Amerikan basınında Bayraktar TB3 yorumu: Bu kabiliyet başka hiçbir ülkede yok

Türk donanmasının Bayraktar TB3 ile kazandığı yetenek Batı basının tarafından dikkatle izleniyor. Amerikan savunma basınının önemli yayın organlarından The War Zone, TCG ANADOLU'ya iniş-kalkış gerçekleştiren TB3 hakkında analiz yayınladı. 

Bayraktar TB3'ün TCG ANADOLU'ya iniş-kalkış yaparak dünyada bir ilki gerçekleştirmesi Amerikan savunma basınında yankılandı. 

Türk donanmasının dünyada başka hiçbir ülkede bulunmayan bir kabiliyete doğru ilerlediğinden bahseden The War Zone, TB3'ün önümüzdeki dönemde TSK'ya sağlayacağı faydaları çarpıcı bir dille anlattı. 

İşte TB3'e ilişkin Amerikan savunma basınında yayınlanan analizde öne çıkanlar...

"İnsansız Bayraktar TB3 SİHA, Türk Deniz Kuvvetleri'nin SİHA gemisi TCG ANADOLU'ya ilk kez başarıyla iniş ve kalkış yaptı. Küçük, hassas mühimmatlarla donatılabilen, gözetleme-keşif görevleri yapabilen TB3'ler deniz havacılığının merkezî bir bileşeni olacak. 

Baykar'ın baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar tarafından yayınlanan görüntülerde TB3'ün gemide konuşlu fırlatma ya da durdurma sistemi kullandığını gösteren bir iz bulunmuyor. 

TB3'ün ANADOLU'ya inişi ve ANADOLU'dan kalkışı, Türkiye'yi şu anda başka hiçbir ülkede bulunmayan operasyonel mürettebatsız bir deniz havacılık kabiliyetini sahaya sürmeye bir adım daha yaklaştıran önemli bir başarıdır. 

1000 mil maksimum menzil ve 24 saatlik uçuş süresiyle bu insansız hava araçları, Türk donanmasına denizlerde caydırıcılığın yeni bir yolunu sunmaya hazırlanıyor. 

ANADOLU'nun güvertesinden uçan TB3'ler, karada ve denizde belirli hedeflere saldırılar gerçekleştirebilir, ayrıca gözetleme ve keşif görevleri yürütebilir. 

TB3 aynı zamanda hava ağı rölesi olarak da görev alabilir. Uygun bir radarla donatılırsa, muhtemelen havadan erken uyarı platformları olarak bile hizmet verebilir."

TÜRKİYE'NİN HIRSLARI TB3'ÜN ÖTESİNE GEÇTİ

"Türkiye'nin ANADOLU için deniz İHA hırsları şimdiden TB3'ün ötesine geçti. Baykar'ın jet motorlu savaş uçağı benzeri KIZILELMA, geçtiğimiz yıl bir törende geminin uçuş güvertesine getirilmişti.

KIZILELMA, Türk havacılık sektörünün daha gelişmiş insansız hava araçlarına yöneldiğini gözler önüne seriyor; buna TUSAŞ/TAI imzalı gizli uçan kanat ANKA-3 de dahil. 

Bunlar Türkiye için, sabit kanatlı deniz havacılık yeteneklerini sahaya sürme yolunda değerli bir yerli alternatiftir. 

Türk hükümetinin 2019'da Rus S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle F-35 programından çıkarılması, ANADOLU için kısa kalkış/dikey iniş yeteneğine sahip B varyantlarını edinme yönündeki yakın vadeli planları altüst etmişti. 

S-400 anlaşması ve diğer faktörler ABD-Türkiye ilişkilerinde, envanterdeki Harrier tipi jetlerin edinilmesi planlarını da sona erdiren büyük bir soğumaya yol açtı. Ancak geçtiğimiz yıl Türkiye'nin F-35 programına yeniden katılmasına ilişkin bazı iddialar ortaya atıldı." 

DÜNYANIN İLK OPERASYONEL SİHA GEMİSİ 

"TB3 ile birlikte TCG ANADOLU'nun güvertesinde silahlı AH-1W Cobra ve T129 tipleri ile denizaltı savunma harbi yapacak SH-60B Seahawk'ların konuşlanması bekleniyor. 

ANADOLU'daki TB3 testi, deniz havacılığında SİHA yeteneğini sahaya sürme ve büyük güverteli amfibi savaş gemilerini 'dron taşıyıcısı' rolüne büründürme yolundaki çabanın son örneği oldu. 

ABD donanması birçok açıdan bu tür gelişmelerde geride kalmıştır ve MQ-25 Stingray tanker İHA, operasyonel anlamda ilk uçak gemisi tabanlı İHA olmaya hazırlanmaktadır. MQ-25'in keşif-gözetleme ve saldırı rollerine de bürünmesi hakkında tartışmalar devam ediyor. 

Donanma şu anda gemilere yeni İHA komuta kontrol merkezleri kurma sürecinde. ABD donanması gemideki hava araçlarının en azından yüzde 60'ının insansız araçlardan oluşmasını planlıyor. 

TB3'ün ANADOLU'ya iniş-kalkış kabiliyetinin başarıyla sergilenmesiyle birlikte Türkiye, operasyonel SİHA gemisi sahibi olan ilk ülke olma yolunda ilerliyor."