Yandex Metrica
SON DAKİKA

AKINCI, AKSUNGUR ve Bayraktar TB2 yılda kaç adet üretilecek? Talep patlaması var, hızlanmak gerek

SİHA'lar konusunda Türkiye'ye talep üstüne talep yağıyor. Baykar ve TUSAŞ siparişlere yetişebilmek için yeni tesis ve üretim hatları kuruyor. Ancak bu yoğun ilgiyi fırsata dönüştürmek için üretimi daha da hızlandırmak gerekiyor.

Savunma

25.03.2024, 15:00

Türkiye'nin insansız hava aracı üretiminde en büyük firmaları olan TUSAŞ ve Baykar taleplere yetişebilmek için gaza basıyor. Şirketler dünyanın Türk SİHA'larına olan talebini karşılayabilmek için yeni tesisler ve yeni üretim hatları kuruyor.

Şimdiye dek 24 ülkeye satılarak en çok tercih edilen SİHA olma unvanını açık ara elinde bulunduran Bayraktar TB2'ler için takvim 3 yıl boyunca dolu durumda. Baykar, ayda 20, yılda ise 240 adet TB2 üretebilecek kapasiteye erişti.

Buna rağmen sipariş takviminin 3 yıl boyunca dolu olması 720'nin üzerinde TB2 ihracının garanti olduğunu gözler önüne seriyor. Şu ana kadar üretilen Bayraktar TB2 sayısının Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindekiler de dahil edildiğinde 450'i aştığı sanılıyor. 

İhracatta yeni rekorlara imza atması beklenen taarruzi insansız hava aracı AKINCI'da da planlar büyük. 5 ülkeye satışı gerçekleşen milli TİHA, 2023'ten itibaren senede 40 adet üretilecek. Üretim hatlarını genişleten Baykar şirketi İstanbul-Esenyurt'ta yapımı tamamlanmak üzere olan yeni tesisin açılışını gerçekleştirmeye hazırlanırken, Ukrayna ve Pakistan'la ortak üretim konusunda da çalışma yürütüyor. 

F-35 ve Eurofighter uçaklarında son durum: Milli Savunma Bakanlığı açıkladı Haberi Görüntüle

YILDA 24 AKSUNGUR YETMEYEBİLİR

Türkiye'nin dev havacılık firması TUSAŞ ise SİHA üretimi konusunda bir dizi sürprize hazırlanırken yeni tesisler kuruyor. ANKA ve AKSUNGUR'u üreten milli şirkete ilgi her geçen gün daha da artıyor. ANKA satışı için sözleşme imzalanan ülke sayısı Tunus, Kazakistan, Malezya ve Cezayir'le birlikte 4'e yükseldi. Cezayir'in aynı zamanda AKSUNGUR siparişi verip vermediği konusu henüz netleşmedi. Listeye Endonezya'nın da eklenmesine kesin gözüyle bakılıyor. İvmenin artarak devam etmesi ve AKSUNGUR'a da siparişler gelmesi bekleniyor. 

Son döneme dek 3 ayda bir AKSUNGUR üreten TUSAŞ, 2023 Mayıs ayından itibaren ayda 2 adet AKSUNGUR'u hazır edecek kapasiteye erişeceği belirtiliyor. Ancak ayda 2 adetlik üretim yılda 24 AKSUNGUR ediyor ve SİHA alımı için Türkiye'nin kapısını çalan ülkelerin yoğunluğu düşünüldüğünde TUSAŞ'ın da taleplere cevap verememe riski bulunuyor. 

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

ÜRETİMDE GAZA BASMAK ŞART

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Endonezya'daki savunma fuarında son gelişmeleri aktarmıştı. 

Bir yandan ANKA ile AKSUNGUR'u üreten şirket aynı zamanda muharip insansız uçak sistemi (savaşan İHA) ve GÖKSUNGUR'u banttan indirmeye hazırlanıyor. Bu araçların hazır olmasının ardından yeni müşterilerle birlikte TUSAŞ'ın mevcut üretim kapasitesini çok daha genişletmek durumunda kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

İnsansız sistemlere dünyadan yoğun ilginin olduğu bu süreçte Türkiye'nin fırsatları en etkin biçimde değerlendirmesi için 'hızlı üretim' yapması ve gaza basması gerekiyor. 

Baykar, bu konuda elini çabuk tutmasının semeresini almış ve 2021 yılında 664 milyon dolarlık SİHA ihracatıyla TUSAŞ'ı geride bırakmıştı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading