Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD vermedi, Türk mühendisler bunu da yaptı: Savaş gemisinde füzeler yerli sistemle ateşlenecek

ABD vermedi, Türk mühendisler bunu da yaptı: Savaş gemisinde füzeler yerli sistemle ateşlenecek

ABD'nin ambargosu üzerine ROKETSAN tarafından hız verilen projede sona gelindi. Milli Dikey Atım Sistemi 'MİLDAS' için testler çok yakında başlıyor.

Savunma

23.01.2024, 19:53

Türkiye savunma sanayiinin bir kolunda daha bağımsızlık kazanıyor. Savaş gemilerinde değişik tipte füzelerin konuşlandırılması ve bunların tek merkezden ateşlenmesine yarayan dikey atım sistemi (VLS-Vertical Launching System) yerli imkanlarla tasarlanarak hazır hale getirildi, testler çok yakında başlayacak. 

MİLGEM projesinin beşinci gemisi olan ve 2023 yılında donanmaya katılması beklenen (F-515) İstanbul fırkateyninde kullanılacak dikey atım sistemi 'MK-41' ABD tarafından Türkiye'ye verilmeyince ROKETSAN bu kritik lançeri milli imkanlarla geliştirmeyi başardı. 

Milli Dikey Atım Sistemi (MİLDAS) olarak adlandırılan kritik bileşen, hava savunma füzelerinin yanında ATMACA, GEZGİN, G-40 gibi seyir füzelerinin tek merkezden fırlatılmasına imkan sağlıyor. 

CNNTürk yayınında ROKETSAN yetkililerinden aldığı bilgiyi aktaran güvenlik ve savunma uzmanı Mete Yarar, MİLDAS'ın çok yakında devreye alınacağını söyledi. ROKETSAN, yerli VLS MİLDAS'ı TCG İstanbul fırkateynine entegre etmek için bir süredir çalışma yürütüyordu. 

Temel Kotil tarih verdi: 20 tane KAAN Hava Kuvvetleri envanterinde... Haberi Görüntüle

MİLDAS'LA HER GEMİDE HAVA SAVUNMA 

Geçtiğimiz aylarda MİLDAS konusunda SavunmasanayiST'ye konuşan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, "Bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirilecek kara testlerinin ardından MİLDAS doğrudan TCG İstanbul'a entegre edilecek. Hava savunma sistemi SİPER Blok-I, 2023 yılında hizmete girmiş olacak. TCG İstanbul'da MİLDAS ile birlikte HİSAR-RF'yi kullanacağız. MİLDAS projesi fazlar halinde gidecek. İleri konfigürasyonlarında hem seyir füzesi ve gemisavar füzesi atım hem de Quad-Pack kabiliyetini kazandırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" demişti. 

Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada korvetlerinin ardından MİLGEM kapsamında inşası devam eden 5. gemi TCG İstanbul fırkateyni

MİLDAS'ın 4'lük hücreler halinde teçhiz edilmesi halinde 16 hücreli bir sistemden tek seferde 64 adet hava savunma füzesi taşıması bekleniyor. Çünkü her hücrede 4'er adet füze bulunuyor. Türkiye'nin son 10 yılda füze fırlatma sistemi geliştirme kabiliyeti kazandığına dikkat çeken savunma sanayii kaynakları, 8 metre olarak tasarlanan MİLDAS'ın Amerikan Mk-41'e göre 30 santimetre daha uzun olduğunu dile getiriyor. 

MİLGEM kapsamında bundan sonra hizmete girecek tüm savaş gemileri MİLDAS sayesinde aynı zamanda birer 'hava savunma platformu' işlevi görecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading