ATAK taarruz helikopteri Nijerya'dan sonra bir ülkede daha göreve başladı: Afrika'da teröristler için kabus artıyor

Somali için bir süredir beklenen müjde gerçekleşti. Türkiye, Batı destekli terör örgütlerinin saldırısı altındaki Somali'ye AKINCI TİHA'ların ardından ATAK taarruz helikopterlerini de yolladı.
ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından tehdit edildikten sonra eşzamanlı olarak Eş-Şebab terörünün saldırılarıyla boğuşan Somali ordusu, Türkiye sayesinde yeni bir yeteneğe kavuştu.
Ankara, terörle mücadele operasyonları için Mogadişu'ya 3 adet T-129 ATAK taarruz helikopteri teslim etti. ATAK helikopterlerini kullanacak pilotlar bir süredir Ankara'da eğitim görüyordu.
Çarpıcı gelişmeyi duyuran gazete, Londra merkezli Middle East Eye (MEE) oldu. MEE'nin Ankara temsilcisi Ragıp Soylu'ya konuşan kaynaklar bu hafta Somali'ye 3 adet ATAK taarruz helikopteri teslim edildiğini duyurdu.
Sevkiyat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile telefonla görüşmesinden sonra gerçekleşti. Muhatabına Somali'nin demokrasi yoluyla kalkınma vizyonunu desteklediklerini anlatan Erdoğan, terörle mücadele konusunda Türkiye'nin verdiği desteğin artarak devam edeceğini söyledi.
SOMALİ'YE 500 PERSONEL DAHA SEVK EDİLMİŞTİ
Açık kaynaklı raporlar, geçtiğimiz günlerde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 6 adet A400M ve Katar'a ait C-17A askerî nakliye uçaklarının Mogadişu'ya indiğini gösteriyordu. Uçakların helikopter ve bunlara ait mühimmat ve füzeleri taşıdığı sanılıyor.
Sevkiyat konusunda bilgi sahibi kaynaklardan biri, "ATAK helikopterlerinin Somali'ye teslim edilmesi, Ankara'nın sadece silah transferi yapmayı değil, aynı zamanda Somali için bütünleşik bir savaş kapasitesi oluşturrmayı hedeflediğinin göstergesidir" dedi.
Başkentteki TURKSOM yerleşkesinde görevlendirilmek üzere nisan ayında Somali'ye takviye birlikler sevk edilmiş, bunların sayısının 300 komando ve 200 SİHA operatörü olduğu iddia edilmişti. TURKSOM'u koruma, SİHA'ları uçurmak ve Mogadişu Limanı'nın güvenliği sağlamak bölgedeki birliklerin görevleri arasında bulunuyor.
ABD TEHDİDİ SONRASI SUİKAST GİRİŞİMİ
2026'da yapılması planlanan genel seçimler öncesi Mogadişu'da hükümeti devirmeyi amaçlayan Eş-Şebab terör örgütü, geçtiğimiz ay başkentin güneyindeki bazı köylerde boy göstermişti. Önceki yıllarda da benzer ilerlemeler kaydeden terör grubu, Somali güçlerinin operasyonları sonrası mevzilerini terk etmişti.
Türkiye'nin uzay üssü ve füze fırlatma merkezi kurmakta olduğu Somali, hidrokarbon kaynaklarından bir kısmını şubat ayında Ankara'ya emanet eden anlaşmayı imzalamasının ardından Batılı emperyalistlerin kıskacı altına girdi.
İmzalanan anlaşma metnine tam erişim isteyen Washington yönetimi, aynı zamanda Türkiye-Somali arasındaki bağın kilit isimlerinden Savunma Bakanı Muhammed Nur'un tasfiyesini istedi.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, ABD kaynaklı dayatmalara direnç gösterince suikast girişimine maruz kaldı. Bu esnada harekete geçirilen terör örgütü Eş-Şebab, Somali güvenlik güçlerine peş peşe saldırılar düzenledi ve Mogadişu güneyinde bazı kazanımlar elde etti.
ATAK HELİKOPLERİNİN YANINDA AKINCI VE TB2'LER VAR
Bayraktar TB2 SİHA'ları uzun bir süredir terör örgütlerine karşı kullanan Somali ordusu, son gelişmeler üzerine Türkiye'den AKINCI TİHA desteği de aldı. İki adet AKINCI geçtiğimiz ay Mogadişu'ya sevk edilerek faaliyete başladı.
24 saatten fazla süre boyunca yüksek irtifada uçabilen AKINCI'nın gelişmiş gece görüşü ve 24 saat operasyonel kabiliyetleri nedeniyle El-Şebab'a karşı daha etkili operasyonlar yürütmesi bekleniyor.
Ankara ayrıca, Şubat 2024'te imzalanan ve Mogadişu için bir donanma oluşturulmasını hükme bağlayan savunma anlaşmasının bir parçası kapsamında, 2 adet genel maksat helikopterini Somali ordusuna tedarik etti.
Böylelikle Somali AKINCI, TB2, genel maksat helikopteri ve ATAK taarruz helikopterlerine Türkiye'nin desteğiyle sahip oldu. ATAK helikopterleri Afrika'da Nijerya ordusu tarafından da kullanılıyor.
Türkiye'ye ait sismik arama gemisi Oruç Reis, Somali açıklarında petrol ve doğalgaz yataklarını araştırmıştı. Keşif verileri kamuoyuna henüz açıklanmadı ancak Somali'ye ait deniz sahalarının çok büyük petrol potansiyeline sahip olduğu biliniyor.
Petrol kaynağının oradan çıkarılıp ekonomiye kazandırılmasıyla birlikte Türkiye, Somali için yeni bir donanma ve endüstriyel altyapı inşa etmeyi hedefliyor.
TRHABER
