AKINCI TİHA'yı kullanacak 11. ülke belli oldu: Afrika kuzeyinde ortalık toz duman
Kuzey Afrika'da güvenlik Türk SİHA'larından soruluyor. 2021 yılında Baykar'dan 19 adet Bayraktar TB2 satın alan Fas, envanterini AKINCI TİHA'larla güçlendirme kararı aldı. Rabat yönetimi, sık sık kriz yaşadığı ANKA ve AKSUNGUR'lu Cezayir'e karşı dengeleme stratejisi izliyor.
2021 yılında Baykar şirketinden 19 adet Bayraktar TB2 SİHA satın alan Kuzey Afrika ülkesi Fas, envanterini taarruzî insansız hava aracı AKINCI ile güçlendirme kararı aldı.
Fas medyasında yer verilen bilgilere göre Rabat yönetimi, daha etkili hava operasyonları için Baykar'dan AKINCI TİHA satın aldı. İlk teslimatın 2025 Ocak ayında yapılması bekleniyor.
Le Desk gazetesine konuşan Fas kaynakları, satın alımın 'birkaç ünite' AKINCI'yı kapsadığını söyledi. 'Ünite'den kastın 'TİHA filosu' olması halinde Fas, Baykar'a tek seferde 12 ya da 18 adet AKINCI siparişi vermiş olabilir.
"Bu satın alım, Fas'ın bölgede artan güvenlik sorunlarına karşı askerî yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor" ifadesine yer verilen haberde Fas Hava Kuvvetleri'nin 2021 yılında satın alınan Bayraktar TB2'den gayet memnun kaldığı vurgulandı.
Gazete, "Daha gelişmiş AKINCI modelinin ileri askerî teknolojik entegrasyona doğru niteliksel bir adım teşkil ediyor" yorumunda bulundu.
Dünyanın en büyük SİHA üreticisi Baykar, 30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Marakeş Airshow'da ürünlerini tanıtmış ve burada sergilenen AKINCI maketi üzerinde Fas Hava Kuvvetleri armasının bulunması dikkat çekmişti.
Fuarda Fas ordusundan çok sayıda yetkili, AKINCI hakkında bilgi almış ve Türk insansız hava aracını detaylı olarak incelemişti. Baykar henüz teyit etmese de yayınlanan bilgiler ışığında kesinleşmiş görünen bu satın alımla birlikte, AKINCI'nın ihraç edildiği ülke sayısı en az 11'e yükseldi.
Baykar şirketi, Bayraktar TB2 ihracı konusunda ise son olarak Hırvatistan'la anlaşmıştı. 6 adet TB2 ve yer istasyonlarının tedarikini kapsayan sözleşmenin büyüklüğü 84 milyon doları buluyor.
Şirketin bu adımı TB2'nin ihraç edildiği ülke sayısını 34'e yükseltti. Bu SİHA'lardan talep eden Bosna Hersek'in isteğinin de karşılanması halinde sayı 35'e çıkacak.
FAS'IN AKINCI ADIMI CEZAYİR'E CEVAP MI?
Rabat yönetiminin hava envanterini AKINCI TİHA'larla güçlendirmesi komşu Cezayir'in yeteneklerine karşı bir dengeleme stratejisi hedeflediğini gösteriyor.
Batı Sahra'nın bağımsızlık taleplerinin tanınması konusunda Cezayir ile Fas yönetimleri arasında derin bir anlaşmazlık bulunuyor. Bu kriz zaman zaman karşılıklı tehditlere varan gerilimlere yol açabiliyor.
Kuzey Afrika'nın dev ülkesi Cezayir, bir süre önce TUSAŞ'tan ANKA-S SİHA satın almıştı. Fransa Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı 'Türk Dronları' raporuna göre Cezayir'in 10 adet ANKA-S'nin yanında 6 adet de AKSUNGUR SİHA siparişi bulunuyor.
Envanterinde Çin yapımı SİHA'lar da bulunan Cezayir'e karşı Fas, TUSAŞ ürünü insansız hava araçlarına karşı dengeyi, Baykar ürünleriyle sağlıyor. Ne var ki tüm Türk SİHA'ları aynı mühimmat ve füzeleri kullanıyor.