BAE, Türkiye ile uzay teknolojilerinde işbirliği yapmak istiyor
Bilek güreşinden vazgeçen BAE'nin Türkiye'ye ilgisi sanıldığından daha hızlı gelişiyor. 10 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan Abu Dabi, Türk uzay teknolojileri konusunda işbirliği talep etti.

Türkiye ile bilek güreşinden vazgeçen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ikili ilişkileri her alanda geliştirmek istiyor.
Önce istihbarat servisleri, sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yürüttüğü temaslar ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'la BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed (MBZ) arasında gerçekleşen telefon görüşmesiyle, kısa süre öncesine dek 'kanlı bıçaklı' durumdaki iki ülke arasında yeni bir dönem başladı.
BAE'nin fiili lideri MBZ'nin Türkiye'ye ilk etapta 10 milyar dolarlık yatırım yapmak istediği ortaya çıkmıştı. Hatta Abu Dabi yönetimi, Erdoğan'la görüşme sonrası MNG Kargo'yu satın almak için girişimlerde bulunmuştu.
Karşılıklı ilişkileri geliştirmeye yönelik eylemlere bir yenisi daha eklendi. BAE'nin İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah el-Amiri, Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer ile bir araya geldi.
Görüşmeye dair sosyal medya hesabından bilgi paylaşan el-Amiri, "Bugün Sayın Tugay Tuncer'le uzay araştırmaları ve ileri teknoloji alanlarında ikili işbirliğinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere karşılıklı çıkarları ilgilendiren çeşitli konuları görüştüm. İki ülke arasında farklı sektörlerde deneyim alışverişi ve bilgi aktarımı yapmayı dört gözle bekliyoruz" diye yazdı.
Büyükelçi Tuncer ise el-Amiri'ye verdiği cevapta 'her iki ülke için büyük fırsatlar bulunduğunu dile getirerek sosyal medya hesabında şu ifadeleri kullandı: "Bugünkü verimli toplantı için Sayın Sarah el-Amiri'ye teşekkür ederim. Uzay ve ileri teknoloji alanlarında ikili ekonomik işbirliğimizi ilerletme konusunda mutabık kaldık. Önümüzde her iki ülke için de büyük fırsatlar bulunuyor."
BAE'nin Türk savunma sanayiine ilgi duyduğu ve bu sektöre yatırım yaparak büyük kazanımlar elde eden Katar'ın politikalarına benzer biçimde hareket etmek istediği iddia ediliyor.