Yandex Metrica

ATMACA füzesi vurduğu yeri böyle deliyor: ROKETSAN klibinde ortaya çıktı

Türkiye'nin yerli ve milli gemisavar füzesi ATMACA'ya ilişkin daha önce yayınlanmamış görüntüler ROKETSAN'ın 35. yıl klibinde ortaya çıktı.

Savunma

03.04.2024, 11:40

ROKETSAN üretimi milli gemisavar füzesi ATMACA'ya ait yeni görüntüler ortaya çıktı. ROKETSAN tarafından dün yayınlanan 35. yıl klibinde milli füzenin hedefe çarpma anını gösteren kayıtlar yer alıyor. 

Yaklaşık 300 kilometre menzil kapasitesine sahip 750 kilogram ağırlığındaki füze, yüzeye yakın ilerleyerek hedefini hassas biçimde vurduktan sonra birkaç metre kalınlığındaki konteyneri deliyor. 

ROKETSAN'ın harp başlıksız yaptığı atış testinde ATMACA'nın gemi zırhını delme kabiliyeti net biçimde gözler önüne serildi. Suya çok yakın irtifada ilerlediği için hedef gemiler tarafından 'son anda' fark edilebilen ATMACA gerekli önlemleri alma konusunda düşmana çok az zaman tanıyor. 

Seyir esnasında uzaktan yönlendirilebilen ATMACA füzesi, elektronik saldırılara karşı yüksek düzeyde korumalı özelliğiyle güvenli biçimde ilerliyor. Su yüzeyinde hedefine ilerlerken son 10-15 kilometrede fark edilebilen ATMACA, düşman gemiye savunma yapma konusunda yarım dakika ilâ bir dakika arasında zaman aralığı bırakıyor. 

Hedefe yaklaştığında aniden irtifa yükseltip hedefe tepeden de dalış yapabilen ATMACA'nın birkaç adet aynı anda ateşlenmesi halinde düşmana şans bırakmayacağı belirtiliyor. 

250 kiloluk harp başlığına sahip milli füze, 2021 yılına dek Fransız yapımı TR40 motorunu kullanıyordu. Kale ArGe şirketinin geliştirdiği KTJ-3200 motorunun seri üretime geçmesiyle birlikte ATMACA füzesi motor konusunda da tamamıyla bağımsız hale geldi. 

Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip ATMACA ilk kez 2019 Kasım'ında TCG KINALIADA korvetinden ateşlenmiş ve deniz yüzeyindeki hedefi başarıyla vurmuştu. 

ATMACA'nın sonraki testi 12 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşti. Hurdaya ayrılmış TCG IŞIN gemisini Sinop açıklarında 70 kilometre mesafeden tam isabetle vuran ATMACA, geminin dış yüzeyini deldikten sonra içeride patladı ve büyük tahribat oluşturdu.

ATMACA füzesinin test atışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da paylaşılmış ve Türkiye'de uzun süre gündemde kalmıştı. 

ROKETSAN, ATMACA'nın küçük kardeşi olarak görülen ÇAKIR füzesinin yanında KARA ATMACA ismiyle bilinen kara versiyonunu da geliştiriyor. 890 kilogram ağırlığındaki KARA ATMACA'nın yien 250 kilogram harp başlığına sahip olacağı ifade ediliyor.

ATMACA'nın minyatür versiyonu ÇAKIR ise hedefini 150 kilometreden imha edebiliyor. ÇAKIR'ın AKINCI SİHA'dan test atışı geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. 

Savunma Sanayii eski Başkanı İsmail Demir, ATMACA'nın denizaltından atılabilen versiyonu üzerinde çalıştıklarını da açıklamıştı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading