ASELSAN kamerasına talep yağıyor: ASELFLIR-500'ün satıldığı ülke sayısını Ahmet Akyol açıkladı

Elektro-optik kamera piyasasını küresel ölçekte altüst eden ASELSAN, ASELFLIR-500'le fırtınalar estiriyor. Alanında dünyanın en gelişmiş aygıtı olarak gösterilen kameranın 2024 yılı içerisinde kaç ülkeye satıldığını ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol açıkladı. 

Türk mühendislerce geliştirilen elektro-optik kamera ASELFLIR-500 başarıdan başarıya koşuyor. 80 kilometre mesafeden bir tankı tespit ettikten sonra 20 kilometreden lazerle hedef işaretleme yapabilen ASELSAN kamerası, dünyadaki tüm rakiplerini geride bırakmanın avantajını yaşıyor. 

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2024 yılı içerisinde ASELFLIR-500 ihracatı için 14 ülkeyle sözleşme imzaladıklarını açıkladı. 

İstanbul Fuar Merkezi'nde T3 Vakfı tarafından düzenlenen TakeOff etkinliğine katılan Akyol, burada Habertürk muhabirine açıklamada bulundu. 

2024'TE 750 MİLYON DOLARLIK İHRACAT SÖZLEŞMESİ

Savunma sektörü dünya genelinde yüzde 4 büyürken ASELSAN'ın bu rakamı 3'e katlayıp yüzde 12'lik büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çeken Akyol şunları söyledi:

"ASELSAN merkezî bir rol oynuyor. Denizaltıdan uyduya, İHA'dan tanka, gemiden kara aracına kadar bütün platformlardaki temel sistemleri üreten şirketimiz 2024 yılını önemli bir büyüme oranıyla kapatıyor. 

SIPRI istatistikleri yayınlandı. Tüm dünya yüzde 4,2 büyümüş. Türk savunma sanayiiyle beraber biz de ASELSAN'da yüzde 12'lik büyümeyi yakaladık. 

Katmadeğerimiz yüksek. Türkiye'de ihracat ortalama değeri kilogram başına 1,5 dolar seviyesinde iken biz kilogram başı 2 bin dolarlık ihracat yapıyoruz. Özellikle platformlarımız ihraç olmaya başladıkça bizim de bütün alt sistemlerimiz onlarla beraber dünyanın çeşitli coğrafyalarına gönderiliyor. 

Bu sene ASELFLIR-500 kameramızı Baykar firmamızla birlikte NATO üyesi bir ülkeye ihraç etmeyi başararak bir yıl içerisinde 14 ülkeyle sözleşme imzalamış olduk. 

Hava savunmada artık ihracat aşamasına geçiyoruz. Özellikle oyun değiştirici AESA radar teknolojisinde hem denizde hem karada yeni ihracat sözleşmeleriyle katmadeğeri daha yüksek ihracat imkânı da yakaladık. 

Bu yılın başından beri 750 milyon doların üzerinde ihracat sözleşmesine imza attık. Önümüzdeki yılların daha da başarılı geçeceğini ben savunma sanayii adına, ASELSAN adına rahatlıkla söyleyebilirim." 

ÇELİK KUBBE İLE ADIM ADIM TÜM HAVA SAHASI

"Çelik Kubbe ülkemizin hava savunmasını sağlamak üzere başlatılmış kapsamlı bir proje. Biz de ASELSAN olarak önemli bir paydaşıyız. Son dönemde füze ve hava aracı tehditleri olduğu gibi, düşük görünürlüklü hava araçları, kamikaze İHA'lar ve sürü saldırılarıyla beraber coğrafyamızı emniyet içinde tutmak önemli bir konu haline geldi. 

Bunları yapmak için ASELSAN özelinde son 30 yılda yatayta birçok değişik teknolojiye yatırım yaptık.

Radardan optiğe, lazer sistemlerine, dost-düşman tanıma sistemlerinden haberleşme mimarisine, atış kontrolünden komuta kontrolüne, RF ve IIR arayıcı başlıklarına ve akıllı mühimmatlara kadar birçok alt teknolojiyi son dönemde geliştirdik. 

Bununla beraber ürünlerimiz de birer birer envantere girdi. En alçak irtifada KORKUT, onun bir üzerinde HİSAR sistemleri ve uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER ilk kez bu yıl envantere girdi. 

Farklı irtifa ve tehditler için geliştirdiğimiz bu sistemleri entegre, birlikte çalışabilen, arkada yapay zeka destekli bir algoritma ile yöneten, gecikme olmadan haberleşebilen ve farklı tehditleri farklı katmanlarda değişik önleyicilerle önleyebilen bir sistemi devletimiz Çelik Kubbe olarak tanımladı. 

Şimdi adım adım gerek 'soft kill' dediğimiz en alçaktaki karıştırma-aldatma sistemlerinden, onun bir üstünde parçacıklı mühimmata dayanan yakın mesafe hava savunma sistemlerine, daha sonra ROKETSAN'la, TÜBİTAK'la birlikte geliştirdiğimiz orta-yüksek hava savunma sistemleriyle adım adım tüm hava sahasını ve tüm Türkiye sathını donatmak üzere çalışıyoruz. 

Her yıl yeni sistemler envantere giriyor. Her yeni giren ürünle daha geniş bir coğrafyayı kapatıyoruz. Burada bir taraftan bunların entegre çalışmasının getirdiği bir avantaj, bir taraftan hava sahasının millî sistemlerle kontrolü ve bir taraftan da farklı tehdit setlerine karşı millî sistemlerle oluşturulmuş bir çözümden bahsediyorum. 

Bu alanda ben Türkiye'nin önemli bir yere geldiğini ve önümüzdeki dönemde bu yatırımlarını artırarak devam ettireceğini söyleyebilirim."

Avatar
Atilla Diş