Yandex Metrica
SON DAKİKA
Akıncı TİHA, yerden 15,5 kilometre yüksekte irtifa rekoru kırdı

Akıncı TİHA, yerden 15,5 kilometre yüksekte irtifa rekoru kırdı

TSK envanterine girmek için gün sayan Akıncı TİHA, 15,5 kilometreye denk gelen 38 bin 39 feet'lik irtifaya tırmanarak rekor kırdı.

Savunma

23.01.2024, 17:38

Seri üretimi devam eden ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılmak için gün sayan taarruzî İHA Akıncı, yeni bir irtifa rekoru kırdı. 

Bayraktar şirketince üretilen Akıncı, 38 bin 39 feet yükseğe çıkarak Türkiye'de imâl edilmiş bir hava aracının ulaştığı en yüksek mesafeyi elde etmiş oldu. 

40 bin feet irtifaya ulaşacak şekilde dizayn edilen Akıncı'nın tırmandığı 38 bin 39 feet'lik yükseklik, yaklaşık 15,5 kilometreye denk geliyor. 

Ulaşılan irtifaya bakılırsa Akıncı, vatan savunmasını yer yer Troposfer katmanının sınırlarını zorlayarak Stratosfer tabakasının alt yüzeyinden yapacak. 

Yeryüzünden 15-20 kilometre irtifaya kadar hava soluyan tüm hava araçlarının (savaş jetleri, sivil uçaklar, SİHA'lar) içerisinde yol aldığı Troposfer tabakası, bazı bölgelerde 15. kilometreden sonra yerini Stratosfer tabakasına bırakıyor. 

Atmosferin bu katmanında uçmanın, Stratosfer'in kendine has özellikleri nedeniyle uçaklar için oldukça tehlikeli olduğu biliniyor. 

Stratosfer tabakasında oksijen miktarı azaldığı ve uçağı havada tutan basınç oldukça düşük olduğu için, 35 bin feet sonrası irtifalarda hava araçları bu yükseklikte kalmaya devam etmek için daha fazla yakıt harcamak zorunda kalır. 

40 bin feet ve üzerine çıkıldığında kanatların rüzgardan faydalanma kapasitesi oldukça azalır. Çünkü bu irtifada hava yoğunluğu oldukça düşüktür.

Ayrıca bu yükseklikteyken yolcu uçaklarının yerdeki kuleyle iletişimi zorlaşabilir. Üzerinde SATCOM uydu bağlantı sistemi bulunduğundan Akıncı'nın iletişim sorunu yaşaması ihtimal dışı görülse de, bu irtifaya çıkmayı başarması bile Akıncı TİHA'nın gökyüzünün sınırlarında gezdiğini gözler önüne sermeye yetti. 


KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

SELÇUK BAYRAKTAR PAYLAŞTI

Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Akıncı'nın test uçuşuna ilişkin paylaştığı son görüntülerin altına şu mesajı yazdı: 

"AKINCI dün yaptığımız uçuş testinde 38.039 feet irtifaya kadar yükselerek Milli bir hava aracıyla çıkılan en yüksek irtifa rekorunu kırdı. Kocaman bir Maşallah'ınızı alır... Bakalım 40.000 feet'e çıkıp kendi rekorunu ne zaman kıracak?" 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading