Yandex Metrica
SON DAKİKA

ALTAY'a Bismillah: Türkiye ana muharebe tankına sonunda kavuşuyor

Motor sorunu çözüme kavuştu, ALTAY tankı nihayet seri üretime geçiyor. BMC tesislerinde düzenlenecek ALTAY tankı seri imalat törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Savunma

01.02.2024, 20:53

Türkiye'nin ana muharebe tankı ALTAY'da müjde nihayet kapıyı çaldı. Güney Kore ile yapılan anlaşma kapsamında motor sorunu çözülen ALTAY'ın seri üretimi bugün başlıyor. ALTAY tankının üretim bandıma girmesi nedeniyle BMC tesislerinde bir tören düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen törene aynı zamanda Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Makdum'un da icabet edeceği ileri sürüldü. Makdum, BMC şirketinin Birleşik Arap Emirlikleri için üreteceği 100 adet zırhlı araç için sözleşmeye imza atacak. 

Ambargolardan ötürü motor konusunda hayli gecikme yaşayan ALTAY tankı, bir süre önce işadamı Ethem Sancak'tan demir-çelik devi Tosyalı Holding'e devredilen BMC şirketince üretilecek. BMC'nin yeni patronu Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'nın kararı doğrultusunda firma, Sakarya'daki tank palet fabrikasını kullanmayacak. Ankara ve Düzce'deki organize sanayi bölgelerinde ALTAY tankının üretimi için dev tesisler kuruluyor. 

Ruslar Amerikan SİHA'sını havada kör etti: Bayraktar TB2 etkilenmedi Haberi Görüntüle

9 YIL ÖNCEKİNDEN ÇOK FARKLI

ALTAY tankının ilk 100 tanesinde Güney Kore üretimi DV27K dizel motor kullanılacak. BMC Power şirketi ALTAY için 1500 beygirlik yerli motoru da geliştiriyor. Şirket aynı anda 400, 600, 1000 ve 1500 beygirlik motorları üretmek için gayret gösteriyor. 

ALTAY tankı 2015 yılındaki IDEF'te bu şekildeydi.

BMC CEO'su Murat Yalçıntaş, "Başlangıçta değilse bile kısa süre sonra seri üretimdeki tanklarımıza yerli motor koyacağız. Sadece tanklara değil, tüm yerli üretim savunma araçlarına bu motorlar koyulacak. Zırhlı personel taşıyıcıya da Fırtına toplarına da... Bu yüzden 4 farklı güçte motor üzerinde çalıştık" demişti.

BMC Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ise 2013 yılında tamamlanıp teslim edilen 2 adet ALTAY prototipinin ardından yeni isterlerin gelmesiyle birlikte tankı yeniden tasarlamak zorunda kaldıklarını belirtmiş ve şu bilgiyi vermişti:

"Bu artık bir anlamda 'Yeni Altay'. 9 yıl önceki tanktan başka bir tank. Bu epey vaktimizi aldı. Şu anda hazır ve 2023 yılı içinde 2 adet prototipi TSK'ya teslim edeceğiz." 

Mehmetçiğin kullanımına sunulacak 2 tankın aslında prototip değil, 100 tankı kapsayan teslimat paketindeki ilk 2 tank olduğunu anlatan Karaaslan, TSK'daki kabul testlerinin ardından hızla seri üretime geçeceklerini kaydetti. 

BMC yetkilileri seri üretimle birlikte ayda 8 adet tank üreterek bunları Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmeyi planlıyor. 

ALTAY'ın yerli motoru BATU

ALTAY tankı seri üretiminde ilk aşamada 250 adet tank hazır edilecek. Bu pakette 100 tank Güney Kore motoruyla, kalanı ise BMC'nin yerli ve milli motoru BATU ile üretim hattından çıkacak. 1500 beygirlik BATU'nun testleri sürüyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en az 1000 adet ALTAY tankı edinmeyi amaçladığı biliniyor. Aynı zamanda Katar Kara Kuvvetleri'nin de 100'den fazla ALTAY tankı siparişi bulunuyor. Katar aynı zamanda BMC şirketinin küçük ortağı. 

BMC ile birlikte ASELSAN, ROKETSAN, MKE VE HAVELSAN'ın güç verdiği ALTAY, Türkiye'nin en son teknolojiyle üretilen yeni nesil milli tankını temsil ediyor. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan askerî projeleri çarpıcı bir kliple duyurdu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading