ANKA-3 ve Süper Şimşek Batı'da sarsıntıya yol açtı: Bu bir dönüm noktası... Türkler Otonom Kanat Uçağı konseptini başarıyor

Uzun menzilli çok amaçlı hava aracı SÜPER ŞİMŞEK'in insansız hayalet uçak ANKA-3'ten ateşlenmesi, Türkiye'yi bu alanda dünya süper liginin zirvesine yerleştirdi. Gelişmeyi insansız hava muharebesinde dönüm noktası olarak niteleyen Army Recognition, Türkiye'nin Otonom Kanat Uçağı (OKU) konseptini başarmakta olduğuna dikkat çekiyor.
TUSAŞ yapımı insansız hayalet uçak ANKA-3'ün SÜPER ŞİMŞEK adındaki çok amaçlı jet motorlu hava aracını fırlatması uluslararası savunma basınında çarpıcı ifadelerle yankı buldu.
İngilizce yayın yapan Army Recognition adlı internet dergisi, ANKA-3 ile SÜPER ŞİMŞEK birlikteliğinin ABD'nin Loyal Wingman (sadık kanat adamı) konseptine ulusal bir cevap olduğunu kaydediyor.
Test atışını 'otonom hava muharebe ekosisteminde bir dönüm noktası' olarak niteleyen analiz, SÜPER ŞİMŞEK'le Türkiye'nin Otonom Kanat Uçağı (OKU) planlarını teyit ettiğini bildiriyor.
İşte Army Recognition haberinden ANKA-3/SÜPER ŞİMŞEK analizi...
OTONOM MUHAREBELER İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI
TUSAŞ yapımı gizli İHA ANKA-3'ün yüksek hızlı SÜPER ŞİMŞEK adlı hava aracını başarıyla fırlatması, otonom hava muharebe ekosisteminde bir dönüm noktasıdır. 10 bin 130 fit yükseklikte ve 150 knot hızda gerçekleştirilen test, Türkiye'nin Otonom Kanat Uçağı programında ileriye doğru atılmış önemli bir adım.
Bu aynı zamanda insansız platformları insanlı uçaklarla ağ tabanlı bir savaş ortamında entegre etmeyi amaçlayan stratejik bir girişimdir.
2023'te tanıtılan ve aynı yılın aralık ayında ilk uçuşunu tamamlayan ANKA-3, TUSAŞ yapımı insansız sistemler ANKA ve AKSUNGUR programlarından elde edilen deneyimin son evrimini temsil ediyor.
Radar kesitini azaltmayı ve aerodinamik verimliliği artırmayı amaçlayan kuyruksuz uçan kanat tasarımına sahip ANKA-3, 0,7 Mach hıza ve 40 bin fite kadar irtifaya ulaşmayı sağlayan bir turbofan motorla uçuyor.
10 saat boyunca havada kalabilen ANKA-3, stratejik keşif görevinden çekişmeli hava sahasında saldırılara kadar çeşitli görevleri destekleyerek iç bölmelerde 1200 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.
Şimdi SÜPER ŞİMŞEK, ANKA-3'e yeni bir yetenek ekliyor; uçağı geleneksel taarruz görevinin ötesine taşıyarak katmanlı hava operasyonlarını yönetebilen bir kuvvet çarpanına dönüştürüyor.
OKU PROGRAMI HÜRJET VE KAAN'LA BİRLİKTE ÇALIŞACAK
TUSAŞ tarafından yapılan ŞİMŞEK adlı hedef uçağın daha gelişmiş bir versiyonu olarak geliştirilen SÜPER ŞİMŞEK, sinetik saldırılar, elektronik harp, keşif ve aldatma görevleri dahil olmak üzere çok rollü işlevler için tasarlanmış yüksek hızlı bir İHA'dır.
700 kilometreye kadar menzili ve 0,9 Mach'a yakın azami hızı ile IR/RF imza güçlendiriciler, harp başlıkları, karıştırma sistemi, elektro-optik sensör ve radar sorgulama alıcıları dahil olmak üzere çeşitli yükleri destekliyor.
SÜPER ŞİMŞEK ayrıca havadan yere roller için RF/lazer arayıcı veya hava-hava angajmanları için IIR (kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık) ile donatılabilir.

Otonom Kanat Uçağı programı yüksek riskli görevler sırasında pilotlu savaş uçaklarını desteklemek için yarı otonom İHA'ların uçurulduğu 'Loyal Wingman' konseptine Türkiye'nin ulusal cevabıdır.
HÜRJET ve KAAN gibi platformların yanısıra ANKA-3 ve SÜPER ŞİMŞEK gibi insansız sistemlerle birlikte çalışmak üzere tasarlanan program, karmaşık hava operasyonlarında müşterek harekât, merkezî olmayan görev yürütme ve gelişmiş bekayı sağlamayı amaçlıyor.
Teknolojik açıdan bakıldığında bu testin başarısı Türkiye'nin insansız sistemlerde artan kabiliyetini ortaya koydu. Mart 2025'te ANKA-3, ASELSAN yapımı LGK-82 güdümlü bombayı başarıyla fırlatmış, ayrıca TEBER-82 güdüm kiti ve TOLUN bombası gibi yerli geliştirilen mühimmatlara entegrasyonu tamamlamıştı.
ANKA-3'te TOYGUN-100 EOTS ve MURAD AESA radar entegrasyonu beklenirken bu araç geçici olarak ASELFLIR-500 elektro-optik kamerayla donatıldı.
ANKA-3, Ocak 2025'te gövde içi silah yuvasından ASELSAN'ın TOLUN mühimmatını bırakarak hedefini tam isabetle vurdu.
OTONOM KANAT UÇAĞI KONSEPTİNİN UYGULANABİLİR OLDUĞUNU TÜRKLER KANITLADI
ANKA-3'te SÜPER ŞİMŞEK konuşlandırılması mekanik veya yazılım entegrasyonundan daha fazlasını gösteriyor: OKU konseptinin operasyonel uygulanabilirliği teyit ediliyor.
ANKA-3 artık sadece gizliliğe muktedir hassas vuruş platformu olarak değil, aynı zamanda insansız hava araçları için bir fırlatma platformu olarak da işlev görüyor; bu yetenek, dinamik operasyonel senaryolarda önemli avantajlar sunuyor.
Endüstriyel açıdan bakıldığında ise bu test, Türkiye'nin savunma teknolojilerinde stratejik özerkliğe ulaşma doğrultusundaki geniş çabasını yansıtıyor. Türkler stratejik olarak test, otonomi ve insan-makine takım çalışmasına dayalı yeni hava muharebe doktrinlerinin benimsenmesinde ilerleme kaydetti.
Hava savaşı giderek daha fazla çekişmeli hale geldikçe, ANKA-3/SÜPER ŞİMŞEK kombinasyonu ağ bağlantılı, uyarlanabilir hava sistemlerine odaklanan bir yaklaşıma evrilecek.
SÜPER ŞİMŞEK'in ANKA-3'ten fırlatılması Türkiye'nin otonom savaş yeteneklerinde önemli bir başarı. Bu test gizlilik, yapay zeka, modüler yük ve taktik koordinasyonun tek bir operasyonel konseptte bir araya getirildiğini doğruluyor.
Geliştirmeler sürerken OKU programı yalnızca İHA kullanımını değil aynı zamanda hava muharebesine yönelik gelecekteki yaklaşımları da yeniden tanımlayacak ve Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin küresel savunma alanındaki rolünü güçlendirecek.
TRHABER