Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Amerikan silahıyla bizi vuracaklar! Türkiye'nin şantajına boyun eğmeyin

Amerikan silahıyla bizi vuracaklar! Türkiye'nin şantajına boyun eğmeyin

Beyaz Saray ve Kongre ile neredeyse mektup arkadaşı haline gelen Yunan-Rum lobileri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yolladıkları yeni F-16 arzuhalinde klişe iddiaları ardı ardına sıraladı.

Savunma

23.01.2024, 21:00

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Rum lobileri, Türkiye'ye F-16 satışının İsveç şartına bağlanmasına bile tahammül edemiyor. Beyaz Saray, Ankara'nın talep ettiği 40 adet F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti satın alımına Kongre'nin koyduğu vetoyu aşmak için herhangi bir eylemde bulunmayacağını bildirmesine rağmen Yunan lobisi işi şansa bırakmadı. 

Rum-Yunan yanlısı çok sayıda kuruluş, ortak bir mektup kaleme alarak bunu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yolladı. Son yıllarda Beyaz Saray yönetimi ve ABD Kongresi ile adeta mektup arkadaşı haline gelen bu lobi kuruluşları klişe iddiaları bir kez daha sıraladı. 

Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinini savunduğunu, bu politikanın Batı'nın çıkarlarına zarar verdiğini belirten Rum-Yunan örgütleri, Türk Hava Kuvvetleri'ndeki Amerikan yapımı uçakların Suriye ve Irak'ta PKK/YPG'ye karşı kullanıldığını, bunun ise DEAŞ koalisyonuna zarar verdiğini ileri sürdü. 

Aynı zamanda Türk askerinin 49 yıldır Kıbrıs'ta 'işgalci' olarak bulunduğunu savunan lobiler, Ankara'ya F-16 satışının hiçbir şekilde gündeme gelmemesini istedi. 

Yunan haber sitesi SKAI tarafından yayınlanan habere göre, sözkonusu F-16 mektubuna şu örgütler imza attı:

  • Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC)
  • Kıbrıs Irkının Küresel Koordinasyon Komitesi (PSEKA)
  • Amerikan Yunan İlerici Eğitim Derneği (AHEPA)
  • Amerikan Yunan Enstitüsü (AHI)
  • Kıbrıs (Güney Kıbrıs Yönetimi)
  • Kıbrıs Ticaret Odası (GKRY Ticaret Odası)
  • CHIA Dernekleri Federasyonu
  • Amerika Pan-Makedon Birliği
Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2022 Mayıs ayında ziyaret ettiği ABD Kongresi'nde Rum-Yunan lobisinin temsilcisi durumundaki senatörlerle bir araya gelmişti.

Komşuya F-35 hayal oldu: Mirage 2000 ve F-16'ları satıp Blok-4... Haberi Görüntüle

UÇAKLAR PKK/YPG'YE KARŞI KULLANILIYOR

Amerika'da konuşlu Rum-Yunan lobilerinin klişe iddialarına konu olan mektupta şu ifadeler kullanıldı:

Yunanistan ve Kıbrıs (GKRY) ile ikili ilişkileri güçlendirmek ve ABD'nin Doğu Akdeniz'deki politikasını tahkim etmek için ABD hükümetiyle birlikte çalışan Yunan-Amerikan örgütlerinin temsilcileri olarak, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda endişelerimizi ifade etmek istiyoruz. 

Türkiye'nin 49 yıllık Kıbrıs işgalinde, Azerbaycan'daki Karabağ Savaşı'nda ve Suriye'deki Kürt ortaklarımızı bombalayıp DEAŞ/IŞİD karşıtı koalisyonun altını oymada Amerikan silahlarını kullandığını çok iyi bildiğinizi biliyoruz. 

Bununla birlikte Ankara, Ege ve Doğu Akdeniz'de rekor sayıda hava sahası ihlallerine imza atarak Yunanistan'ı savaşla tehdit ediyor. Türkiye, Yunan egemenliğine meydan okumak için ABD F-16'larını kullanıyor. 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Fareed Zakaria (CNN sunucusu) ile yaptığı röportaj da dahil olmak üzere son günlerdeki pek çok haber, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi halinde Biden yönetiminin F-16 satışına onay vermeye istekli olduğu izlenimi yarattı. Oysa bölgede ve ötesinde tehlikede olan her şeyle birlikte ABD daha fazlasını talep edebilir ve etmelidir. 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

ASPİLSAN bataryalar için öyle bir cihaz geliştirdi ki! KANGURU'da yok... Haberi Görüntüle

İSVEÇ'E BİZ ONAY VERDİK, BİZİ DİNLEYİN

Ülkemizin dış politikası için görüş belirten aktif Amerikan vatandaşları olarak sizleri Türkiye'nin şantaj stratejisine boyun eğmemeye davet ediyoruz. Jake Sullivan, Türkiye'nin 'bağımsız bir dış politika izlediğini' söylüyor. Batı çıkarlarını ve güvenlik paradigmasını desteklemeyen Türkiye ile yapılacak herhangi bir 'anlaşma', Batı değerlerinin korunmasını sağlamaya yönelik olmalıdır. 

İsveç'in NATO'ya katılımını destekliyoruz ve bunu geciktiren ülkelerin -Türkiye veya Macaristan olsun- bunun sonuçlarına katlanması gerektiğine inanıyoruz. Ancak NATO'yu genişletmek için Türkiye ile yapılacak herhangi bir anlaşma, İsveç'in üyeliğini zaten onaylamış olan ve Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu imkanların sağlanmasında kilit rol oynayan Yunanistan'ın güvenliğini tehlikeye atmamalıdır. NATO ilkelere ve ortak temel çıkarlara dayalı bir ittifaktır; taktik hamlelerle işleyen bir örgüt değildir. 

KAAN'ı izleyen Taylandlıların Türkiye aşkı depreşti: Uzaklara gidin, sizi gururla... Haberi Görüntüle

Türk tankları Güney Asya'da göreve başladı: Büyükelçi şimdi de KIZILELMA'yı... Haberi Görüntüle

TÜRK F-16'LARI UKRAYNA'YI DESTEKLEMİYOR

Trajik depremlerin ardından Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginliğin azalmasını ve kışkırtıcı hava ihlallerinin durmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem de çevresindekilerin eski politikalara dönmekte olduğunu gözardı edemeyiz. 

Erdoğan kabinesi, Rum ve Kıbrıs egemenliğine karşı kapsamlı iddialarda bulunan ve bölgede revizyonist vizyonlar getiren Mavi Vatan doktrinini anmakta ısrar ediyor. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden buyana Türkiye'nin F-16 filosunu Ukrayna'yı desteklemek yerine Yunanistan'a karşı konuşlandırdığını da unutamayız. Son olarak, F-16'ların satışının gerekçesi olarak NATO çıkarları sürekli öne sürüldüğü için, Türkiye'nin ABD yasalarına aykırı olarak Rus S-400 sistemi satın aldığını hatırlatmak isteriz. 

F-16'ların Türkiye'ye herhangi bir şekilde devredilmesi, Ankara'nın Yunanistan'a karşı süregelen savaşçı tavrını destekleyecek ve ayrıca Türkiye'nin Amerikan silahlarıyla özellikle Kıbrıs'ta istikrarsızlaştırıcı adımlarına hizmet edecektir.

Türkiye, Ukrayna'da sözkonusu olan ilkeleri, değerleri ve çıkarları tehdit ediyor. Batı İttifakı'nın lideri olarak ABD, silahlarının müttefiklerinin güvenliğini baltalamak için kullanılmasına yol açmamalıdır. Türkiye'ye yönelik herhangi bir F-16 satışı, Yunanistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlali anlamına gelir. 

Hakkında çok sayıda rüşvet soruşturması bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Robert Menendez, Rum-Yunan lobilerinin yönlendirmesiyle konuşmalarında sık sık Türkiye'yi hedef alıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading