Yandex Metrica

Afrika'ya AKSUNGUR filosu: Cezayir sipariş verdi, tek seferde 200 milyon dolar

TUSAŞ üretimi AKSUNGUR SİHA'ya ilk müşteri Cezayir oldu. Milli motor PD170'lerden güç alan ve 750 kilogram faydalı yük taşıyabilen AKSUNGUR için tam 6 adetlik sipariş geldi. Sözleşme tutarının 150-200 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Savunma

09.04.2024, 01:14

Savunma sektörü ihracat başarılarına bir yenisini daha ekledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen silahlı insansız hava aracı AKSUNGUR, Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'e ihraç ediliyor. 

Savunma portalı Menadefence'in iddiasına göre Cezayir, Türkiye'den 6 adet AKSUNGUR alacak. Anlaşmanın yakında imzalanacağı belirtiliyor. Cezayir böylece AKSUNGUR SİHA'nın yurtdışındaki ilk müşterisi oldu. 

Sözleşme tutarının 150 ilâ 200 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. AKSUNGUR'un ihracına yönelik ilk işaretleri geçtiğimiz günlerde TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Güney Afrika'nın başkentindeki savunma fuarında vermiş ve AKSUNGUR'a Afrika'dan 2 ülkenin talip olduğunu bildirmişti. 

Yıldız'ın bahsettiği 2 ülkeden birinin Cezayir olduğu kesinleşti. Diğer müşteriye ilişkin herhangi bir bilgi henüz açıklanmadı. TUSAŞ'ın ürettiği diğer SİHA sistemi ANKA'nın ilk müşterisi ise Tunus olmuştu. Bu ülke, teslim edilen 3 ANKA'nın dışında 2 araç için daha sipariş verdi. ANKA daha sonra Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi Kazakistan'a da gönderilmişti. 

TUSAŞ desteğiyle ANKA SİHA'yı kendi ülkelerinde imâl etmeye hazırlanan Kazaklar, AKSUNGUR'la da ilgileniyor. Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından üretilen milli motora sahip PD170 ile uçmakta olan AKSUNGUR'a taliplerin artması bekleniyor. 

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

MALEZYA ANKA, KAZAKLAR AKSUNGUR ALACAK

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, mevcut sipariş ve sözleşmelere ilişkin şu bilgileri vermişti:

"Tunus'un 3 aracını teslim ettik, 2 araç daha almak için müracaatlarını yaptılar. Sözleşmeyi yaptık ya da yapacağız. Afrika'da 3 ülkeyle daha görüşüyoruz, anlaşmaya çok yakınız. Kazakistan araçlarımız hazır. Araçların hangarlarını hazırladıklarında göndereceğiz. Malezya'da ise sözleşmeye davet edeceklerine dair bilgi geldi ama resmi sözleşme davetiyesi gelmedi. Sözleşmeye davet ettikleri zaman 3 araçlık anlaşmayı yürürlüğe koymuş olacağız. Tunus'taki araçlarımız ANKA. Afrika'daki 3 ülkeden 2'si AKSUNGUR, 1 tanesi ANKA ile ilgileniyor. Malezya'daki sözleşme de ANKA'ya yönelik. Kazakistan'ın muhtemelen bundan sonraki istekleri de AKSUNGUR olacak."

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

MÜHİMMAT AİLESİ ÇOK GENİŞ 

AKSUNGUR'a satın alan Cezayir, Türk şirketlerince üretilen bir dizi mühimmatı da kullanma imkanı elde edecek. MAM-C, MAM-L, BOZOK, KAYI, KUZGUN füzeleri, Kanatlı Güdüm Kiti, ORKA torpido ve denizaltı tespitinde kullanılan sualtı takip şamandırası bunlardan sadece birkaçı. 

750 kilogramın üzerinde faydalı yük taşıyabilen AKSUNGUR, 40 bin feet (12 km) irtifada tam yükle 12 saat görev yapabiliyor. 

24 metre kanat açıklığına sahip AKSUNGUR, deniz karakol ve keşif/gözetleme görevini yürütürken ise havada kalma bakımından bir rekora imza atıyor. Orman yangınlarıyla mücadele görevi sırasında sadece gözetleme faaliyetinde bulunan AKSUNGUR tam 60 saat boyunca havada kalmıştı. 

AKSUNGUR'un yakın gelecekte yurtdışına SİHA ihracatı bakımından Türk savunma sanayiine sıçrama yaptırmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading