AKSUNGUR Adalar Denizi'ni BBG evine çevirdi: Kimin gelip gittiği bile takip ediliyor
Türk SİHA'ları Yunanistan'ın Adalar Denizi'nde silahlandırdığı kara parçalarını gece-gündüz izliyor. Adalara gelip giden bile anbean kayıt altına alınıyor. TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, "AKSUNGUR, Yunanistan'ın attığı adımın röntgenini çekiyor" dedi.
Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'daki savunma fuarında (Africa Aerospace and Defence Show-AAD2022) Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ürünleri geniş bir alanda boy gösteriyor. Burada ANKA, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, AKSUNGUR ve daha pek çok ürünü Afrikalı müşterilerine tanıtan TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Türk SİHA'larının Adalar Denizi'ndeki faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.
Ömer Yıldız
Sabah gazetesinden Hakan Tekin'e yaptığı açıklamada Yıldız, TUSAŞ üretimi SİHA'lardan AKSUNGUR'un Ege'yi karış karış izlediğini belirterek "Adalarda gemi, tank, tüfek gibi hepsini takip edebiliyor. Hatta adalara kimin gelip gittiğini bile tespit edebiliyor. Yunanistan'ın attığı adımın röntgeni çekiliyor" dedi.
ANKA TUNUS'TA 30 SAATLE REKOR KIRDI
İlk uçuşunu 2010 yılında yapan TUSAŞ üretimi ANKA
Keşif, istihbarat, gözetleme ve hedef işaretlemesi yapan SİHA'lardan ANKA'nın Tunus ve Kazakistan'a satıldığını hatırlatan Yıldız, ANKA'nın Tunus'ta 30 saat 30 dakika görev uçuşu yaparak kendi rekorunu kırdığını söyledi. "ANKA en uzun uçuşunu Tunus'ta yaptı. Bu araçlar Türkiye'de terörle mücadelede kendini ispatlamış araçlar olduğu için Afrika ülkelerinin de ilgisini çekiyor" diyen Yıldız, ANKA'nın şu anda Hava Kuvvetleri, Jandarma, Deniz Kuvvetleri ve MİT tarafından kullandığını belirtti.
YUNANLILARIN RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ
Ömer Yıldız, AKSUNGUR'u geliştirirken ANKA'nın temel alındığını söyleyerek, çift motorlu milli SİHA'ya ilişkin şu bilgileri verdi:
"AKSUNGUR, ANKA'nın çift motorlu hali. AKSUNGUR'un faydalı yük taşımasını ve havada kalma süresini geliştirdik. 50 saat havada kalabiliyor. 12 tane MAM-L ile 12 saat görev yapabiliyor. AKSUNGUR'u şu ana kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığına teslim ettik. Deniz kuvvetleri bunu NATO görevlerinde de kullanıyor. Dalaman'dan kalkıyor tüm Akdeniz'i dolaşıyor, Karadeniz'e çıkıyor. Karadeniz'de serseri mayınları bulmak için kullanılıyor. Bir kalkışta birden fazla görevi icra edebiliyor. Aksi takdirde bu görevleri yapacak en az 3 farklı uçak kullanmanız gerekiyor."
"Çok etkin ve verimli bir uçak. Özelikle Yunanistan'ın silahlandırdığı adaları AKSUNGUR'la tespit edilebiliyor. 8 kilometre mesafeden bir kişinin elinde silah mı var, sopa mı var, gündüz ve gece ayırt edebilirsiniz. Adalarda gemi, tank, tüfek gibi hepsini takip edebiliyor. Hatta adalara kimin gelip gittiğini bile tespit edebiliyor. Yunanistan'ın attığı adımın röntgeni çekiliyor. 'Eye in the sky' diyelim. Kuvvetlerimiz bunları etkin ve verimli bir şekilde kullanılıyor. ANKA'ya 5 ayrı kamerayı entegre ettik. MAM-L, CİRİT ve UMTAS entegre edilmiş durumda. AKSUNGUR'a KGK ve HGK mühimmatlarını entegre ettik. Şu anda SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilip müşteriye verilen tüm mühimmatların entegrasyonunu çalışıyoruz. SAGE tarafından verilen KUZGUN var, yakında o entegre edilecek."
MİKROFONLA SUYU DİNLEYİP DENİZALTI BULUYOR
"AKSUNGUR'u deniz kuvvetlerinde karakol uçaklarının yaptığı görevi yapacak hale getirmeye çalışıyoruz. Bunun birinci aşamasını yaptık. Suya bıraktığımız mikrofonlar suyu dinliyorlar, radyo dalgalarıyla dinlediklerini yayınlıyorlar. Deniz karakol uçağıyla bu görevi yaparsanız, deniz karakol uçakları bu yayınları alıyor ve o yayınlardan akustik analiz yapılıyor. Bu analizler sonucunda denizaltı var mı, yok mu, yeri neresi gibi bilgileri alıyor. Şimdi biz bu görevi ANKA ve AKSUNGUR'la yapabilir hale geldik. ANKA ve AKSUNGUR dinleyip bilgi işlemesinin yapılacağı merkezlere gönderiyorlar. Yine denizaltı var mı yok mu onu tespit edebiliyor. Bir sonraki aşamada akustik prosesör dediğimiz hesaplamayı yapan bilgisayarı da uçağın üzerine yerleştirdik. Daha sonra bilgileri yere aktarmadan uçağın üzerinden işleyerek bilgi sahibi olunacak. Bir sonraki aşama da mikrofonların deniz karakol uçağından değil de insansız bir hava platformundan bırakılması. Buna biraz daha zamanımız var, üzerinde çalışıyor."
PARAŞÜTÜN BEZİNİ BİLE VERMEDİLER
TUSAŞ üretimi hedef uçak ve dolanan mühimmat ŞİMŞEK
ASELSAN tarafından geliştirilen bir minyatür bombanın bulunduğunu, bunu da SİHA'lara entegre etmekte olduklarını söyleyen Ömer Yıldız, TUSAŞ üretimi hedef uçak ŞİMŞEK'in havada savaş uçaklarını taklit ettiğini, sonra yere paraşütle indiğini belirterek, Türkiye'ye savunma sanayiinde uygulanan ambargolardan ötürü o paraşüt bezinin bile verilmediğini kaydetti. Yıldız, "Adı konmamış bir ambargo var. ŞİMŞEK yere paraşütle iniyor, o paraşüt bezini bile vermediler. Sonra siz yapıyorsunuz, bu defa vermeye çalışıyorlar. Ama savunma sanayiinde adı konmamış bir ambargo mevcut" diye konuştu.