ASELSAN'ın ERTUĞRUL robotu ihraç edildi, ASLAN İKA ise lazer güdümlü METE ile vurdu
Türkiye'nin insansız kara araçları ailesine ASELSAN'ın kattığı ASLAN, ROKETSAN ürünü lazer güdümlü METE roketini kullanıyor. Uzaktan komutalı mini mayın temizleme aracı ERTUĞRUL ise yurtdışına ihraç edildi.

BARKAN, KAPGAN, BOĞAÇ, GÖLGE SÜVARİ, HANÇER, ALKAR, ACROB, ALPAR, TUNGA ve ERTUNGA... Türkiye'nin insansız kara aracı (İKA) ailesi her geçen gün daha da genişliyor.
Temmuz ayında İstanbul'da düzenlenen IDEF fuarında TUNGA ve ERTUNGA adlı İKA'ları tanıtan ASELSAN, TEKNOFEST İzmir'de ise ASLAN isimli insansız kara aracını görücüye çıkardı.
ASLAN İKA, yine ASELSAN imzalı SARP-L silah kulesinin yanında ROKETSAN üretimi kritik bir mühimmat daha taşıyor: METE... Lazer güdümlü mini füze METE, ilk olarak drondan ateşlenmesinin ardından BARKAN İKA'da kullanılmıştı. METE'nin BARKAN'ın ardından adresi bu kez ASLAN İKA oldu.
İsmini olimpiyat şampiyonu milli okçu Mete Gazoz'dan alan METE mühimmatı, 1 kilometre uzaklıktaki bir hedefi 12'den vurabiliyor. Geliştirilen ürünlere ilişkin TEKNOFEST esnasında bilgi veren ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASLAN İKA'nın bu yıl envantere girdiğini kaydetti.
ORDUMUZDA FARK YARATACAK
Şirket olarak insansız robotlara önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Akyol, şu bilgileri verdi:
"Sistemlerimizde yapay zeka bilgisayarı, otonom sürüş bilgisayarı ve silah yönetim bilgisayarı olmak üzere 3 katmanlı bir mimari var. Bu mimarinin üzerine değişik faydalı yüklerle farklı sınıflarda insansız kara araçları geliştiriyoruz. Özellikle son dönemde hassas mühimmatlarla hedefleri vurabilmek öne çıktı. Bu kapsamda ROKETSAN'ın lazer güdümlü METE mühimmatını yeni envantere giren ASLAN aracımıza entegre ettik."
Ahmet Akyol
"Otonom sürüş yapabilen ASLAN aracımız hedefi hassas şekilde vurabilecek kabiliyete erişmiş oldu. Meskûn mahalde olsun, konvansiyonel savaşta olsun hassas hedefleme, işaretleme ve otonom yeteneklere sahip bu araçla tehdidi imha edebilmek ordumuzda fark yaratacak.
Bu faydalı yükleri çeşitlendirerek değişik sistemlerle, kendi geliştirdiğimiz sensörlerle insansız kara araçlarımızı donatıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Havayla denizi, denizle karayı entegre ettiğimiz çalışmalar da var. Önümüzdeki günlerde aynı anda hava araçlarının deniz araçlarıyla konuştuğu, ikisinin de otonom olduğu birtakım yeni gelişmeleri milletimizle paylaşacağız."
ROKETSAN'ın METE mühimmatı daha önce bir mini dronda kullanılmıştı.
ERTUĞRUL'UN İHRACAT BAŞARISI
ASLAN'ın üst segmentinde TUNGA ve ERTUNGA araçlarını geliştirdiklerini anlatan Akyol, bu araçların da kalifikasyon testleri aşamasında olduğunu bildirdi. Boyut büyüdükçe araçları daha etkili silahlara donatabildiklerine işaret eden Akyol, güdümlü mühimmatlar, değişik faydalı yüklerin kullanımının bu araçlarla gündeme geleceğini söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu alanda önemli teşkilatlanmalar yaptığına değinen Akyol, ASELSAN'ın da buna yönelik olarak teknolojisini, yapılanmasını gün gün ilerlettiğini vurguladı.
ERTUĞRUL bomba imha robotu
Akyol, TEKNOFEST'te sergiledikleri başka bir ürün olan ERTUĞRUL bomba imha robotunu ise yurtdışına ihraç ettikleri bilgisini verdi. ERTUĞRUL'un güvenlik güçleri envanterinde görev yaptığını hatırlatan Akyol, "ERTUĞRUL'un bu yıl ihracını da gerçekleştirdik" diye konuştu. ASELSAN Genel Müdürü, mayın imha aracının hangi ülkeye satıldığı konusunda bilgi vermedi.