Yandex Metrica

ABD'ye F-16 resti: 48 Eurofighter, 3 fırkateyn ve nakliye uçakları için İngilizlerle anlaşma çok yakın

ABD'ye F-16 resti: 48 Eurofighter, 3 fırkateyn ve nakliye uçakları için İngilizlerle anlaşma çok yakın

Yunanistan'a 40 F-35'i kayıtsız-şartsız teslim etmeye hazırlanan ABD'nin F-16'lar için Türkiye'ye şartlar dayatması artık kabak tadı verdi. Ankara'nın Eurofighter kartını uzun süredir elinde tuttuğu biliniyordu ancak satın alım paketinin savaş uçaklarından ibaret olmadığı ortaya çıktı.

Savunma

23.01.2024, 20:20

Türkiye'nin 40 F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti talebine Washington'un öne sürdüğü şartlar artık kabak tadı verdi. Süreç onayını önce Ege'de operasyon yapmama şartına bağlayan, ardından uçakların Suriye'de PKK/YPG'ye karşı kullanılmaması isteyen ancak Ankara'nın tepkisiyle birlikte bu şartlardan vazgeçen Washington, talep metnini sonunda Kongre'ye gönderdi ama bir şart hâlâ masada: Joe Biden yönetimi, F-16'lar için PKK-FETÖ destekçisi İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesini istiyor. 

Aynı ABD, Yunanistan'a 40 adet F-35'in transferine kayıtsız şartsız onay verecek. Bu çifte standarda Ankara'nın tepkisi, bir süredir elinde beklettiği İngiliz kartını açmak oldu. 

İngiltere'den Eurofighter savaş uçağı almak için bir yıldan fazla süredir temas yürüttüğü bilinen Ankara'nın bundan daha fazlasıyla ilgilendiği ortaya çıktı. 

Middle East Eye (MEE) haber sitesinden Ragıp Soylu'ya bilgi veren 3 ayrı kaynak, Türkiye'nin İngiltere'den Eurofighter savaş uçağı yanında fırkateyn, nakliye uçağı ve tank motorları almaya hazırlandığını açıkladı. 

Açıklanan bilgilere göre İngiliz sistemleri üzerinde incelemelerini sürdüren askerî heyet çok yakında bir karar verecek.

48 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının yanında 10'u aşkın C-130J nakliye uçağı ve İngiltere'nin devreden çıkarmaya hazırlandığı Type 23 fırkateynleri aynı paket içerisinde bulunuyor.

Bunun yanında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki M60 tanklarının modernizasyonu için gereken motor konusunda da bir anlaşmanın gündemde olduğu belirtiliyor.

Kaynaklara göre böyle bir mutabakatın tahmini değeri 10 milyar doları aşıyor.

Hulusi Akar geçtiğimiz yılki İngiltere ziyaretinde Eurofighter uçaklarını incelerken...

MEE'ye bilgi veren kaynaklardan biri, Eurofighter savaş uçakları alınması pek çok teknik değişiklik ve pilotlara ekstra eğitim gerektireceği için zorlu bir sürece yol açacak. Ancak aynı kaynak, Katar'ın Konya'da konuşlandırdığı savaş uçaklarından bazılarının Eurofighter olduğunu ve bu nedenle Türk pilotların bu platforma giderek daha fazla aşina olduklarını belirtiyor. 

Geçtiğimiz hafta Londra'da İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile görüşen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, C-130J nakliye uçaklarının alımı konusunu da görüştüğü belirtiliyor. TSK envanterinde çok sayıda C-130 olduğu için savunma sanayii bu uçakların idame ve modernizasyonu konusunda gayet yetenekli durumda.

Nakliye uçağı filosunu tamamen yenilemek isteyen İngiltere, elindeki 14 adet C-130'u Türkiye'ye satabilir. C-130J'lerin bu nakliye uçağında en gelişmiş versiyon olduğu belirtiliyor. 

C130 askerî nakliye uçağı

Bir askerî kaynak, "Envanterimizde zaten C-130'lar var, çok iyi tanıdığımız bir uçak... Libya görevleri için A400M filosunu çok yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu da bu uçaklar üzerinde baskı oluşturuyor" diyor. 

Türk deniz subaylarının incelemekte olduğu Type 23 fırkateynleri ise 'denizaltı savunma harbi' konusunda yetenekleriyle öne çıkıyor. Bu gemiler satın alındığı takdirde her koşulda kapsamlı bir modernizasyon işleminden geçirilecek. 

Türkiye'nin ilgilendiği Type 23-Duke sınıfı İngiliz fırkateyni

İngiltere ile askeri sanayide yıllardır artan bir ivmeyle gelişmekte olan ilişki, incelenmekte olan son paket satın alındığı takdirde yeni bir boyuta evrilecek. 

TUSAŞ, Milli Muharip Uçak konusunda İngiliz BAE Systems mühendislerini istihdam ediyor. Bu ülkenin motor devi Rolls Royce ile Kale Grubu'nun da Türkiye'de bir ortaklığı bulunuyor. Rolls Royce ve Kale Grubu'nun 5. nesil MMU motorunu üretmeye talip olduğu biliniyor. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin F-16 talebine onay vermeyeceğini kesin bir dille açıklamıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading