen noktada ülkenin parçalanmasını önleyen yegane unsur SİHA'lar oldu. 

Şimdiye dek pek çok cephede savaşın seyrini değiştiren TB2'ler, Etiyopya Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan bir belgeselde çarpıcı ifadelerle anlatıldı. 

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde... Haberi Görüntüle

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

BARIŞTA İSTİHBARAT, SAVAŞ ZAMANI SAVAŞ!

"Modern SİHA'larla donatılmış yeni ekipler. Bilgi toplama, kaçakçılığı önleme ve hudut muhafaza görevini icra ediyorlar. Savaş zamanında ise savaşıyorlar" ifadelerinin kullanıldığı belgeselde Etiyopya subayları, 'büyük ve gelişmiş ülkelerin sıraya girdikleri bu ekipmana' öncelikli olarak sahip olmanın avantajını yaşadıklarını söylüyor. 

Bir Etiyopyalı komutan, "Sıraya girdik ve aldık. SİHA'yı kendimiz yönetebiliyoruz. Artık kendimiz bakım ve idamesini yürütebilecek düzeye geldik" diyor. Şu anda kaç adet SİHA'ya sahip olduğu bilinmeyen ülkede Bayraktar TB2'lerden şu sözlerle bahsedildi:

"Bu araç sadece gelişmiş ülkelerde bulunan bir savaş ekipmanı olmasına rağmen Etiyopya bu teknolojiyi hızlı bir şekilde kurdu ve kullandı. Böylelikle Afrika'da hava üstünlüğünü tekrar elde ettiğini kanıtladı. Üst düzey devlet yetkilileri ve stratejik askeri ekiplerle donatılan bu grup, Etiyopya'yı parçalamak üzere planlanan teşebbüsü inanılmaz bir şekilde püskürtmeyi başardı. Bu teknolojinin savaşma gücündeki sırrını muhafaza edeceğiz. Taktik ve stratejilere çalışmaya devam edeceğiz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading