Yandex Metrica

Bangladeş Bayraktar TB2 satın aldı: Sırada milyar dolarlık savaş gemileri var

Bangladeş Bayraktar TB2 satın aldı: Sırada milyar dolarlık savaş gemileri var

Türkiye'nin savunma işbirliğini artırdığı ülkelerden Bangladeş yeni taleplerle Ankara'nın kapısını çalıyor. İki ülke arasındaki son anlaşma Bayraktar TB2 konusunda oldu. Ortak mühimmat fabrikası kurmak için anlaşma yapılan Bangladeş'e fırkateyn ve karakol gemisi ihracı da artık an meselesi.

Savunma

09.02.2024, 12:15

Bangladeş ile Türkiye arasında savunma işbirliği artan bir ivmeyle güçleniyor. Ankara ile Dakka arasında geçtiğimiz yıl imzalanan 'devletten devlete' (G2G) savunma anlaşmasının ardından kısa sürede büyüyen ilişkiler şimdi ortak mühimmat üretim fabrikası kuracak noktaya geldi. 

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

TB2, FÜZELERDEN SONRA GELDİ

Son bir yıl içerisinde ROKETSAN'dan TRG-230 ve TRG-300 füze sistemleri başta olmak üzere bir dizi ürün satın alan Dakka yönetimi, Bayraktar TB2 SİHA'ların da dünya üzerindeki 23. müşterisi oldu. 

Ankara ile Dakka arasında SİHA işbirliğinin sadece doğrudan satın alma değil ortak üretim modelini kapsadığına ilişkin iddialar bulunuyor. Bu ülkenin satın almaya hazırlandığı 6 adet fırkateyn için ihaleye giren Türkiye, Dakka'ya MİLGEM'in 'İ' sınıfı modeliyle teklif götürmüştü. 

Şimdi bu teklifin boyutu genişledi. Ankara'nın bir süre önce Bangladeş'e açık deniz karakol gemisi (OPV) teklifinde de bulunduğu belirtiliyor. 

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok... Haberi Görüntüle

TOP MERMİLERİ ORTAK ÜRETİLECEK

Türkiye'nin Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan, ülke medyasına verdiği demeçte ikili ilişkilerin geliştiğinden bahsederek "Bangladeş mühimmat fabrikası, bir Türk firması ile ortak top mermisi üretimi için anlaşma imzaladı. Diğer alanlarda bu tür ortak üretim olasılığını araştırıyoruz. SİHA üreticisi Baykar da geçtiğimiz günlerde TB2 satışı konusunda Bangladeş Silahlı Kuvvetleri ile anlaşma imzaladı" dedi. 

Bangladeş ordusunun ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını dile getiren Büyükelçi Turan, "Savaş gemileri konusunda da ihalelere katıldık. Fırkateyn ve karakol gemileri tedarik etmeye hazırız. Hava Kuvvetlerinde de güçlerimizi nasıl birleştirebileceğimize ilişkin görüşmeler sürüyor" dedi. 

Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 80'ini yerli imkanlarla ürettiğini ve silahların NATO standardında olduğunu hatırlatan Turan, "Silahlarımızın fiyatı nispeten uygun ve silah satışına herhangi bir siyasi koşul koymuyoruz" dedi. 

DEV HASTANE İÇİN 60 DÖNÜM ARAZİ

Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdul Momen'in Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hastane yatırımı talebinde bulunduğunu söyleyen Büyükelçi Turan, Bangladeş hükümetinin 60 dönüm büyüklüğünde arazi tahsis etmesiyle birlikte ihtisas hastanesi projesinin de başlayabileceğini bildirdi. 

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

SAVAŞ GEMİSİ, TANK VE HELİKOPTER

Bangladeş devletine ait bir tersane olan Chittagong Dry Dock Limited (CDDL), önümüzdeki dönemde 6 adet fırkateynle birlikte açık deniz karakol gemileri üretmeyi planlıyor. Dakka yönetimi bu konuda Türkiye'nin verdiği teklifleri değerlendiriyor. İhale Türkiye'ye kaldığı takdirde savaş gemileri ortak üretim modeliyle inşa edilecek. 

Türk DESAN Tersanesi'nin Bangladeş'teki Khulna Tersanesi ile imzaladığı anlaşma kapsamında inşa edilen 3 adet Türk tasarımı dalış destek botunun (35 metrelik gemiler) ardından yeni gemiler için anlaşmalar yapılıyor. ARES Tersanesi, Bangladeş Sahil Güvenliği için 4 adet kıyı devriye gemisi ile 5 adet nehir devriye gemisi inşa etmek için anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre birer gemi Türkiye'de, kalanlar ise Khulna Tersanesi'nde imâl edilecek. 

Türkiye'den çok sayıda zırhlı araç da satın alan Bangladeş, Ankara'dan tank ve helikopter de tedarik etmeye niyetli. Bu konuda temasların sürdüğü belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading