Yandex Metrica

Amerikan Forbes yorumu: Türk savunma ihracatı çılgın bir hızla büyüyecek

Amerikan Forbes yorumu: Türk savunma ihracatı çılgın bir hızla büyüyecek

Amerikan Forbes dergisine göre Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, Türkiye'nin silah ihracatçısı konumunu güçlendirdi. Moskova'nın Tahran'la, Ankara'nın da Kiev'le çok daha derin bağlar kuracağını kaydeden Forbes, Türk savunma ihracatının çılgın bir hızda büyüyeceğini belirtiyor.

Savunma

23.01.2024, 20:12

Türk savunma sanayii ABD ve Avrupa medyasında gündem olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayınladığı skandal makaleyle Ermenistan'a, Türk silahlarına karşı İran'dan kamikaze drone alması tavsiyesinde bulunan Amerikan dergisi Forbes, bu kez Türkiye ve İran'ın silah ihracatını masaya yatırdı. 

ABD-Teksas'ta konuşlu yapay zeka şirketi SparkCognition'un kurucusu Amir Husain tarafından yazılan makalede Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ile İran'ı önemli silah tedarikçisi ülkeler arasına soktuğu kaydedildi. Türkiye'nin zaten silah ihracatçısı ülke olduğu, savaşla birlikte bu konumunun daha da güçlendiği belirtilen makalede, önümüzdeki dönemde Türk savunma sanayii ihracatının 'çılgın bir hızda artacağı' ifade edildi. 

Forbes dergisindeki makalede şu ifadeler dikkat çekti:

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde... Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE İDEAL TEDARİKÇİLER OLDU

Savaş halindeki Ukrayna ve Rusya ordularını güçlendirmeye, modernize etmeye çalışıyor. Şubat ayından beri devam eden savaşta her iki taraf da binlerce tankı, düzinelerce uçağı ve yüzlerce helikopteri kaybetti. Bu büyük kayıplar, silah tedarikçilere olan talebi artırdı ve İran ile Türkiye bu rolü üstlenmekten çekinmedi. Lojistik olarak, her iki ülkenin çatışmaya yakınlığı onları ideal tedarikçiler yapıyor.

Türkiye, büyük bir insansız hava aracı ihracatçısı olarak uluslararası alanda zaten isim yapmıştı. Baykar şirketi, başarılı TB-2 SİHA için 20'nin üzerinde ülkeden sipariş aldı. Ukrayna kuvvetleri bu SİHA'yı çatışmalarda yoğun bir şekilde kullandı. 

TB-2 ve yetenekleri hakkında şarkılar besteleyip söyleyen Ukraynalılar, Bayraktar'ı efsanevi bir statüye yükseltti. TB-2'nin Rus Karadeniz filosunun sancak gemisi Moskova'nın batmasında oynadığı rol ve şimdiye kadar yüzlerce zırhlı araç ve hava savunma sistemini yok etmesi uluslararası pazarlarda muazzam bir reklam oldu.

İran ise Rusya'ya 2 bin kadar Şahid-136 kamikaze dron tedarik etti. Bu dronlar, İskender ve Kalibr fibi hassas füzelerini harcayan Rusya'nın açığını bir ölçüde kapatmasına yardımcı oldu. Rusya'ya silah tedarik etmek İran için küçük bir başarı değil. 

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

DAHA DERİN İLİŞKİLER KURULACAK 

Silah satışları hem İran hem de Türkiye için önemli bir gelir kaynağı haline geliyor ve her iki ülke de muhtemelen çatışmanın tüm taraflarına silah sağlamaya devam edecek. Türkiye'nin toplam savunma ihracatı bu yıl 4 milyar dolara yaklaşacak ve yıldan yıla yüzde 42'lik çılgın bir hızla büyüyecek. Bu arada Türkiye, S-400 hava savunma sistemi tedariki ve Rusya ile tahıl ihracatı anlaşmasına aracılık edilmesi gibi diğer konularda Rusya ile ilişkilerinde dikkatli bir denge kurarken Ukrayna'ya silah tedarik etmeye devam ediyor.

Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA dışında TRLG230 topçu füze sistemi gönderdiği de ortaya çıkmıştı. 

İran, Yemen'deki Husi isyancılara ve Irak ve Suriye'deki milislere silah ihraç etmeyi başardı ve şimdi listeye Rusya'yı da ekledi. Buna karşılık söylentiler, İran'ın yaşlanan hava kuvvetlerini yükseltmek için modern SU-35 savaş uçaklarını alabileceğini öne sürüyor. İran'ın Şahid dron ihracatının daha büyük kamikaze mühimmatlar ve hatta hassas balistik füzelerle takip edip etmeyeceği henüz belli değil.

Türkiye'nin Ukrayna ile, İran'ın da Rusya ile geliştirdiği ilişkiler gelecekte aralarında daha derin bir işbirliğine yol açacaktır. Örneğin hem Rusya hem de Ukrayna, yurt içinde İran ve Türk silahları üretmek için yerel fabrikalara yatırım yapıyor. TB-2 insansız hava aracı gibi Türk ürünlerinin ve Şahid gibi İran dronlarının başarısına dayanarak, bu ürünlerin başka yerlerde ihracat başarısı görmesi muhtemeldir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading