Yandex Metrica

ATAK bütçesine jet onay: Nijerya'ya helikopter satışı kesinleşti

ATAK bütçesine jet onay: Nijerya'ya helikopter satışı kesinleşti

Nijerya'ya 6 adet ATAK helikopter satışı kesinleşti. Cumhurbaşkanı Buhari tarafından onaylanan ek bütçe belgesinde TUSAŞ'tan alınacak T-129'lara yer verildi. Afrika'nın dev ülkesi böylece Bayraktar TB2, açık deniz karakol gemisi ve mühimmat taşıyan dron'un ardından helitopter konusunda da Türkiye'yi tercih etti.

Savunma

26.03.2024, 13:58

Türkiye'nin Nijerya'ya ATAK ihracatı kesinleşti. Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari tarafından onaylanan ve sosyal medyaya sızan ek bütçe belgesi, TUSAŞ'ın bu ülkeye 6 adet T-129 ATAK sattığının resmi kanıtı oldu. 

Nijerya Savunma Bakanlığı'nca onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Buhari'ye sunulan ek ödenek belgesinde 6 adet ATAK helikopter için 27 milyar 302 milyon 804 bin Nijerya Nairası tutarında bütçe talebi yer aldı. 

Buhari'nin onayladığı ek bütçede bulunan ATAK maddesi, yaklaşık 1 milyar 288 milyon TL'ye karşılık geliyor. Bu rakam 69,6 milyon dolar ediyor. 

T-129 ATAK üreticisi TUSAŞ böylece milli taarruz helikopterini Filipinler'in ardından Afrika'ya da ihraç etmiş oldu. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, temmuz ayında İngiltere'deki havacılık fuarı sırasında müjdeyi duyurmuş ve ATAK için Abuja yönetimiyle anlaştıklarını belirtmişti. 

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine... Haberi Görüntüle

İLK İHRAÇ FİLİPİNLER'E 

Nijerya ile yapılan anlaşmanın tıpkı Filipinler'le olduğu gibi 6 helikopteri kapsadığı anlaşılmıştı. TUSAŞ, ilk 2'si geçtiğimiz mart ayında Manila'ya teslim edilen 6 adet ATAK için Filipinler'le 270 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Bu kapsamda Filipinli 4 pilot ve 19 teknisyen eğitildi. Kalan 4 helikopterin yıl sonuna dek bu ülkeye gönderilmesi bekleniyor. 

Filipinler ile 270 milyon dolarlık anlaşmadan yola çıkılarak yapılan tahminlere göre Nijerya'ya satılan 6 helikopterin faturası 300 milyon dolardan aşağı değil. Çünkü ATAK helikopterlerin FAZ-2 versiyonu öncekinden daha gelişmiş özellikler barındırıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne son teslim edilen ATAK'larda millî IFF Mod-5 Dost/Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi ve 6 sensörlü Füze İkaz Sistemi de bulunuyor. 5 ton sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen milli taarruz helikopteri böylece şimdiden Türk savunma sanayiine yaklaşık 600 milyon dolarlık katkı sağladı. 

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler Haberi Görüntüle

NİJERYA SAVAŞ GEMİSİ VE SİHA DA ALDI

DEARSAN'ın Nijerya donanması için ürettiği OPV

Kara Kuvvetleri'ni ATAK helikopterleriyle güçlendiren Nijerya ordusu denizde de Türkiye'yi tercih etti. DEARSAN Tersanesi Afrika'nın dev ülkesi için 2 adet 77'şer metrelik açık deniz karakol gemisi (OPV) imâl ediyor. DEARSAN Türkiye'de üretilen 2 adet OPV'ye ek olarak bir adet 46 metre uzunluğunda hücumbot ve 2 adet 45'er metre uzunluğunda deniz devriye botunu ise Nijerya'daki tersanede üretecek. Anlaşma tutarının 160 milyon doların üzerinde olduğu belirtiliyor. 

Bayraktar TB2 SİHA

Nijerya aynı zamanda Baykar şirketinin dünya çapında ün sahibi silahı Bayraktar TB2'nin de kullanıcısı. Bu ülkeye 6 adet Bayraktar TB2 SİHA ile 2 adet yer kontrol istasyonunun satıldığı ve operatör pilotların eğitimlerini tamamladığı biliniyor.

Silahlı drone SONGAR

Türkiye'nin geliştirdiği dronlara da önem veren Nijeryalılar, Asisguard şirketinin geliştirdiği SONGAR'ı da satın alarak envantere kattı. Silahlı drone SONGAR hem tüfek hem de mühimmat taşıyıp hedefini çok alçak irtifadan ateş altına alabiliyor. 

Türkiye ile Nijerya arasında geçtiğimiz yıl savunma işbirliği anlaşması imzalanmıştı. 

Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Haberi Görüntüle

İŞTE ATAK KOKPİTİNDEN 360 DERECE OPERASYON

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading