Atina'ya Fransa'dan fırkateyn kazığı! Basın ateş püskürüyor: Türkler uçak gemisi yaparken biz...

Atina'ya Fransa'dan fırkateyn kazığı! Basın ateş püskürüyor: Türkler uçak gemisi yaparken biz...

Yunanistan'ın Fransa'dan Belharra sınıfı fırkateyn alımı çıkmaza girdi. Fransızlar geminin radar sistemlerini hazır edemeyince 2025 yılı için planlanan teslimat 2027'ye ertelendi. Atina basını, savunma sistemleri bakımından da eksik durumdaki gemiler konusunda Paris'e ateş püskürüyor. 

Yunanistan'ın Fransa'dan Belharra tipi fırkateyn alımı çıkmaza girdi. Fransız tersane gemilerin söz verilen tarihte teslim edilemeyeceğini duyurunca Atina basını küplere bindi. 

Atina ile Paris arasında savunma işbirliği anlaşmasına ilaveten 4 adet fırkateyn yapımı konusunda 2022 Mart'ında bir sözleşme imzalanmıştı. Fırkateynlerin sayısı zaman içinde 3'e düşürüldü. 

FDI-HN adıyla da bilinen Belharra tipi gemilerden ilki Yunan donanmasına 2025 yılında teslim edilecekti.

Fakat Fransız Lorient Tersanesi geminin radar sistemi ve çeşitli sensörlerini tedarik etmekte gecikince, Atina'nın 'Kimon' adını verdiği ilk geminin teslimatı ertelendi. 

THALES AESA RADARI TAMAMLAYAMADI 

Yunan basını ilk fırkateynin en erken 2027 yılında envantere girebileceğini kaydediyor. 32 kapsüllü dikey fırlatma sistemini de barındıracak gemide, SAMP-T hava savunma sisteminde kullanılan Aster-30 füzeleri bulunacak.

Fransız Thales şirketinin henüz test aşamasındaki 'Sea Fire' adlı AESA radarında testleri tamamlayamadığı ve programın büyük ölçüde bu nedenden ötürü geciktiği belirtiliyor. 

Hem Fransız donanmasına hem de Yunanlılara gemi üreten Lorient Tersanesi, Kimon fırkateyni teslimatının ardından Nearchos ve Forminon adlı iki fırkateyni daha Atina için inşa edecek. Bu gemilerin Yunan envanterine 2030 öncesi dahil olması beklenmiyor. 

TÜRK DONANMASI İÇİN KOLAY HEDEF

Fırkateyn tedarikindeki gecikmeyi sert biçimde eleştiren haber sitesi ProNews, teslim edilecek ilk iki gemide doğru düzgün savunma sistemi bulunmayacağından şikayetle şu ifadeleri kullanıyor: 

"Eğer Fransızlar bir de Norveç'e gemi satmak istiyorlarsa bizim program daha da ertelenecek. İki geminin aktif veya pasif bir öz savunma sistemi olmadan ve uçaksavar füzelerinin yarısından mahrum bir şekilde teslim edileceğini belirtelim. 

Gemilerin ana silahı 8'er adet Exocet MM40 Blok-3 gemisavar füzesi olacak. Gemiye 16 adet de Aster-30 hava savunma füzesi konulacak.

Ayrıca Fransız tersanelerinde inşa edilen birinci ve ikinci gemilerde RAM füzesavar (yakın hava savunma) sistemi de bulunmayacak.

Yani o zamana kadar füze savunma kabiliyeti sıfır olan gemiler, Türk donanması için tamamen kolay hedef olacaklar!

Geminin ne ana topunda füze karşıtı yetenek sağlayacak olan Strales sistemi var ne de beka kabiliyetine artıracak bir IRST tespit sistemi var! Oysa şu ana kadar toplam 3,23 milyar avroluk maliyetin yaklaşık 2 milyar avrosu ödendi."

TÜRKİYE YENİ UÇAK GEMİSİNE BAŞLARKEN YUNANİSTAN...

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Dimitrios-Eleftherios Kataras, 21-23 Nisan tarihleri arasında Lorient kentini ziyaret ederek Fransız yapımı fırkateynlerdeki gecikme konusunda muhataplarıyla görüştü. Ancak teslimatı öne çekecek herhangi bir sihirli formül bulunamadı. 

Fransızlara ateş püsküren Yunan haber sitelerinden Pentapostagma, kendileri Belharra sınıfı fırkateynlerin teslim edilmesini beklerken 'Türklerin pek çok gemiyi envantere katacağını' şu sözlerle hatırlatıyor:

"Türkiye önümüzdeki birkaç yıl içinde TCG İSTANBUL gibi en az 8 adet yeni inşa edilmiş fırkateyne sahip olacak. Bu esnada Türklerin büyük füze destroyeri TF-2000 programı da hız kesmeden sürdürülüyor. 

ANADOLU'nun neredeyse iki katı büyüklüğünde bir uçak gemisinin planlaması da çoktan başlamışken, Yunanistan hâlâ tehlikeli derecede dar marjlarla önündeki seçenekleri araştırıyor. 

Yunanistan'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde 'S' sınıfı fırkateynlerin tamamını olmasa da çoğunu emekliye ayırması ve yenileriyle değiştirmesi gerekiyor."