Baykar İtalyan Piaggio Aerospace şirketini kaç milyon dolara satın aldı? Suudi Arabistan ve Brezilya da teklif vermiş
İHA/SİHA üretiminde dünyanın 1 numarası Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın almak için Suudi Arabistan ve Brezilya'dan şirketlerle yarıştı. Londra merkezli Flight Global, Baykar'ın Piaggio için ödemeyi taahhüt ettiği rakamı açıkladı.
Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi Baykar, İtalyan havacılık devi Piaggio Aerospace firmasını satın aldığından beri bu ülkede gündemden düşmüyor.
Baykar'ın İtalyan savunma sanayiinin belkemiği Leonardo şirketiyle ortak projeler geliştirmesi yönündeki beklenti ve söylentiler, bu şirketin borsa hisse değerinde keskin artışa neden oldu.
İtalyan medyası, Baykar'ın Avrupa piyasasına girişiyle birlikte oluşacak sinerjiye dikkat çekerken İngiltere merkezli güvenilir yayın kuruluşu Flight Global, Piaggio şirketi için Baykar'ın ödediği rakamı açıklayan çarpıcı bir habere imza attı.
Londra merkezli haber platformuna göre Baykar, Piaggio için İtalyan hükümetine 100 milyon avronun (103 milyon dolar) hemen altında bir teklif verdi.
Malî yapısındaki bozukluk nedeniyle 2018 yılından beri kayyum idaresindeki şirket için İtalyan hükümeti bir süredir güvenilir alıcı bulma arayışındaydı.
Aralık 2018'da Birleşik Arap Emirlikleri'nden el-Mubadele adlı şirketin hisselerini devretmesiyle krize giren kayyum tarafından yönetilmeye başlanan Piaggio, 6 yıl boyunca 3 komisyon üyesi tarafından idare edildi.
SUUDİ ARABİSTAN VE BREZİLYA'DAN DA TEKLİF VARDI
İtalyan ordusuyla çok sayıda sözleşmesi bulunan ve Amerikan F-35 uçaklarındaki F-135 motoru için de parça üreten Piaggio şirketi, Baykar'ın satın alımıyla birlikte yeni bir dönemin kapısını araladı.
İtalyan medyasına göre, Ticaret ve 'Made In Italy' Bakanlığı'nın 27 Aralık 2024 tarihinde Baykar'a devredilmesine onay verdiği Piaggio şirketi için iki şirket daha teklif sundu. Bunlar Suudi Arabistanlı yatırım şirketi Nimr Arabi ve Brezilyalı uçak bakım firması Hbr Aviacao idi.
Baykar'la birlikte 3 firmanın satın alım teklifini değerlendiren İtalyan hükümeti, dünyanın en büyük İHA/SİHA firmasında karar kıldı.
Flight Global'e göre, Piaggio Aerospace şirketinin Selçuk-Haluk Bayraktar kardeşlere ait Baykar'a devir işleminin nisan ayının ortasına dek tamamlanması bekleniyor.
Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde ise ön sözleşmeler imzalanacak. Sürecin tamamlanmasının ardından Piaggio'da kayyum idaresi sona erecek ve İtalyan şirket tamamen Baykar idaresi altına girecek.
Piaggio şirketi 2024 yılında ikonik P180 Avanti çift motorlu turboprop uçaktan İtalya Hava Kuvvetleri'ne 4 adet teslim etti. Modern Evo+ standardında imâl edilen uçaklar için İtalyan ordusunun 11 tane daha siparişi bulunuyor.
