Afrika'da çarpıcı gelişme: AKINCI TİHA o ülkeye ulaştı! Baykar'ın fabrika kuracağı şehir belli oldu
Bayraktar TB2 kullanıcısı ülkelerden Fas, AKINCI TİHA'ya da sahip oldu. Bir süre önce Baykar'a sipariş veren Rabat yönetimi, stratejik taarruz uçaklarından ilk partiyi envanterine kattı. Fas, AKINCI TİHA'ya sahip 4. Afrika ülkesi olurken, bu ülkeye kurulması planlanan SİHA fabrikasının adresi de netleşti.
Türk SİHA'larının Afrika'daki yolculuğunda yeni aşama gerçekleşti. Bir süre önce Baykar'dan taarruzî insansız hava aracı AKINCI satın almak için talepte bulunan Fas, TİHA'lardan ilk birkaçını teslim aldı.
Gelişmiş hava aracını kullanmak için eğitim gören Faslı operatörler, envantere giren AKINCI TİHA'ları uçurarak tecrübe kazanacak ve sonrasında Baykar bu ülkeye birden fazla filo teslim edecek.
Çarpıcı gelişme, Facebook platformunda Afrika ülkelerine dair savunma haberleriyle tanınan Forum-Far-Maroc sayfası tarafından duyuruldu. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin ilk AKINCI ünitelerini teslim aldığı duyurulan haberde, "Bu teslimat, Fas ile Türk şirketi Baykar arasındaki ilişkilerde büyük ivmenin parçası olarak gerçekleşiyor" denildi.
Fas'ın tam olarak kaç adet AKINCI siparişi verdiği henüz bilinmese de satın alımın 2 filo (12 adet) olabileceği ileri sürülüyor. Teslimatların 2025 yılı boyunca devam etmesi bekleniyor.
AKINCI TİHA'nın Afrika kuzeybatısına teslimiyle birlikte Kara Kıta'da ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE füzelerini kullanan ülkelere bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Halihazırda Bayraktar TB2 SİHA kullanıcısı Fas, Türkiye'den mini akıllı mühimmat (MAM) tedarik ediyordu. AKINCI'nın ateşleyebildiği geniş bir mühimmat ailesi bulunduğu için Fas, bundan böyle MAM serisi bombalardan çok daha fazlasına ulaşma imkânına kavuştu.
AKINCI TİHA'ları Afrika'da Fas'la birlikte Libya, Etiyopya ve Burkina Faso kullanıyor. Fas, Baykar'ın AKINCI ihraç ettiği 11. ülke.
FAS'TAKİ FABRİKA İÇİN ADRES: BEN SLIMANE
Öte yandan Baykar'ın bu ülkeye kurmayı planladığı fabrika için adres de netleşti. Rabat yönetiminin Baykar'dan tesis kurmasını istediği bilgisini ilk olarak geçtiğimiz günlerde Fransız Le Desk gazetesi duyurmuştu.
Elde edilen yeni bilgiler, fabrika kurulması için seçilen arazinin Rabat ile Kazablanka arasında, daha doğuda bulunan Ben Slimane kenti olduğunu ortaya koydu.
Azerbaycan, Ukrayna ve Suudi Arabistan'a SİHA üretim tesisleri kurma çalışmalarını sürdüren Baykar şirketi, Fas'taki tesisin hayata geçmesiyle birlikte seri üretim gücünü daha da artırmış olacak.
Baykar'ın Fas'a tesis kurma konusunda ilk mutabakatı geçtiğimiz kasım ayında yapmış olması muhtemel görünüyor. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Kasım 2024'te Fas'ta düzenlenen Marakeş Havacılık Fuarı'nda Fas Ticaret Bakanı Ryad Mezzour ile görüşmüştü.
ATLAS ŞİRKETİYLE BAYKAR ORTAKLIĞI
Uluslararası savunma haber platformu BulgarianMilitary, Fas'ın AKINCI TİHA'ları teslim almaya başlamasını şu ifadelerle yorumladı:
"Teslimat yalnızca bir satın alımdan daha fazlasıdır; bu Fas ile Türkiye arasında büyüyen askerî ortaklığın bir parçası ve bölgede güç dinamiklerini yeniden şekillendiriyor. Fas, yeni AKINCI TİHA filosuyla yalnızca hava kuvvetlerinin yeteneklerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda komşu güçlere giderek daha sofistike hale gelen savunma kabiliyeti hakkında bir sinyal gönderiyor.
Ancak iş burada bitmiyor. Fas, Ben Slimane'deki yeni üretim tesisiyle savunma oyununu daha da ileri taşımaya hazırlanıyor. Son teknoloji SİHA'ları montajlayarak üretecek bu tesis, Fas'ın dron teknolojisini yerelleştirme çabalarında yeni bir aşamanın başlangıcına işaret edecek. Fabrikanın odak noktası, gelişmiş insansız hava araçları üretmek olacak.
Uzay teknolojilerinde uzmanlaşmış bir Fas şirketi olan Atlas ile yapılan yeni ortaklık, Fas'ın drone yeteneklerinin giderek daha fazla yerel olmasını sağlayacak ve bu kritik askeri sektörde kendi kendine yeterliliğin önünü açacak."
