banner2

Aksungur deprem ve afetler için baz istasyonuna dönüşüyor

TUSAŞ üretimi taarruzî İHA Aksungur, orman bekçiliğinin yanısıra çok başka görevlere de hazır: Baz istasyonuyla deprem bölgesi üzerinde gezinmek bunlardan biri.

Savunma 16.06.2021, 16:15 16.06.2021, 17:39
Abone ol
Aksungur deprem ve afetler için baz istasyonuna dönüşüyor

3 bin 300 kilogram kalkış ağırlığı ve 750 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Aksungur, keşif, gözetleme, düşman hedeflerini imha etme gibi görevlerinin yanında TUSAŞ tarafından acil durum hizmetine yönelik olarak da hazırlanıyor. TRT Haber yayınına konuk olan TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, 49 saat havada kalma süresiyle rekor kıran Aksungur'a ilişkin son bilgileri paylaştı: 

BU YIL 4 TANESİ ENVANTERDE

  • Yıl sonuna kadar 6 adet, önümüzdeki yıl 8 adet Aksungur üretilmiş olacak. 
  • Bu yıl 4 adet Aksungur'un Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimi planlanıyor. 
  • Orman Genel Müdürlüğü'ne teslim edilen Aksungur, yangın önleme ve ihbar faaliyeti için kullanılıyor. 
  • Yakın zamana kadar bu uçaklarımıza baz istasyonu da entegre edeceğiz. Afet durumlarında, acil ihtiyaçta ve yangın önleme gibi durumlarda yerdeki ekipler Aksungur üzerindeki baz istasyonuyla haberleşebilecek. Bu da ciddi bir hizmet olacak. 

45 KM'YE MK-82 BOMBASI

  • TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti takılı 250 kilogramlık bombayı nisan ayında 30 kilometre menzile attık. Kanatlı Güdüm Kiti'nin lazer güdümlü olanına da TEBER-82 diyoruz. Bu iki mühimmat da MK-82 denilen 250 kg ağırlığındaki bombadan devşirilen mühimmatlar. Şu an başarıyla kullanılıyor. Bunun menzili 45 kilometreye kadar uzatılacak; SAGE bu konuda çalışmaya devam ediyor. 

ANKA GELECEK AYA TUNUS'TA

  • İhracat için şu etapta ANKA'ya öncelik veriyoruz. Aksungur'u yurtdışına aktif olarak pazarlamaya henüz başlamadık. Önümüzdeki ayın ilk haftası Tunus'a teslim edeceğimiz uçakları (ANKA) paketlemeye başlayacağız. 
  • Aksungur'un uzun süre havada kalma yeteneğiyle (ihraç pazarında) büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. 

DENİZALTI AVINDA KULLANILACAK

  • Aksungur'u deniz karakol görevine yönelik de hazırlıyoruz. Denizaltı harbi için akustik dinleme yeteneklerini uçağımıza kazandırıyoruz. 'Sonobuoy' dediğimiz cihazları bir ay içerisinde entegre etmiş olacağız. Yıl sonuna kadar da bu mühimmatları Aksungur'dan denize bırakıyor olacağız. 
  • (ANKA ve AKSUNGUR haricinde jet motorlu İHA çalışması) Jet motor hattında çalışmalarımız var. Bu yılın sonuna kadar süpersonik hızda uçabilen bir jet motorlu hedef uçağımız olacak inşallah. Diğerlerini ise tamamlandığında duyuracağız. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!