Yandex Metrica

AKINCI'ya F-35 radarı çok yakında! Savunma Sanayii Başkanı açıkladı

Amerikan F-35 savaş uçaklarında da kullanılan AESA radarı ASELSAN tarafından milli imkanlarla üretildi. Yüzlerce kilometreyi gören, hedef takibi yapan, haritalandıran çok özel radar ilk olarak AKINCI TİHA'ya takılacak.

Savunma

22.03.2024, 09:53

ASELSAN, F-16 savaş uçaklarının en kilit parçası olan Aktif Dizin Taramalı Radar'ı (AESA) üretmeyi başardı. Türk F-16'larının Özgür Projesi kapsamında Blok-72 Viper seviyesine milli imkanlarla yükseltilmesi esnasında bu radar en kritik parça olarak uçağın burnunda yerini alacak. 

Amerikan F-35 savaş uçaklarında da kullanılan AESA radarın milli imkanlarla geliştirilen ilk versiyonu taarruzi insansız hava aracı AKINCI'ya entegre edilecek. Milli TİHA'ya hava-hava muharebe yeteneği kazandıracak AESA radar, önümüzdeki dönemde modernize edilecek F-16'lara da güç verecek. 

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir

ASELSAN üretimi radarla teçhiz edilen Türk savaş uçaklarının böylece kabiliyet bakımından F-16 Blok-72 Viper'dan bir eksiği kalmayacak.

ASELSAN'ın Gölbaşı yerleşkesini ziyaret ederek yürütülen projelere ilişkin bilgi alan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-16 uçaklarının modernize edilmesine yönelik yürütülen Özgür Projesi'nin çıktılarının görülmeye başlandığını kaydetti. 

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

AKINCI, F-16 VE DAHA SONRA MMU

AESA'nın dünyada en ileri ölçülerde uygulanan radarlara muadil olduğunu belirten Demir, "Üzerine koyduğumuz kokpitteki aksamlarının tamamen dijitalleştirilmesi ve bir dizi ürünün millileştirilerek artık tamamen Türk sistemlerinin üzerine entegre edilebileceği ve milli silahlarımızın kullanılabileceği bir uçaktan bahsediyor olacağız. Bu aşamada yapılan çalışmalar Milli Muharip Uçak yolculuğumuzun temel taşlarını da teşkil ediyor. Burada kazandığımız her kabiliyetin bir adım daha ötesini Milli Muharip Uçakta kullanıyor olacağız" dedi.

Demir, F-16'ların çok daha ileri kabiliyetlere sahip modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerinin hizmetlerine devam edeceğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Bugün gördüğümüz AESA radarımızın ilk uygulamasını insansız sistemlere, yani Akıncımıza çok kısa sürede takacağız. Daha sonra F-16'larda, daha sonra da Milli Muharip Uçağımızda bu tür radarı ve ilgili elektronik sistemleri görüyor olacağız. Bu önemli bir kabiliyet artışı anlamına geliyor. Türkiye'nin hava gücünü çok daha artıracak sistemlerle devrede olacağız inşallah. F-16'ların çeşitli modelleri var. İlk modellerinden başlamak üzere bu uygulama hayata geçiriliyor olacak. Adım adım F-16'larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecekler. Önümüzde almamız gereken çok mesafeler olduğunu görüyorum."

Türk roketiyle uzayda '300' sesleri: Delta-V Sors'un sır menzilini paylaşmıyor Türk roketiyle uzayda '300' sesleri: Delta-V Sors'un sır menzilini paylaşmıyor Haberi Görüntüle

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

EN AZ APG-83 KADAR YETENEKLİ 

Savunma Sanayii Başkanlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol yerli AESA radarın yabancı muadillerine göre ne durumda olacağına ilişkin bir soruya şu cevabı vermişti:

"Block-72 Viper uçağında APG-83 olarak adlandırılan bir radar kullanılıyor. Biz kendi sistemimizi tasarlarken bu radarlar hava-hava, hava-yer görevleri için değişik ilave fonksiyonlar için uçağa ciddi yetenekler katan önemli bir fonksiyon icra ediyorlar. Biz kendi radarımızı en az Viper'daki radar yeteneklerine sahip hava-hava, hava-yer, SAR, elektronik destek, elektronik taarruz, çoklu hedef yeteneği gibi bir sürü yeteneği barındıracak şekilde geliştirdik. Şunu söyleyebilirim bizim radarımız en az Viper'daki radar kadar olacak ve envantere önümüzdeki dönem alacağız. Yine İHA'larda da bunun kullanımı ayrıca çalıştığımız bir konsept."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading