Yandex Metrica

AKINCI'nın havada vurduğu ilk SİHA hangisi olacak? Milli TİHA'nın SİHA avı başlıyor

AKINCI'nın havada vurduğu ilk SİHA hangisi olacak? Milli TİHA'nın SİHA avı başlıyor

Gökyüzünde 40 bin feet'in üzerine çıkarak bu alanda Türkiye rekoru kıran AKINCI-B, yakında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girecek. Gökdoğan ile Bozdoğan füzelerini de taşıyacak AKINCI'nın savaş tarihinde bir ilki gerçekleştirmesi ve semalarda SİHA avlaması bekleniyor.

Savunma

28.02.2024, 14:27

Baykar şirketi 6 adet AKINCI-A modelini güvenlik güçlerine teslim etti. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren bu TİHA'lara yakında yenileri eklenecek. Bu kapsamda Türk Hava Kuvvetleri filosuna dahil olacak ilk TİHA, AKINCI'nın 'A' modeli değil 'B' modeli olacak. TİHA pilotlarının yüksek irtifada AKINCI-B ile vurabileceği çok sayıda hava aracı bulunuyor. Zira AKINCI-A'dan farklı olarak her biri 750 beygirlik iki adet motordan güç alan AKINCI-B, 40 bin feet'in üzerinde (12,1 km) irtifada hava-hava füzeleri taşıyabiliyor. 

Türk Hava Kuvvetleri'ne yakında teslim edilmesi beklenen AKINCI-B'nin, görev esnasında bir başka İHA/SİHA'yı düşürmesi durumunda savaş tarihinde bir ilk gerçekleşmiş olacak. Dünya üzerindeki pek çok insansız hava aracından daha yüksekte görev yapabilen AKINCI-B, sahip olduğu mühimmatlarla havada SİHA avına imkan tanıyor. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

ÇİN, İRAN VE İSRAİL SİHA'LARININ İRTİFALARI

Çin yapımı Wing Loong-2 adlı SİHA'nın azami servis irtifası 33 bin feet, yani yaklaşık 10 km. İran'ın çok umut bağladığı Şahid 149 Gaza isimli SİHA ise maksimum 35 bin feet yüksekliğe (11 km) tırmanabiliyor. İsrail yapımı Heron TP'nin kamuoyuna açıklanan servis tavanı da 35 bin feet (11 km) dolayında. AKINCI-B, bu SİHA'ların hepsinden daha yüksekte uçabilmesinden ötürü bir savaş durumunda rakiplerine havada da tehdit oluşturabilecek. 

Çin yapımı Wing Loong 2, Libya'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik saldırı amaçlı kullanılan SİHA'lardan biriydi. 

Aslında AKINCI'nın bir hava hedefini vurması için o araçtan daha yüksekte olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Uygun mühimmatın yüklü olması durumunda AKINCI, kendisinden daha yüksek irtifadaki hava araçları için de tehdit oluşturabilir.

ABD'nin MQ-9 Reaper SİHA'sı

Amerikan General Atomics şirketince üretilen MQ-9b Sky Guardian 52 bin feet (16 km) ve MQ-9 Reaper 60 bin feet'lik (18 km) operatif irtifalarıyla aslında AKINCI'dan daha üstte görünüyor. Ancak AKINCI'nın taşıdığı milli Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava füzeleri, ateşlendikten sonra daha yüksek irtifadaki bu hava araçları için de tehdit oluşturacak potansiyelde. 

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

TB2 MAM-L İLE HELİKOPTER VURMUŞTU 

Kanat altında hava-hava mühimmatı bulunmamasına rağmen Bayraktar TB2 SİHA, Ukrayna açıklarındaki Yılan Adası'na asker indirmekte olan Mi-8 tipi nakliye helikopterini havadayken vurup düşürmüştü. 7 Mayıs 2022'deki operasyonda TB2, helikopteri vurmak için ROKETSAN üretimi MAM-L kullanmıştı. 

450 beygirlik motorlar taşıyan AKINCI-A'nın aksine Pratt&Whitney üretimi 750'şer beygirlik PT6A-135A model motorları kullanan AKINCI-B, geçtiğimiz mart ayında 40 bin feet'ten de yükseğe ulaşmayı başarmıştı. AKINCI-B'nin azami irtifasının tam olarak kaç km olduğu bilinmiyor. 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

AKINCI GÖKDOĞAN-BOZDOĞAN FÜZESİ TAŞIYACAK

1,5 tonluk faydalı yükle görev yapabilen Baykar imzalı AKINCI-B, TÜBİTAK-SAGE mühendislerince geliştirilen hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan'ı taşıyacak. 2021 yılı sonu itibariyle F-16 savaş uçağından atış testleri başarıyla tamamlanan bu iki mühimmat, Türk Hava Kuvvetleri'nin gökyüzündeki en önemli kurşunları olacak.

ABD üretimi AIM-9'ların muadili olan Bozdoğan, görüş içi hedefleri vurmaya yönelik kullanılıyor ve 25 km menzile ulaşabiliyor. Bir görüş ötesi füzesi olan Gökdoğan ise Amerikan AIM-120'lerin muadili ve hedefini 100 km uzaktan vurabildiği ileri sürülüyor. TÜBİTAK SAGE'nin ayrıca Gökhan isminde ramjet motora sahip başka bir hava füzesi daha bulunuyor. Gökhan'ın menzilinin çok daha uzun olması bekleniyor. 

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Haberi Görüntüle

AKINCI TİHA ŞİMDİDEN 3 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

Dünyanın en çok tercih edilen SİHA'sı durumundaki Bayraktar TB2'yi üreten Baykar şirketi, AKINCI TİHA'ları da şimdiden 3 ülkeye satmayı başardı. Bunlardan ikisinin Azerbaycan ve Pakistan olduğu artık neredeyse kesinleşti. AKINCI için sözleşme imzalanan üçüncü ülkenin ismi şimdilik bilinmiyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading