Yandex Metrica
SON DAKİKA
Artık şaşırmıyoruz: İran SİHA'sının motoru ABD başkan adayının şirketinden!

Artık şaşırmıyoruz: İran SİHA'sının motoru ABD başkan adayının şirketinden!

Ukraynalıları öldüren İran SİHA ve kamikaze dronları, Amerikan şirketleri sayesinde uçabiliyor. Tahran'ın Moskova'ya sattığı Muhacir-6 SİHA'sına güç veren motor, ABD eski başkan adayının şirketinden...

Savunma

15.03.2024, 17:48

İran'a ait insansız hava araçları ve kamikaze dronlar Ukrayna'da pek çok sivilin ölümüne, kritik altyapının da tahrip edilmesine yol açtı. Tahran yönetiminin Rus ordusuna sattığı bu araçlarda Amerikan şirketlerine ait onlarca parça kullanılıyor. 

Türk SİHA'larına her fırsatta yaptırım isteyen ABD'li yetkililer konu İran olunca ipe un sermeye çalışıyor. Amerikalılar, İran İHA'larında kullanılan ürünleri 'piyasada kolay tedarik edilen mallar' diye tanımlayıp olası yaptırımların işe yaramayacağını savunuyor ancak gerçek öyle değil. 

İran'a ait insansız hava araçlarında ABD ve Avrupa kaynaklı bileşenleri masaya yatıran savunma sitesi AsiaTimes kritik veriler ortaya koydu. Stephen Bryen imzalı habere göre İran'ın Rusya'ya verdiği Muhacir-6 isimli SİHA, 100 beygirlik Rotax motoru kullanıyor. Avusturya'da üretim yapan şirket 2003 yılından beri ABD merkezli Bain Capital'e ait.

Komşuya F-35 hayal oldu: Mirage 2000 ve F-16'ları satıp Blok-4... Haberi Görüntüle

ABD'Lİ BAŞKAN ADAYININ MOTORLARI

Mitt Romney

Bain Capital'in kurucu ortağı oldukça tanıdık bir isim: 2012'de başkanlık yarışını Barack Obama'ya karşı kaybeden Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney!

Yani Ukrayna'yı tahrip etmekte kullanılan İran SİHA'larına Mitt Romney'in şirketi motor veriyor. Satışlar o kadar yoğun ki ABD'li firma, İran'a bir onarım merkezi bile kurmuş. 

İran SİHA'sını uçuran Rotax motorları konusunda yaptırım uygulanması halinde Muhacir-6'ya takılması muhtemel 4 motor ön plana çıkıyor. Bunlar Belçika merkezli UL Power ile D-Motor, Çek Cumhuriyeti'nden Verner Motor ve Avustralya'dan Jabiru. 

Mitt Romney'e ait şirketin Rotax motorunu kullanan İran SİHA'sı Muhacir-6 

Çin'de Rotax'ın yerini alacak motor bulunsa bile Pekin'in yaptırıma uğrama endişesi nedeniyle buna sıcak bakmayacağı öngörüldüğü için İran SİHA'larına motor konusunda tedarik noktası olarak sadece ABD ve Avrupa ülkeleri kalıyor.  

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor Haberi Görüntüle

ÇİN UYARILSA O KAMİKAZELER UÇAMAZ

Muhacir-6 dışında Rus ordusu Şahid-136 isimli kamikaze dronu sıkça kullanıyor. Şahid-136'ya Çin üretimi bir motor güç veriyor. AsiaTimes'a göre, DLE-222CC adlı 4 silindirli motoru üreten şirket, Yunnan eyaletinde kurulu Mi Yang Endüstri Parkı'ndaki Mile Hao Xiang Technology. 

Rus ordusunun kullandığı Şahid-136 kamikaze dron

ABD ve Avrupa ülkelerinin Çin'e yönelik ufak bir uyarısı bile bu tedariğin önüne geçebilir. Ancak ABD, bu konuda pek istekli görünmüyor. Çünkü İran kamikaze dronlarının uçmasını sağlayan devre kartları da Amerika'dan geliyor. Yapılan incelemeler dronlardaki devre kartlarının modern bir tesiste üretildiğini ancak menşeinin belli olmaması için seri numarasız olduğunu ortaya koyuyor. 

Kayseri HÜRJET'le yeniden doğacak: Türkiye'nin ilk uçak fabrikası üretime hazırlanıyor Haberi Görüntüle

SERİ NUMARASI SİLİNMİŞ DEVRELER AMERİKAN

Çarpıcı haberde şu ifadeler kullanılıyor:

"Karttaki elektronikler, entegre devreler, işlemciler ve sofistike bir konektör, Amerikan şirketlerinden geliyor veya Amerikan şirketleri için yurtdışında üretildi. Gerçekten de İran çoğunlukla Batı elektroniğine, montaj ve üretimine bağımlıysa o zaman İran'ın dron programını bütünüyle durdurmak mümkündür. ABD ve müttefikleri, Rusya'nın dışarıdan silah almasını istemiyorsa İran'ın dron endüstrisini tek kurşun atmadan durdurabilir."

"ABD ve Avrupa'da İran'ın dron programının oluşturduğu tehdidin üstesinden gelme konusunda girişim ve çaba eksikliği dikkat çekici. Washington bir gün uyanabilirse İran sadece Ukrayna için değil Ortadoğu için de daha az tehdit oluşturan bir ülke haline gelecek. İranlılar gibi Ruslar da yabancı teknolojilere çok güveniyor; kritik parçaların çoğu Amerikan menşeili. Rus Orlan-10 dronları Amerikan entegre devreleriyle doludur." 


Loading