Yandex Metrica
SON DAKİKA
Abdullah Ağar'dan 'savaş' uyarısı: Rusya-Ukrayna çatışmasının dışında kalmamız mümkün değil

Abdullah Ağar'dan 'savaş' uyarısı: Rusya-Ukrayna çatışmasının dışında kalmamız mümkün değil

Ukrayna'ya bir saldırı başladığında Rusya'nın stratejik olarak hedef alacağı ilk noktaların bu ülkedeki SİHA üsleri olacağını ifade eden güvenlik uzmanı Abdullah Ağa, Türkiye'nin ilerleyen süreçte savaşın dışında kalmasının 'çok zor' olduğunu dile getirdi.

Savunma

23.01.2024, 18:40

Özel Kuvvetler eski mensuplarından güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Rusya ile Ukrayna arasında yakında başlaması beklenen savaşı yorumladı. Milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'in sorularını cevaplayan Ağar, olası bir savaşın Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirtti. 

"Bu savaşın dışında kalmamız bizim için çok zor. Bir kere en çok tehdit edeceği şeylerden bir tanesi bizim ortaya koymaya çalıştığımız denge siyaset ve stratejimiz olacak. Bu savaş bizi taraf olmaya zorlayacak. Bir diğer tarafı da bizim satmış olduğumuz SİHA'lar. Yeni nesil savaş doktrini anlamında onları çok kaygılandırıyor. Çünkü bu SİHA'larla biz Rusların vekillerini çok sopaladık ve çok zarar verdik" diyen Ağar, Rus ordusunun savaşın başında ilk olarak Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı Bayraktar TB2'leri hedefleyeceğini kaydetti. 

Hindistan'ın başı Bayraktar TB2 filosuyla dertte! Tehditler birbiri ardına geldi Haberi Görüntüle

KAYBEDERLERSE BUNA ÇOK KIZACAKLAR

Güvenlilk analisti Abdullah Ağar

Ağar, "Düşünün Rusya bir savaşa giriyor ve kaybediyor. Bunda Türk SİHA'larının çok büyük etkili bir rolü var. Onda büyük bir kızgınlığa sebebiyet verecek" yorumunda bulundu. Ağar şunları söyledi:

"Rusya sadece Türk SİHA’lardan değil, SİHA’ların dahil olduğu ve Ukrayna’nın uygulayabileceği yeni nesil savaş doktrininden ve bunun Rus ordusu üzerinde ortaya koyabileceği etkiden rahatsız. O yüzden daha en baştan Ukrayna SİHA ve SİHA üslerininin hedef aldığı uçak taarruzları, balistik ve taktik balistik füze saldırıları, E/T, SİHA-TİHA, derin harekat ve sabotajlar görebiliriz. Ukrayna’nın bütün bunlara mukavemeti ise savaşın seyrinde temel bir parametre olacak." 

PKK Türk SİHA'larını vurdu mu? İran'dan kamikaze dron aldılar Haberi Görüntüle

ABD İLE GİZLİ BİR ANLAŞMA YAPMIŞ OLABİLİRLER

ABD Başkanı Joe Biden'ın, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız" sözlerini değerlendiren Abdullah Ağar, "ABD, Ukrayna üzerinden bir hesaplaşma istiyor. Rusya'nın boyunun ölçüsünü almak istiyor. Rusya ne kadar güçlü bir ülke onu görmek istiyor. Bir de aralarında paylaşmış olabilirler. Aralarında gizli bir anlaşma olabilir" dedi.

Ukrayna'nın yüzde 15'inin şu an zaten işgal altında bulunduğunu hatırlatan Ağar, savaşı durdurmanın pek mümkün gözükmediğini ancak ABD'nin fiili olarak devreye girmesi halinde Rusya'nın geri adım atabileceğini şu sözlerle ifade etti:

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

CEPHEDE AMERİKAN BAYRAĞI AÇARLARSA...

"ABD bu durumu durdurabilir. Ama değişik metodları var. İçinde siyasi ve ekonomik yaptırımlarla ilgili Rusya'yı tehdit ederek savaşı durdurmak bu süreçte çok mümkün değil. Ama şöyle bir şey yapabilir. İki tane C5 Galaxy'si iner. İçinde ABD Özel Kuvvetleri iner. Cephede Amerikan bayrağını açarlar. Derler ki ateş edeceksen ABD'ye karşı edeceksin. Bu Rusya üzerinde son derece askeri caydırıcılık üretir. Örnek bu..." 

"İngiltere'den bol miktarda silah takviyesinin yapıldığını görüyoruz. ABD her türlü desteği vereceğini söylüyor. Sanki bir savaşın çıkmasını istiyorlar. Yani bu aslında pek çok tarafın da işine gelir bu. Rusya yığınak üstüne yığınak yapıyor. Burada herkes gerginliğin artması üzerinden kendi oyununu oynuyor. Bunun ABD ile Rusya arasında bir savaşa dönüşmesini istemeyeceklerdir. Ama Ukrayna ile Rusya arasında Ukrayna'nın bir vekil devlet olduğu bir savaşı görme ihtimali bu noktada son derece yüksek." 

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

OLAY SADECE UKRAYNA İLE SINIRLI KALMAZ

"130 bin kişiyle Ukrayna ordusunu yenmek ve bir ülkeyi işgal etmek kolay değil. Burada insanın aklına daha kötü senaryolar geliyor. Bir kıyas yapalım... DEAŞ ortaya çıktığında 600 DEAŞ'li Musul'u düşürdü. Bu burada kalmadı. Yani etkileşimlerle çok büyük alanda etki etti. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kıta Avrupa'sının Atlantik'in ABD'nin dahil olduğu bir olay sadece Ukrayna ile kalmaz. Öncelikli olarak Kuzey Avrupa ve Balkanların hareketlenmesiyle ilgili çok büyük bir risk var. Kim nereden nereyi vurur, kim hangi boşluğu doldurur ve bu işin sonunda kim savaşı kazanır şuan bu belli olmaz. Ama Rusya açıkçası çeşitli gerekçelerle çok büyük bir oyuna girişti. ABD yangından uzak duruyor. Buradan Rusya ve Çin üzerinden nasıl bir oyun kurguluyor? Buna iyi bakılması gerektiğini düşünüyorum."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading