Yandex Metrica
SON DAKİKA
Amerika'nın KIZILELMA'sı yere paraşütle iniyor: F-35 ile birlikte uçacak

Amerika'nın KIZILELMA'sı yere paraşütle iniyor: F-35 ile birlikte uçacak

Amerikan ordusu F-35 savaş uçaklarının vurulmasını zorlaştırmak için XQ-58A'ları kullanacak. Baykar üretimi KIZILELMA'nın muadili olmaktan uzak görünen Kratos tasarımı araçlar katapultla fırlatılıyor, yere paraşütle iniyor.

Savunma

22.03.2024, 23:12

Amerikan Kratos firması, F-35 savaş uçaklarının yanında uçarak düşman radarlarına karşı elektronik harp görevini yerine getirecek insansız hava aracı XQ-58A'yı envantere almak üzere. Üç yıldır devam eden testleri son aşamaya gelen XQ-58A Valkyrie, uçak gemilerinden katapult yardımıyla fırlatıldıktan sonra yere yahut suya paraşütle iniyor.

Baykar yapımı insansız savaş uçağı KIZILELMA'nın muadili olmaktan çok, TUSAŞ'ın gezinen mühimmatı Süper Şimşek'i andıran XQ-58A, savaş uçaklarının yanında 'kanat adamı' hüviyetiyle dost unsurlara güvenli elektronik ortam sağlamayı amaçlıyor. 

Kratos şirketinin CEO'su Eric DeMarco, ABD Donanması ve Hava Kuvvetleri'nin kullanımı için XQ-58A'dan yılda 50 adet üretilebileceğini belirtiyor. XQ-58A, gövde içerisinde Türk ALPAGUT tipi dolanan mühimmat taşıyarak bunları uçuş esnasında hedefe doğru serbest bırakabiliyor. 

ABD Donanması 2022 yılı sonlarında XQ-58A Valkyrie İHA'larının envantere alınacağını açıklamış, bir süredir detayları gizli tutulan proje böylelikle ortaya çıkmıştı. Proje, Amerikan Deniz Kuvvetleri'ndeki F-35B'lerin elektronik harp konusundaki ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı. 

Düşman radarlarının bastırılması (SEAD) ya da patlayıcı başlıklı dolanan mühimmat ateşlenerek imhası (DEAD) görevleriyle uçacak XQ-58A, F-35'lerin kolaylıkla vurulmasını önleyerek 100 milyon doların üzerindeki 5. nesil uçakların beka kabiliyetini artıracak. Süper Şimşek benzeri bu aracın birim maliyetinin 6,5 milyon dolar olduğu belirtiliyor. 

ABD ordusu F-35 ve F-22'lerle aynı anda operasyona çıkacak insansız sistemler konsepti üzerinde yıllardır çalışıyor. Yere paraşütle inebilen XQ-58A'nın yanında, iniş tekerleklerine sahip Boeing yapımı Loyal Wingman'ler de aynı ağ üzerinde görev alacak insansız araçlardan biri. 

Amerikan ordusu, Collaborative Combat Aircraft (CCA-İşbirlikçi Savaş Uçağı) olarak da adlandırılan bu sistemlerden 200 insanlı uçağa 1000 adet olacak şekilde edinmeyi planlıyor.

Kratos şirketinin CEO'su DeMarco'ya göre Pentagon'un sipariş ettiği bu tip dronların sayısı 2 bini buluyor. Amerikalılar yakın geleceğin savaş konseptinde, pahalı insanlı savaş uçaklarına eşlik edecek dronların her biri için en fazla 20 milyon dolar harcamayı öngörüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading