Yandex Metrica

Bayraktar TB2'ler Fas'a indi Cezayir'le gerilim tırmanıyor

Bayraktar TB2'ler Fas'a indi Cezayir'le gerilim tırmanıyor

Bayraktar TB2'lerin Fas'a teslimatı tam da bu ülkenin Cezayir'le savaşın eşiğine geldiği bir döneme rastladı. Rabat ordu kaynakları, 13 adet SİHA'dan oluşan paketi aldıklarını söylüyor.

Savunma

23.01.2024, 21:59

Fas ile Cezayir arasındaki tansiyon giderek yükseliyor. Türkiye'nin Fas'a 13 adet Bayraktar TB2 satması tam da gerilimin yükseldiği bir döneme denk geldi. Fas ordu kaynaklarına göre 70 milyon dolar değerindeki 13 SİHA'dan oluşan paketin tamamı Fas'a teslim edildi. Cezayir ise buna cevap olarak Çin'den 24 tane WingLoong II model SİHA sipariş etti. 

Fas'ın Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario grubunu destekleyen Cezayir, aynı zamanda Rabat yönetimini İsrail'le ilişkileri normalleştirmekle suçluyor. Geçtiğimiz günlerde bu ülkeyle diplomatik tüm ilişkileri kesen Cezayir, hava sahasını da Fas uçaklarına kapatmıştı. 

İki ülke yetkilileri arasında bir süredir devam eden söz düellosunun, Bayraktar TB2'lerin teslimiyle birlikte ne yöne evrileceği merak konusu. Türkiye'den TB2 SİHA satın alan Fas'ın aynı zamanda İsrail'den kamikaze drone'lar edindiği biliniyor. Rabat'ın bu ekipmanı güneydeki ayrılıkçı Polisario birliklerine karşı kullanmayı tasarladığı belirtiliyor. 

Batı Sahra topraklarını Fas'tan ayırmayı amaçlayan örgüt, İspanya ve Cezayir tarafından destekleniyor. Fas güneyi aynı zamanda eski bir İspanyol kolonisi. Polisario grubu kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde bağımsızlık referandumu için çağrı yapıyor. Ancak buna karşı çıkan Fas yönetimi hem İspanya hem de Cezayir'i karşısına almış durumda. 

13 adet Bayraktar TB2'nin Fas'a teslim edildiğine ilişkin bilgiler henüz resmi kaynaklarca doğrulanmadı ancak Rabat'a bağlı ordu kaynakları Türk SİHA'larında teslimatın tamamlandığını söylüyor. Fas'ın ayrılıkçı örgütü bastırma amacıyla aldığı TB2'leri Cezayir topraklarında bir eyleme bulaştırmasından endişe ediliyor. 

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Libya'daki savaşta Türkiye'nin de destek verdiği meşrû Trablus hükümetinin yanında durmuştu. Cezayir'in Libya ile 900 kilometreyi aşkın kara sınırı bulunuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading