Yandex Metrica

Bayraktar TB2'de 28. ülke belli oldu: Sözleşme tutarı tam 370 milyon dolar!

Dünyada en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin 28. müşterisi Kuveyt oldu. Baykar 370 milyon dolarlık sipariş aldı.

Savunma

23.01.2024, 20:19

27 ülke ile dünyanın en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı unvanını açık ara elinde bulunduran Baykar, 28. ülkeye de SİHA satarak bu konumunu pekiştirdi. Milli SİHA 18 Ocak 2023 itibariyle müşterilerine bir yenisini daha ekledi. Baykar şirketince imâl edilen ve özellikle yurtdışında 'savaş efsanesi' haline gelen Bayraktar TB2'lerin 28. müşterisi Körfez ülkesi Kuveyt oldu. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzalanan sözleşmenin tutarı 370 milyon dolar... 

Kuveyt'in bu paranın karşılığı olarak Baykar'dan 3 filo TB2 sipariş ettiği öğrenildi. 3 adet yer istasyonu ve 18 adet SİHA ile birlikte ROKETSAN üretimi 1800 adet Mini Akıllı Mühimmat'ın (MAM) önümüzdeki dönemde Körfez ülkesine teslim edilmesi bekleniyor. 

Baykar, SİHA satılan ülkelerin ordu personelini Türkiye'de sıkı bir eğitimden geçiriyor. 

Gelirinin yüzde 99'u ihracat gelirlerinden oluşan Baykar, TB2'ye yoğun talepten ötürü yeni müşterilerine ancak 2 yıl sonrası için randevu verebiliyor. 

Seri üretim kapasitesini artırdıklarına dikkat çeken Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 2023 itibariyle yılda 240 adet SİHA'yı üretip teslim eder hale geleceklerini duyurmuştu. 

Geçtiğimiz eylül ayında Romanya Parlamentosu, 18 adet TB2 için 300 milyon dolarlık bütçeye onay vermişti. 

Şirketle 2021 Mayıs'ında sözleşme imzalayan Polonya ise 24 adet TB2 için 270 milyon dolar ödemeyi taahhüt etmişti. Baykar, Polonya SİHA'larının ilk filosunu ekim ayında bu ülkeye teslim etti. 

Arnavutluk, Bulgaristan ve Macaristan'ın da TB2 kullanıcıları arasında olması bekleniyor. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

KUVEYT'TEKİ ÇÖL ŞARTLARINDA TEST EDİLDİ

Baykar ile Kuveyt Savunma Bakanlığı arasındaki süreç 2019 yılında başladı. Amerika, Avrupa ve Çin'den önemli firmaların da yer aldığı rekabete dayalı sürecin kazananı, Türkiye'nin milli SİHA'sı Bayraktar TB2 oldu.

Bayraktar TB2 SİHA, Temmuz 2019'da Kuveyt’te gerçekleştirilen demo uçuşunda büyük bir başarı göstermişti. Yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak Türk havacılık tarihinde bir ilke imza atmış ve o dönem kendisine ait olan havada kalma rekorunu kırmıştı.

Baykar, 2003 yılında İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

2022'de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99,3 olan Baykar 1,18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar'ın 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulaştı.

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR: 'REKABET' DEMİŞKEN...

Baykar şirketinin devlet tarafından 'kayırıldığını', bu firmanın kamu imkanlarından yararlandığını ileri sürerek iktidara gelmeleri halinde savunmaya 'rekabet getireceğini' savunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'a Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar anlamlı bir mesajla cevap verdi.

Kuveyt'e yapılan ihracat haberini sosyal medya hesabından paylaşırken "Rekabet demişken..." ifadesini kullanan Bayraktar şunları yazdı:

"2019 Temmuz ayında başlayan Kuveyt SİHA projesinde Türkiye'nin milli SİHA'sı Bayraktar TB2 ile Amerika, Avrupa ve Çin'den firmaları rekabette geride bıraktık.

Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığımız 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi hayırlı ve uğurlu olsun..."

Ali Babacan'ın "Devletin bütün imkanları Baykar'a aktarılıyor" iftirasına gazeteci Ardan Zentürk sert tepki göstermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading