ALBATROS, KAMA ve ÇAKA'dan sonra yeni intihar bombacısı MKE'den geldi: İşte kamikaze PİRANA'nın teknik özellikleri
Türkiye'nin kamikaze insansız deniz aracı ailesi genişliyor. ALBATROS, ULAQ KAMA ve ÇAKA'dan sonra ortaya çıkan son ürün PİRANA oldu. Makine Kimya Endüstrisi tarafından tanıtımı yapılan PİRANA KİDA, düşman deniz platformlarının kâbusu olmaya aday görünüyor. MKE millî KİDA PİRANA'yı ilk tanıtımını yaptıktan sadece 20 gün sonra kullanıma hazır hale getirdi.
Dev savaş gemilerinin bombalı intihar araçları karşısında çaresiz kaldığı gerçeği, Türk savunma sanayiini bu yönde robotlar geliştirmeye itiyor.
Sefine ve ARES Tersaneleri ile HAVELSAN'ın ardından kamikaze insansız deniz aracı sınıfında yeni bir araç geliştirmeye soyunan şirket, Türk savunma devi Makine Kimya Endüstrisi (MKE) oldu.
Son dönemde mühimmat üretim kapasitesini artırmaya yönelik adımlar, elektrik motorlu obüs, bir dizi piyade tüfeği ve FPV dronlarla dikkatleri üzerine çeken MKE, kamuoyuna ilan ettiği kamikaze insansız deniz aracı (KİDA) PİRANA ile bir kategoriye daha merhaba dedi.
17 Mayıs 2025 günü sosyal medya hesabında paylaştığı görüntü ile PİRANA'yı ilk kez duyuran şirket, yeni tasarım KİDA'yı şöyle tanımlıyor:
"MKE Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (PİRANA), tespit edilen düşman deniz hedeflerini yok etmek üzere MKE’nin ileri teknoloji harp başlığı ve tapa tasarlama yeteneği ile üretildi.
Asimetrik harp için düşük maliyetli, yüksek etkili çözüm sunan ve OTONOM olarak ya da uzaktan operatör yönetimiyle hedefe çarpıp patlayan PİRANA KİDA:
✅ Düşman gemilerine zarar verir
✅ Limanlara, üs bölgelerine sızar
✅ Donanma için etkili taarruz sağlar."
MKE, PİRANA KİDA'nın başlıca özelliklerini 4 Haziran 2025 günü duyurdu.
"Düşük maliyeti, hassas vuruş kabiliyeti ve yüksek manevra yeteneği ile su üstü harbin oyun değiştiren teknolojisi, kamikaze insansız deniz aracı: PİRANA!" notuyla paylaştığı mesajda MKE, PİRANA KİDA'nın özelliklerinden şöyle bahsetti:
▪️Uzunluk: 4,5 metre
▪️Genişlik: 1,3 metre
▪️Deplasman ağırlığı: 1200 kg
▪️Hız: Azamî 50 knot (92 km/s)
▪️Haberleşme: Radyo Frekans
▪️Deniz Durumu: Seviye 4
▪️Faydalı Yük: Zırh delici özellikli 50+ kg patlayıcı
...VE MKE İLAN ETTİ: PİRANA KİDA GÖREVE HAZIR!
Kamikaze İDA PİRANA'ya dair adımları hızla atmayı sürdüren MKE, asimetrik savaş aracını 8 Haziran'da kullanıma hazır hale getirdi.
MKE, yayınladığı görüntüde PİRANA'nın deniz testlerine yer verdi. Millî KİDA'nın su üstünde 3,5 metre uzunluktaki hedefe başarıyla çarptığını gözler önüne seren kayıt, PİRANA'nın dahilî patlayıcıyı saatte 92 kilometre hızla istediği hedefe yöneltebileceğini kanıtladı.
MKE paylaşımında PİRANA'nın özelliklerine dair yeni bilgilere de yer verildi. Buna göre, aracın operasyon menzili yaklaşık 370 kilometreyi buluyor. Su jeti itki sistemiyle hareket eden millî KİDA, radar izini azaltan kompozit gövdesi ve yarı otonom seyre imkân sağlayan yazılımıyla dikkat çekiyor.
Yüksek manevra kabiliyetiyle ilerleyen PİRANA, ön delicili yüksek patlayıcı özellikli 65 kilogram ağırlığında harp başlığına sahip. Bu bilgi, MKE'nin 8 Haziran paylaşımında duyuruldu. Dünyanın en büyük 100 savunma şirketinden biri olan Makine ve Kimya Endüstrisi, PİRANA'ya ilişkin şu notu düştü:
"MKE PİRANA KİDA, çarpma testlerini de başarıyla tamamladı. MKE PİRANA KİDA, su üstü seyir testlerinden sonra gerçekleştirilen 'hedefe çarpma testlerini' de başarıyla tamamladı ve göreve hazır hale geldi.
3,5 metrelik oldukça küçük ve iddialı bir hedefe başarılı bir şekilde hassas vuruş gerçekleştirerek hedefini imha etti.
MKE tarafından geliştirilen PİRANA KİDA, yüksek teknolojili harp başlığı ve tapa geliştirme kabiliyetiyle asimetrik harp koşulları düşünülerek tasarlandı.
Sabit kumanda merkezinden gerçek zamanlı veri akışıyla kumanda edilebilen, yarı otonom deniz aracı PİRANA, düşük maliyetle yüksek etki sağlama amacıyla geliştirildi.
Sürü kullanım konseptine uygun hale gelecek olan PİRANA, düşman unsurlarının denizde tespiti sonrası uzaktan kumandalı ya da otonom modda hedefe yönelerek çarpışma anında infilak edecek şekilde programlandı. Bu özelliği sayesinde düşman gemilerine, limanlara, üs bölgelerine sızarak etkili taarruz kabiliyeti sunuyor.
MKE PİRANA KİDA göreve hazır!"
ALBATROS, KAMA, ÇAKA VE PİRANA...
PİRANA, ASELSAN-Sefine Tersanesi ortaklığıyla geliştirilen ALBATROS tipi KİDA ile benzer özellikler taşıyor.
Sürü İDA konseptiyle görev yapabildiği gibi kamikaze olarak da kullanılabilen ALBATROS, 250 kilogramın üzerinde faydalı yükle deniz yüzeyinde yaklaşık 75 km/s hızla ilerleyebiliyor.
MARLİN ve ALBATROS İDA'larıyla bir gemiye sürü saldırı tatbikatı...
Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ı METEKSAN ile birlikte geliştirdikten sonra kamikaze İDA üretimine de başlayan Ares Tersanesi ise 'KAMA' adını verdiği bir KİDA'yı imâl ediyor.
MKE üretimi 200 kilogram ağırlıklı bomba taşıyan ULAQ KAMA, 'duyarsız' özellikli patlayıcı taşıdığından ötürü, seyir halindeyken mermiyle vurulduğunda ya da şarapnel isabet ettiğinde bile infilâk etmiyor. ULAQ KAMA'nın üzerinde taşıdığı bomba, KİDA sadece hedefe ulaştığında patlıyor.
MKE'nin bu tip bir duyarsız bombayı PİRANA'ya da dahil ettiğine kesin gözüyle bakılıyor.
Kamikaze özellikli deniz araçlarında çığır açan bir projeye imza atan HAVELSAN ise 'ÇAKA' adını verdiği KİDA'ya yarıbatık özelliği eklemiş ve ÇAKA, 'DAY KİDA' olmuştu.
'Dalış yapabilen kamikaze insansız deniz aracı' tanımının kısaltması olan DAY KİDA, hedefe doğru seyir halindeyken hem suyun birkaç metre altından hem de gerektiğinde yüzeyden ilerleyebiliyor. HAVELSAN'ın ÇAKA DAY KİDA'yı geliştirme çalışmaları devam ediyor.
MKE'nin PİRANA'sı ile birlikte kamikaze insansız deniz araçları konusunda Türkiye'nin eli daha da güçlendi.
