Yandex Metrica
SON DAKİKA
ANKA SİHA'lar Kazakistan yolunda! Tunus'tan sonra onlar da TUSAŞ'ı tercih etti

ANKA SİHA'lar Kazakistan yolunda! Tunus'tan sonra onlar da TUSAŞ'ı tercih etti

Türk SİHA'ları ihracat başarısını sürdürüyor. Bir süre önce Tunus'a satılan milli SiHA ANKA'nın ikinci müşterisi Kazakistan oldu.

Savunma

23.01.2024, 18:21

Türk savunma sanayiinin dünya piyasasındaki en etkin ürünlerinden silahlı insansız hava araçları birçok coğrafyada yoğun talep görmeye devam ediyor. Suriye, Libya ve Azerbaycan cephelerinde destan yazan Bayraktar TB2'nin dünyada -şimdilik- 14 ülkeye ihraç edilerek açık ara pazar liderliğine oturmasının ardından bir sevindirici haber de ANKA'dan geldi. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından bir süre önce Tunus'a ihraç edilen ANKA SİHA'ların ikinci müşterisi Kazakistan oldu. Kasım Cömert Tokayev liderliğindeki ülkenin yer istasyonlarıyla birlikte 3 adet ANKA-S siparişi verdiği iddia ediliyor. 

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

ÇİN SİHA'SI MEMNUN ETMEDİ

Nur-Sultan (Astana) yönetiminin envanterdeki Çin kaynaklı SİHA'lardan memnun kalmadığı ve bu nedenle rotayı TUSAŞ'a çevirdiği belirtiliyor. Kazakistan ordusu 2014 yılından beri Çin SİHA'sı Wing-Loong'ları kullanıyor. Ancak bu araçlar 20 saat havada kalış süresi ve 16 bin 400 feet servis irtifasıyla ANKA'nın çok gerisinde. 

30 bin feet irtifada 24 saat görev yapabilen milli ANKA, ASELSAN tarafından son teknolojiyle geliştirilen CATS elektro-optik kamerayı ve TEI üretimi milli PD170 motorunu kullanıyor. Uydu (SATCOM) bağlantısıyla çok geniş bir operasyon menzili bulunan ANKA, artırılmış faydalı yük kapasitesiyle 350 kilogramın üzerinde sistem taşıyabiliyor.

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor Haberi Görüntüle

EN AZ 80 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından etkin şekilde kullanılmakta olan ANKA'lardan şimdiye dek 50'den fazla üretildiği sanılıyor. Tunus'un sipariş ettiği 3 SİHA'nın bu ülkeye tesliminin ardından TUSAŞ şimdi üretim bandını Kazakistan için çalıştıracak. 

TUSAŞ, Tunus Savunma Bakanlığına 3 adet ANKA-S ile 3 adet yer kontrol istasyonunun teslimi ve 52 Tunus ordu personelinin eğitimi için bu ülkeyle 80 milyon dolarlık sözleşme imzalamıştı. Kazakistan'la varılan anlaşmanın da bu düzeyde olduğu sanılıyor. 

Çin SİHA'sından vazgeçen Kazak ordusu envanterinde ayrıca, Azerbaycan ordusunca Karabağ cephesinde kullanılan İsrail yapımı kamikaze İHA Harop'larla, Elbit Skylark ismiyle bilinen mini İHA'lar bulunuyor. 

ANKA-S, 3 YIL ÖNCE BÖYLE TANITILMIŞTI

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading