Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Baykar'ın gizli silahı TEKNOFEST'te ortaya çıktı: 200 km uzaktaki hedefi vuruyor

SİHA pilotlarına eğitimlerde sık sık Osmanlı'nın Kemankeş Sırrı'nı hatırlatan Selçuk ve Haluk Bayraktar, şirketin geliştirdiği ilk özgün seyir füzesine KEMANKEŞ adını verdi. Gizemli füze TEKNOFEST'te ortaya çıktı.

Savunma

28.03.2024, 17:32

Silahlı insansız hava araçları ve robotik teknolojilerde dünyanın önde gelen firmalarından Baykar, bir süredir üzerinde çalıştığı seyir füzesini ilk kez TEKNOFEST 2023'te sergiledi. Festivalin ilk gününde Atatürk Havalimanı'na gelenler Baykar standında bir sürprizle karşılaştı. Şirketin KEMANKEŞ adını verdiği füzenin özelliklerini Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar açıkladı. 

Verilen ilk bilgilere göre KEMANKEŞ füzesi 200 kilometrenin üzerinde bir seyir menziline sahip. Saatte 360 kilometrenin üzerinde bir hızla yol alan akıllı mühimmat, hedefine saatte 800 km'lik hızla dalış yapıyor. Sadece 30 kilogram ağırlığında olan ve 6 kilogram harp başlığı bulunan KEMANKEŞ, 60 dakika boyunca havada kalabiliyor. Füze, hedef tespit ve teşhisinde yapay zeka kullanıyor.  

KEMANKEŞ, dünyanın en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'de kolaylıkla kullanılabiliyor. Şirketin füzeye ilişkin paylaştığı görüntülerde KEMANKEŞ'in TB2'ye entegre edildiği görülüyor. 150 kilogram faydalı yük taşıyan TB2 SİHA'ların tek seferde 4 adet KEMANKEŞ taşıması bekleniyor. 

Yükleme kapasitesi AKINCI, ANKA, AKSUNGUR gibi SİHA'larda çok daha fazla. 

TB2'lerle 200 kilometreyi aşan menzilde vuruş yeteneği, Türk SİHA'larının dünyanın pek noktasında etkinliğini daha da artıracak.  

Baykar'ın özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ, ROKETSAN'ın ÇAKIR, TÜBİTAK SAGE'nin KUZGUN ve ASELSAN'ın TOLUN füzelerinin ardından Türk modern mühimmat ailesinin son üyesi oldu. 

KEMANKEŞ'e ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Haluk Bayraktar şöyle yazdı:

"Bayraktar KEMANKE mini akıllı seyir füzesi ilk kez TEKNOFEST2023'te sergileniyor. 

Jet motorundan, stabilize kamera sistemine, yapay zeka yazılımlarından sistem tasarımına tümüyle milli ve özgün. 

  • 200+ km. operasyonel menzili
  • 0.7 Mach dalış sürati
  • 30 kg ağırlık

Bayraktar KEMANKEŞ en ufak bir harici destek, hibe, sipariş talebi olmaksızın tamamen Baykar Teknoloji öz kaynaklarıyla ekibimiz tarafından milli ve özgün olarak geliştirilmiştir."

Japonlar HÜRJET'in rakibine göz kırpıyor: TUSAŞ için büyük fırsat Haberi Görüntüle

PKK Türk SİHA'larını vurdu mu? İran'dan kamikaze dron aldılar Haberi Görüntüle

KEMANKEŞ FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

İlk kez TEKNOFEST 2023'te sergilenen KEMANKEŞ füzesinin özellikleri, Baykar'ın hazırladığı tanıtım etiketinde şu ifadelerle anlatıldı:

  • Bayraktar KEMANKEŞ (KAGEM), stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen kanatlı gezen mühimmattır.  
  • Bayraktar KEMANKEŞ adını; attığı okla en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran tarihimizdeki okçulardan alır. 
  • Bayraktar KEMANKEŞ, Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA'larından atılabilmektedir. 
  • 1 saat havada kalabilen kanatlı gezen mühimmat sahip olduğu jet motoru sayesinde süratle yol alarak düşman gerisindeki en riskli hedeflere karşı etkinlik gösterir. Ayrıca yapay zeka destekli otopilot sistemiyle otonom uçuş yapabilmektedir. 
  • Yapay zeka destekli optik güdüm sistemi sayesinde hedefini tanıyarak zorlu hava şartlarında dahi tam isabetle imha kabiliyetine sahiptir. 
Yunan kazıklandı! ABD'den komşuya F-35 şoku: 5. nesil değil türünün... Haberi Görüntüle

Hayalet SİHA ANKA-3 bir kez daha uçtu: İrtifa ve sürede... Haberi Görüntüle

KEMANKEŞ HIZI, MENZİLİ, AĞIRLIĞI

SEYİR SÜRATİ: 0.3 Mach (360 km/saat)
MAKSİMUM DALIŞ SÜRATİ: 0.7 Mach (720 km/saat)
OPERASYONEL MENZİL: 200+ km
OPERASYONEL İRTİFA: 18.000 feet (5.4 kilometre)
HAVADA KALIŞ SÜRESİ: 1 saat
KAMERA: Elektro-optik
UZUNLUK: 1.73 metre
YÜKSEKLİK: 0.4 metre
KANAT AÇIKLIĞI: 1.25 metre
AZAMİ AĞIRLIK: 30 kilogram
FAYDALI YÜK: 6 kilogram
MOTOR: Jet motoru

ASPİLSAN bataryalar için öyle bir cihaz geliştirdi ki! KANGURU'da yok... Haberi Görüntüle

KAMERA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

  • 2 eksenli stabilizasyon
  • 2.8 kilometreye kadar lazer mesafe ölçer
  • 59.13 derece - 1.10 derece görüş açısı
  • 36X optik zoom
Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

FÜZENİN İSMİ 'KEMANKEŞ SIRRI'DAN

Osmanlı Devleti askerî teşkilatında önemli bir yer tutan okçu taburları, sıkı bir eğitimden geçirilirdi. Okçuluk eğitimi için birliğe katılan askerler usta bir okçu olana dek idmanlarını gerek yaya gerekse de at üstünde sürdürürdü. 

Okçu hocaları, eğitimi tamamlanan askerlerin kulağına onlar göreve başlamadan önce bir sır fısıldardı: Bu ritüelin adı Kemankeş Sırrı idi. Okçuların kulağına fısıldanan Kemankeş Sırrı'nın ilham kaynağı ise Kur'an-ı Kerim'deki Enfal Sûresi'nin 17. ve 18. ayetleriydi. Bu ayetlerin meali şöyle:

"Savaşta onları siz öldürmediniz, onları Allah öldürdü; (oku) attığında da sen atmadın, Allah attı; bunu da müminlere kendinden güzel bir lütufta bulunmuş olmak için yaptı. Allah her şeyi işitmekte, her şeyi bilmektedir. İşte size lütuf! Allah inkâr edenlerin tuzaklarını hep bozmaktadır."

Geçtiğimiz yıl nisan ayında, Irak kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekâtı'nda görev alan AKINCI SİHA'ları kullanan operatörlere eğitim veren Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, mezuniyet törenindeki konuşmasında Kemankeş Sırrı'na dikkat çekerek Enfal Sûresi'ni hatırlatmış ve 'hiçbir zaman gurura kapılmamak gerektiğini' dile getirmişti. 

Baykar şirketi, geliştirdiği ilk seyir füzesine de KEMANKEŞ adını verdi. 

F-35 ve Eurofighter uçaklarında son durum: Milli Savunma Bakanlığı açıkladı Haberi Görüntüle

RİSKLİ BÖLGEYE GİRMEDEN ETKİLİ TAARRUZ

Baykar Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek, Bayraktar TB2'nin stratejik hedeflere yönelik taarruz kabiliyetinin KEMANKEŞ sayesinde arttığına dikkat çekti. Özbek, KEMANKEŞ'in muharebe sahasında sağlayacağı avantajlar hakkında şunları söyledi: 

"Şu anda kullandığımız lazer güdümlü mühimmatlarda hedefe yaklaşmanız, hedefi görmeniz gerekiyor. Bu da sizi risk bölgesine sokuyor. KEMANKEŞ özelinde TB2 veya ana platform uçakla havadan havaya haberleşme sağladığımız için, çok daha uzak mesafeden, riskli bölgeye girmeden bile düşman unsurlarına taarruz yapabilecek bir kabiliyete erişmiş oluyoruz. Kendi üzerinde gimbal sistemi ve yapay zekayla görüntü işleyerek de hedefe taarruz gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda kendi üzerinde karışıma dirençli GNSS sistemleriyle elektronik harp ortamlarında da görev yapabiliyor. Bu anlamda TB2'nin kabiliyetlerini çok artıracağını düşünüyorum."

Türk tankları Güney Asya'da göreve başladı: Büyükelçi şimdi de KIZILELMA'yı... Haberi Görüntüle

Trabzon dünyayı silahlandırdı: 60 ülkeye 200 bin adet sattılar Haberi Görüntüle

BU YIL SERİ ÜRETİME ALINIR 

Çalışmalarına geçen yıl başladıkları seyir füzesi için uçuş testleri aşamasında olduklarını bildiren Özbek, uçuş testlerinin devam ettiğini, bu yıl seri üretime başlamayı hedeflediklerini kaydetti. Özbek, TEKNOFEST sonrası 1-2 ay içinde ilk atışı gerçekleştirmeyi planladıklarını, sonrasında motorlu uçuş testleri yapılacağını anlattı.

Türkiye Amerika'ya savaş gemisi satabilir: Çin'e karşı tablo çok kritik Haberi Görüntüle

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor Haberi Görüntüle

TB2 İLE BİRLİKTE MENZİL 400 KİLOMETRE!

Burak Özbek, KEMANKEŞ'in teknik özelliklerine ilişkin soruya da şu cevabı verdi:

"KEMANKEŞ'in toplam ağırlığı 35 kilogram. 6 kilogram ağırlığında harp başlığımız var. Yani düşündüğümüz zaman aslında TB2'nin taşıdığı mühimmatlara benzer ağırlıkta bir harp başlığı ağırlığı var. Dolayısıyla tahrip etkisi onlara benzer olacaktır. Ek olarak üzerinde jet motoru olduğu için yani mini bir seyir füzesi gibi de düşünebiliriz.

Bahsettiğim haberleşme menzili şu anda 50 kilometre, ileride 100 kilometreye gidecek ama kendi uçuş menzilini düşündüğümüz zaman 250 kilometre kadar gidebiliyor. Bir saate yakın havada kalabiliyor. Bütün irtifa, uçuş hızı, sıcaklık veya hedef bilgilerini, aynı zamanda kamera görüntüsünün tamamını TB2'ye aktarıyor ve TB2'nin yer kontrol istasyonuna iniyor. Bu bağlamda düşündüğümüz zaman TB2 ile zaten belli bir mesafeye gidiyorsunuz, ek olarak bir de KEMANKEŞ ile gittiğiniz zaman çok ciddi, 400 kilometrelere varan menzillerden bahsediyoruz."

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

Burak Özbek

DÜFAS'la denizaltı takibi: ASELSAN sonarının uzak menzilde muhteşem özellikleri Haberi Görüntüle

HAVADA SİHA, FÜZEDEN ANLIK GÖRÜNTÜ ALACAK

Bayraktar TB2'nin KEMANKEŞ ile kazanacağı yeteneklere dikkati çeken Özbek, şunları kaydetti:

"Arada haberleşme olduğu için çok uzak mesafeden görüntü alabileceğiz. Çok uzak mesafeden TB2'nin yönettiği başka bir insansız hava aracı gibi düşünebilirsiniz. Mühimmat için lazer güdümlü olduğundan bahsetmiştik. Lazer güdüm için hedefi görmeniz lazım. Artık TB2'den görmeden bile bir hedefe taarruz gerçekleştirebileceksiniz. Düşman hattının arkasındaki çok stratejik hedeflere karşı TB2'yi çok daha etkin şekilde kullanılabilecek hale getirecek."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading