Yandex Metrica

Baykar'dan heyecan uyandıran fotoğraf: İnsansız savaş uçağı üretim hattında!

Baykar'dan heyecan uyandıran fotoğraf: İnsansız savaş uçağı üretim hattında!

Son dakika haberi... Türkiye'yi SİHA konusunda dünyanın bir numarası yapması beklenen MİUS üretim hattında. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS'un görüntüsünü paylaştı.

Savunma

23.01.2024, 18:57

Baykar, Muharip İnsansız Uçak Sistemi'nin (MİUS) ilk görsellerini paylaştı. Daha önce bilgisayar ortamındaki görselleri kamuoyuna duyurulan insansız jet MİUS, Baykar tesislerinde ilk kez vücut bulmuş haliyle görüntülendi. 

Kamuoyunda büyük heyecan uyandıran görüntüler, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından paylaşıldı. 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan MİUS'un gövde kısmında üretim ve montajın büyük ölçüde tamamlandığı görülüyor. 

2018 yılında AKINCI'yı da bu şekilde duyurduklarını hatırlatan Selçuk Bayraktar MİUS görüntülerini şu mesajla paylaştı:

"Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi. 

MİUS - İnsansız Savaş Uçağı:

Bayraktar KIZILELMA

Yolda geliyor, takipte kalın..."

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

İŞTE MİUS'UN ÖZELLİKLERİ

  • Milli İnsansız Uçak Sistemi tamlamasının Baykar şirketince kısaltılmasından oluşmuş MİUS, 2023 yılında gökyüzünde olacak.
  • Maksimum kalkış ağırlığı 3,5 ton olarak planlanan MİUS'un gövde içi ve kanat altı podları dahil 1,5 ton yük taşıyabilmesi hedefleniyor.
  • 40 bin feet irtifada saatte 900 km hızla gidecek MİUS'a Ukrayna üretimi AI-25TL Turbofan motoru güç verecek.
  • İlk MİUS'ların ortaya çıkmasının ardından AI-25 TL model motorun Türkiye'ye özel olarak geliştirilmesi ve AI-25TLT adıyla yeniden dizaynı amaçlanıyor. MİUS'un yeni tasarım bu motorla saatlik hızını artırması ve ses hızının üzerine çıkması (süpersonik) planlanıyor. Her şey yolunda giderse MİUS saatte en az 1100 km mesafe kat edecek. Bu ise daha uzun mesafelere operasyon kabiliyeti demek.
  • Bu noktada bir de alternatif var. Türk Motor Sanayii (TEI), 'TF6000' adında bir motor projesine başladıklarını duyurdu. Turbofan motorun MİUS'a entegre edilebileceğine ilişkin dedikodular dolaşıyor.
  • Kanat altında bomba taşımadığı görevlerde MİUS, radarda çok küçük bir iz bıraktığı için 'hayalet' sınıfında bir İHA olacak.
  • 'Kanard' olarak adlandırılan kuyrukların MİUS'a yüksek manevra kabiliyeti sağlayacağı belirtiliyor.
  • Akıllı filo otonomisi olarak da adlandırılan 'sürü halinde operasyon' yeteneği MİUS'un bilgisayarlarında varolacak.
  • MİUS, pilot kaybı riski olmadan düşman hava sahasının içlerinde keşif ve imha görevi yapabilmesinin yanısıra, arkadaki filoya güvenli koridor açma amacıyla yem yapılıp rahatlıkla feda edilebilecek.
  • MİUS'un dünya harp tarihine geçecek devrim niteliğinde bir işi daha başarması bekleniyor: MİUS, Türkiye'nin ilk 'uçak gemisi' TCG Anadolu'nun 232 metrelik güvertesinden havalanabilecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading