Yandex Metrica
SON DAKİKA

AKSUNGUR tek uçuşta 24 gemi vurabilir! Kanat altında iki düzine MAM-L taşıyabiliyor

TUSAŞ üretimi AKSUNGUR yetenekleriyle göz dolduruyor. Mavi Vatan tatbikatında bir gemiyi 12'den vuran çift motorlu milli SİHA, test atışında kullandığı MAM-L mühimmatından tam 24 tane taşıyabiliyor.

Savunma

23.02.2024, 13:18

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli imkanlarla üretilen silahlı insansız hava aracı AKSUNGUR başarıdan başarıya koşuyor. Önce 49, ardından 60 saatlik uçuş süresiyle rekorlar kıran AKSUNGUR SİHA, geçtiğimiz günlerdeki Mavi Vatan 2022 tatbikatında ROKETSAN imâli MAM-L mühimmatıyla denizde bir gemiyi 12'den vurdu. 

Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilmiş PD-170 motorunu kullanan AKSUNGUR, iki yıl önceki bir test sırasında tek seferde 12 adet MAM-L füzesini taşımış, bu füzelerle 20 bin feet irtifada tam 28 saat havada kalmıştı. 750 kilogram faydalı yük taşıyabilen AKSUNGUR'a 24 adet MAM-L yüklemek için çalışmaların sürdürüldüğü belirtiliyor. 

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

KANAT ALTINDA TAM 24 TANE FÜZE

Önümüzdeki dönemin en önemli deniz karakol İHA'sı olmasına kesin gözüyle bakılan AKSUNGUR'lar, bir savaş durumunda düşman deniz araçlarının kâbusu olacak. Tek seferde 24 MAM-L mühimmatı taşıdığı takdirde bu, AKSUNGUR'un 24 farklı deniz aracına ateş edebilmesi anlamına geliyor. 24 tane MAM-L mühimmatının toplam ağırlığı 550 kilogram civarında. 

Türkiye Amerika'ya savaş gemisi satabilir: Çin'e karşı tablo çok kritik Haberi Görüntüle

O BİR DENİZALTI KAŞİFİ VE AVCISI

AKSUNGUR'un düşman donanması açısından caydırıcı etkiye sahip kabiliyetleri bununla sınırlı değil. AKSUNGUR aynı zamanda Mavi Vatan koruması sırasında Sonobuoy olarak adlandırılan sualtı takip şamandırasını belli mesafelerde denize bırakarak denizaltıların tespit edilmesinde hayati rol oynayacak. Denizaltı tespiti yapıldığı vakit AKSUNGUR'un kanat altında yerli ORKA torpidosu ile aynı zamanda düşman denizaltısına da taarruz edebilmesi öngörülüyor. 

AKSUNGUR, MAM-L dışında MAM-C, CİRİT, L-UMTAS, BOZOK füzeleri ile TEBER-81, TEBER-82, HGK, KGK gibi güdüm kitlerini kullanarak Mark serisi (MK-82, 83, 84) ağır bombaları da ateşleyebiliyor. 

Savaşa damga vurdu! Yunan basınından Türk savunma sanayisine övgü: Türkiye... Haberi Görüntüle

BAZ İSTASYONU DA TAKILMIŞTI 

Kullanım alanı oldukça geniş durumdaki AKSUNGUR, sinyal ve elektronik istihbarat görevlerinde de kullanılabiliyor. Orman Genel Müdürlüğü envanterinde yangın keşif görevini de başarıyla yürüten milli SİHA'ya geçtiğimiz günlerde TUSAŞ bir baz istasyonu takmış ve AKSUNGUR havadayken cep telefonu görüşmesi yapılmıştı. Bu kabiliyet, bir deprem yahut afet durumunda mağdur vatandaşların cep telefonlarıyla iletişimi sürdürebilmelerine olanak sağlayacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading