Yandex Metrica

Amerikan şirketi Baykar'a özendi: Ukrayna'ya 2 dolara 2 SİHA teklif ettiler

Amerikan şirketi Baykar'a özendi: Ukrayna'ya 2 dolara 2 SİHA teklif ettiler

Yunanistan'a 8 adet MQ-9 Reaper konuşlandırırken bu SİHA'yı Ukrayna'ya göndermekten kaçınan ABD şimdi General Atomics şirketinin 'bağış' teklifiyle büyük bir açmaza düştü.

Savunma

23.01.2024, 20:23

Ukrayna yönetimi Rus işgalinin başladığı Şubat 2022 tarihinden buyana Washington'dan zaman zaman silahlı insansız hava araçları istiyor ancak bu talep Beyaz Saray tarafından kabul görmüyor. 

Türkiye'den 50'nin üzerinde Bayraktar TB2 alarak bunun başarılı bir şekilde kullanan Ukrayna, şimdiye dek ABD'den defalarca kez MQ-9 Reaper istedi. Talepler ardı ardına reddedilirken, Reaper SİHA'nın üreticisi General Atomics şirketi tarafından Ukrayna'ya iletilen teklif bu konuda yeni bir aşama olarak kayıtlara geçti. 

Wall Street Journal'da yayınlanan habere göre General Atomics CEO'su Linden Blue, geçtiğimiz hafta Ukrayna'nın Washington'daki savunma ataşesine bir mektup göndererek her biri 1'er dolardan 2 adet SİHA'yı 'bağışlamaya' hazır olduklarını kaydetti. 

Ukrayna'ya SİHA göndermek için hevesli olduğu görülen General Atomics'e Beyaz Saray'ın ne cevap verdiği bilinmiyor. Joe Biden yönetimi SİHA transferine onay vermezse Amerikan MQ-9'lar Rusya'ya karşı önümüzdeki dönemde de kullanılamayacak. 

Aynı ABD, Ukrayna'ya göndermediği MQ-9 Reaper'ları Yunanistan'ın hizmetine vermiş ve Ege Denizi kenarısındaki Larissa Hava Üssü'nde 8 adet MQ-9 konuşlandırmıştı. 

Washington, MQ-9'ların Ukrayna'ya yollanma planının reddine gerekçe olarak bu SİHA'ların düşürüldüğü takdirde Rusların eline geçebileceği endişesini öne sürüyor. Aynı zamanda Amerikan SİHA'larının Rus hava savunma sistemlerince kolaylıkla vurulduğu takdirde dünyada büyük prestij kaybına uğrama ihtimali de var. 

Beyaz Saray, 1'er dolarlık Reaper satışının onaylanması konusunda WSJ'ye yorum yapmaktan kaçındı. Mevcut durum, Baykar şirketinin şimdiye dek çok sayıda Bayraktar TB2'yi Ukrayna ordusuna bedelsiz vermiş olduğu gerçeğini akıllara getirdi. 
 


Loading