Yandex Metrica

Bayraktar TB2'leri teslim alan Nijer, HÜRKUŞ uçağı ile Ejder Yalçın zırhlısını bekliyor

Bayraktar TB2'leri teslim alan Nijer, HÜRKUŞ uçağı ile Ejder Yalçın zırhlısını bekliyor

Yıllardır DEAŞ ve El-Kaide türevi terör örgütlerinin saldırılarıyla boğuşan Nijer, hava gücünü Bayraktar TB2 ile donattı. Bu ülkeye yakında TUSAŞ'ın HÜRKUŞ'u da teslim edilecek. Nurol Makina ise Nijer için Ejder Yalçın üretimini sürdürüyor.

Savunma

05.04.2024, 17:28

Sahraaltı Afrika'sının önemli ülkelerinden Nijer'in geçtiğimiz hafta Türkiye'den gönderilen Bayraktar TB2 SİHA'ları teslim aldığı doğrulandı. Fransızca yayın yapan Menadefence adlı internet sitesi mayıs ayının son haftasında Nijer'in Türkiye'den 6 adet TB2 satın aldığını, SİHA'ların iki ayrı kargo uçağıyla başkent Niamey'e ulaştırıldığını yazmıştı. 

Bu bilgi Afrika merkezli haberleriyle tanınan RFI (Radio France International) tarafından teyit edildi. Geçtiğimiz kasım ayında Ankara ile Niamey yönetimleri arasındaki savunma anlaşmasına binaen gerçekleşen satışla birlikte Türk SİHA'larının kullanıcıları arasına bir ülke daha eklenmiş oldu. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB2 İHRAÇ EDİLEN ÜLKELER

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz günlerdeki bir açıklamasında TB2'lerin satışı konusunda 20'den fazla ülkeyle sözleşme imzalandığını, bunlardan 13'ünün ise bu silahları aktif olarak kullandığını söylemişti. 

Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna cephelerinde tüm dünyanın ilgiyle izlediği başarılara imza atarak konvansiyonel savaşın konseptini değiştiren Bayraktar TB2'ler, açıklanan bilgiler itibariyle şimdiye dek şu ülkelere ihraç edildi:

Azerbaycan, Libya, Katar, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas, Cezayir, Polonya, Etiyopya, Ukrayna, Letonya, Somali, Tacikistan, Nijer ve Irak. 

Yurtdışında çeşitli gazeteler, bu ülkelerin dışında İngiltere, Çekya, Macaristan, Bulgaristan ve Arnavutluk'un da TB2'lerle ilgilendiğini yazmıştı. Bayraktar TB2'lerden şimdiye dek 300'ü aşkın miktarda üretildiği sanılıyor. Selçuk Bayraktar, şirketin yılda 200 adet TB2 üretecek kapasiteye sahip olduğunu duyurmuştu. 

TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım başladı TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım... Haberi Görüntüle

NİJER'DE SİHA ÜSSÜ İNŞA EDİLECEK 

Türkiye'den 6 adet Bayraktar TB2 SİHA satın alan Nijer, bu araçları Mali ve Burkina Faso sınırlarında faaliyet gösteren DEAŞ ve El-Kaide türevi terör örgütlerine karşı kullanmayı planlıyor. 

Nijer askerleri

TB2'lere bağlı yer istasyonlarında görev alacak personelin eğitimleri sürerken Niamey yönetimi SİHA'ların korunacağı hangarları da inşa etmeye başladı. Bu amaçla sadece SİHA'lar için bir hava üssü inşasının planlandığı belirtiliyor. Bayraktar TB2'leri Ukrayna merkezli bir hava kargo şirketine ait İlyuşin-76 tipi uçakla teslim alan Nijer, önümüzdeki dönemde TUSAŞ'tan da 2 adet HÜRKUŞ uçağı edinecek. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

SİHA, HÜRKUŞ VE EJDER YALÇIN...

HÜRKUŞ alımı konusundaki anlaşmayla birlikte Nijer, Türkiye'nin kendi ürettiği bir savaş uçağını ihraç ettiği ilk ülke olmuştu. TUSAŞ bu konuda çalışmalara devam ediyor. Bu ülkeye verilen savunma sanayii ürünü SİHA ve uçaklardan ibaret değil. Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, nisan ayındaki Türkiye ziyaretinde Nurol Makina tesislerini gezmiş ve şirkete Ejder Yalçın adlı zırhlı araçların alımı konusunda sipariş vermişti. 

Terörle mücadele görevinde ordusunun teknik olanaklarını artırma amacındaki Nijer Cumhurbaşkanı Bazum'un kaç adet Ejder Yalçın siparişi verdiği bilinmiyor ancak Nurol Makina, ihracat için seri üretim hattındaki 1000. aracı nisan ayında üretmişti. Yani şirket, şimdiye dek binin üzerinde zırhlı araç ihraç etti. Nurol Makina'nın önümüzdeki günlerde Nijer'e zırhlı araçların en gelişmiş türevi olan Ejder Yalçın-III'leri teslim etmesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading