• G.ALTIN

    4.076,20

  • DOLAR

    38,1008

  • EURO

    43,4851

  • BIST 100

    9.317,24

  • BITCOIN

    $84.527

Baykar insansız nakliye uçağı yapacak: Çin İHA'sının ardından Türkiye bu haberi bekliyordu

Baykar insansız nakliye uçağı yapacak: Çin İHA'sının ardından Türkiye bu haberi bekliyordu

Dünya İHA/SİHA pazarının yüzde 65'ini domine eden Türkiye, kritik bir konuda liderliğe oynamak üzere harekete geçiyor. Baykar, sabit kanatlı insansız nakliye/kargo uçağının konsept tasarımı için ekip kuruyor. Çin'in geliştirdiği CH-YH1000 adlı kargo İHA'nın taksi testlerine başlamasıyla birlikte Türkiye'de bu adımı hangi şirketin atacağı merak ediliyordu.

Dünyanın en büyük İHA/SİHA şirketi Baykar, insansız kargo-nakliye uçağı için kolları sıvadı. Sabit kanat kargo uçağı imâl etme yolunda çalışmalara başlayan şirket, yapılması planlanan platformun konsept tasarımı konusunda ilana çıktı. 

"Alternatif İmalat ve Tasarım Yöntemleri Göz Önünde Bulundurularak İnsansız Kargo Uçağı Konsept Tasarımı" başlığıyla ilan yayınlayan Baykar, genç mühendisleri projeye katılmaya çağırdı. 

İnsansız kargo/nakliye uçağı konusunda Baykar'ın çalışma başlattığı bu yayınla birlikte resmiyet kazanırken, ortaya çıkacak konsept tasarım şimdiden merak konusu oldu. 

Baykar insansız kargo uçağı konsept tasarımı konusunda ekip kurmak için ilan yayınladı.

2025 yılının ilk günlerinde Çinli Aerospace CH-UAV şirketi, CH-YH1000 adı verilen insansız kargo-nakliye uçağının taksi testlerine başladığını gösteren görüntüler yayınlamış ve bu gelişme küresel ölçekte ilgi çekmişti. 

Askerî kargo taşımacılığında sabit kanat İHA'ları kullanıma sokacak ilk ülkenin Çin olması beklenirken, Pekin merkezli şirket ocak ayındaki taksi testlerinin ardından CH-YH1000'ün uçtuğunu gösteren bir görüntüyü henüz yayınlamadı. 

Lojistik, nakliye, acil yardım ve askerî destek görevleri için tasarlanan CH-YH1000'ün yaklaşık 1000 kilogram yük taşıması hedefleniyor. AEP-100 tipi çift turboprop motora sahip uçağın 10 saatten fazla kesintisiz uçuş yapabileceği belirtiliyor. 

2 bin 300 kilogramlık maksimum kalkış ağırlığı, saatte 200 km azamî hızı ve 8 bin metrelik azamî irtifasıyla Çin nakliye İHA'sı yeni bir dönemin kapısını aralayacak gibi görünüyor. İnsansız hava aracının kısa pistlerde ve zorlu arazilerden kalkış yeteneğine sahip olduğu ileri sürülüyor. 

Çinli şirketin yayınladığı animasyon görüntülerinde, nakliye İHA'sının aynı zamanda bir bölgeye paraşütle yük aktarımı, hatta bombardıman görevlerinde de kullanılabileceği ortaya konuldu. 

CH-YH1000'e dair görüntülerin yayınlanması sonrası benzer bir projenin Türkiye'de de başlatılacağına yönelik beklentiler artmıştı. Baykar'ın bu konuda çalışacak personel bulmak için açtığı kontenjan, Türkiye'nin de yarışa dahil olacağını ortaya koydu. 

Türkiye, dünya İHA/SİHA pazarının yüzde 65'ini kontrol ediyor. TUSAŞ üretimi ANKA-3'ün önümüzdeki yıllarda bombardıman uçağı görevi yanında 'tanker uçak' olarak da kullanılması öngörülüyor ancak 'ağır nakliye uçağı' sınıfında olan insansız bir platforma ilişkin herhangi bir proje henüz geliştirilmedi.

Baykar tasarımı platformun kaç ton yükle havalanacağı sorusu, insansız nakliye uçağının boyutunu ve motor gücünü de belirleyecek. 

BAYKAR'IN KARİYER PROJELERİNDE NELER VAR?

Dünya SİHA pazarını domine eden ve ortak üretim için yurtdışında fabrikalar kurmayı sürdüren Baykar bir yandan yeni ürünler ve teknolojiler geliştirme yolunda yetenekli genç beyinleri arıyor. Baykar'ın internet sitesindeki 'Kariyer' ilanları, şirketin hangi teknolojilere yöneldiğine dair bir fikir veriyor.

İşte Baykar'ın yayınladığı personel alım ilanlarından birkaçı:

  • İnsansız Hava Araçlarında Düşük Görünürlük Amacıyla Malzeme Geliştirme
  • Yapısal Verimliliği Yüksek Konstrüksiyon Tasarımları
  • İmalat Sırasında Oluşabilecek Deformasyon Simulasyonu ve Ampirik Hesaplamaların Yapılması
  • Elektrik Motor Sürücü (ESC) Donanım Tasarım Geliştirme
  • DC-DC Güç Dönüştürücülerinde Yedekli Sistem Mimarisi Tasarımı
  • Turbofan Motor Yağlama Sistemi Mimarisi ve Alt Komponent Tasarımı
  • Sıfır ve Negatif G Koşullarında Motor Yakıt Besleme Sistemi Tasarımı
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemlerinin Bilgisayar Ortamında Modellenerek Elektronik Destek Uygulamalarının Gerçeklenmesi
  • Aerodinamik Yüzey Isınmalarından Kaynaklanan Hava Aracı İç Ortam Sıcaklığı Modellemesi
  • Turbofan Motor Hareketli Yüzey Kontrol Ünitesi ve Aktüatörleri Tasarımı
  • Radyasyon Dedektörü Tasarımı

TRHABER
Avatar
Atilla Diş