• G.ALTIN

    3.522,82

  • DOLAR

    36,6383

  • EURO

    39,8878

  • BIST 100

    10.840,59

  • BITCOIN

    $84.283

ALTAY tankı bu kez Hint basınında: Türkler savunmada tam gaz ilerliyor, menzili etkileyici...

Bu yıl seri üretime girecek millî ana muharebe tankı ALTAY, uluslararası savunma basınında gündem olmayı sürdürüyor. Türk savunma sektörünü yakından takip etme konusunda Yunanistan'ın ardından ikinci sırada gelen Hindistan'da basın, dördüncü nesil ALTAY'ı konuşuyor. 

Türk savunma sanayiini dikkatle takip etme konusunda Yunanistan'ın ardından ikinci sırada gelen Hindistan'da basın, dikkatini bu kez ALTAY'a çevirdi.

Seri üretimi bu yıl başlaması planlanan millî ana muharebe tankı ALTAY, Hindistan merkezli uluslararası yayın organı EurAsian Times'ın haberiyle ününü daha da artırdı. 

"Türkiye, İHA ve savaş uçaklarından sonra yerli ana muharebe tankı ALTAY'ı 2025 sonuna kadar kullanıma alacak" başlığıyla yayınlanan haberde millî tank için BATU adlı yerli motorun kullanıma gireceği vurgulanıyor. Türkiye'nin insansız hava araçları konusunda süper güç konumuna da dikkat çeken Hint basını, yayınladığı analizde şu ifadeleri kullanıyor:

"İnsansız havacılıkta öncü konumunu sağlamlaştıran ve beşinci nesil hayalet savaş uçağı geliştiren Türkiye, şimdi de yeni nesil ana muharebe tankı ALTAY'ı seri üretmeye hazır. Bu durum Türkiye'nin savunma sanayii altyapısını genişletme yolunda tam gaz ilerlediğini gösteriyor. 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 2028'e kadar toplamda 85 tankın teslim edileceğini bildiriyor. T1 başlangıç teslimatının ardından 165 adet ALTAY-T2'nin teslimine geçilecek. 

Adını Kurtuluş Savaşı'nın son günlerinde 5. Süvari Kolordusu'na komuta etmiş Orgeneral Fahrettin Altay'dan alan ALTAY tankı, Güney Kore'nin ünle K-2 tankı temel alınarak üretilen 4. nesil bir ana muharebe tankıdır. 

Yeni nesil ALTAY'ın prototipi, Almanya'nın MTU Friedrichshafen GmbH'sinin 1500 beygirlik dizel motoruyla çalıştırılmıştı. Ancak Berlin, Suriye'deki YPG'ye yönelik Türk operasyonlarının ardından Ankara'ya silah ambargosu uyguladı ve ALTAY tankını motorsuz bıraktı. 

Alternatif arayış içindeyken Güney Koreli S&T Heavy Industries şirketi, 2022 yılında tank üreticisi BMC'ye 2030 yılına dek 1500 beygir gücünde otomatik şanzımanlı bir motor sağlayacağını duyurdu. 

Uzun vadede Türkiye kendi motorlarını ve şanzımanlarını üretmek istiyor, bu da Güney Kore motorlarının Türk motorları hazır olana kadar geçici bir çözüm olduğu anlamına geliyor. Aslında Türkiye şu anda ALTAY ve üretimdeki diğer zırhlı araçlara güç vermek için BATU adı verilen 1500 beygir gücünde bir motor geliştiriyor." 

ALTAY EK OLARAK AKKOR İLE KORUNACAK

"ALTAY ana muharebe tankı yoğunlaştırılmış güç grubu, geliştirilmiş zırh, yeni atış kontrol sistemi, yeni araç kontrol sistemi, mobil gizleme ağı, periskop, rotor, yakıt ve hidrolik pompaları, hız azaltma, nişancının ikinci derece nişangâh sistemi, palet ve taret halka dişlisi gibi yerelleştirilmiş sistemler de dahil olmak üzere çok ileri düzeyde özelliklere sahip.

ALTAY tankı 8 kilometrelik etkileyici bir atış menziline sahiptir. 65 ton ağırlığındadır ve 4 mürettebatlıdır; bir tank komutanı, bir topçu, bir yükleyici ve bir de sürücü. Tank süspansiyon teknolojisi sayesinde üstün manevra kabiliyetine sahip olacak şekilde tasarlandı. ALTAY, savunma devi ASELSAN tarafından üretilen stabilize silah platformu SARP ve 12,7 ağır makineli tüfeğe de sahip. 

Tankın üreticileri, son bilgisayar teknolojisi sayesinde atış kontrol sisteminin konvansiyonel tanklardan daha iyi olduğunu iddia ediyor. ALTAY aynı zamanda ASELSAN ürünü Aktif Koruma Sistemi AKKOR'a sahip olacak. Ukrayna savaşında da görüldüğü gibi, tankların ölümcül tanksavar silahlarından korunması için tank zırhına ek olarak aktif bir koruma sistemine ihtiyacı vardır. 

AKKOR, gelişmiş radarı sayesinde gelen roket veya tanksavar füzelerini hızla tespit edebiliyor ve 360 derecelik tam koruma bariyeri sağlıyor. 

ALTAY, Türkiye'nin tek kara tabanlı sistemi değil. Türk savunma şirketi FNSS, 'yeni nesil araç projesi' için sözleşme imzalayarak PARS ALPHA 8X8 ve 6X6 araçlarının üretimine başladı. Haluk Görgün, 4 bin 500'den fazla zırhlı aracı 50 ülkeye sattıklarını söylüyor." 

İki adet ALTAY tankı, saha testlerinin başlaması için Nisan 2023'te Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmişti.

TÜRKİYE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YÜKSELİYOR

"Türkiye, en gelişmiş savaş uçaklarından bazılarını üreterek hava gücünde devrim yarattı. Türkiye'nin bir silah üreticisi ve ihracatçısı olarak hızla öne çıkması, havacılık sektöründeki ilerlemelerle yakından ilişkilidir.

Ankara, insansız hava araçları, hafif eğitim uçakları ve geliştirilmekte olan beşinci nesil savaş uçaklarının devreye girmesiyle meşru bir havacılık gücü olarak konumunu sağlamlaştırmıştır.

Son birkaç yıldır, bir zamanlar güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için tamamen savunma ithalatına bağımlı olan ülke, özellikle havacılık sektöründe dünya çapında bir silah üreticisi olarak ortaya çıktı. Türkiye, drone teknolojisinde dünya lideri olarak kendini kanıtladı.

Türk firması Baykar, modern zamanların en gelişmiş İnsansız Hava Araçlarından (İHA) bazılarını üretti: TB2, TB2T AI, TB3, AKINCI ve KIZILELMA...

Türkiye insansız hava araçları ihracat pazarında büyük bir başarıya ulaştı ancak Türkiye'nin en büyük başarısı 5. nesil hayalet uçak programı KAAN'la gelebilir. Raporlara göre Pakistan, BAE ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birçok ülke uçağa ilgi gösteriyor. 

Türkiye'nin savunma sanayii, silahlarının verimliliği, uygun fiyatları ve savaş alanında kanıtlanmış teknolojisi sayesinde ülkeyi küresel silah pazarında önemli bir rakip haline getiren dikkate değer bir dönüşüme tanık oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan savunmada tam bağımsızlık hedefliyor. 

ALTAY ana muharebe tankının geliştirilmesi, Türkiye'nin silah üretimindeki artan gücünün bir başka kanıtıdır." 

Avatar
Atilla Diş