Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD Ukrayna'ya SİHA vermeye korkuyor! Türkiye 50'den fazla TB2 yollamıştı

ABD Ukrayna'ya SİHA vermeye korkuyor! Türkiye 50'den fazla TB2 yollamıştı

ABD yönetimi Ukrayna'nın talep ettiği MQ-1C Predator SİHA'ları Kiev'e aylardır göndermiyor. Beyaz Saray'ı ürkekliğinden rahatsız olan bir grup senatör, Savunma Bakanı Austin'e mektup yazarak "Ya Grey Eagle ya da Reaper yollamalıyız" dedi.

Savunma

07.03.2024, 04:31

Türkiye'nin 50'den fazla Bayraktar TB2 gönderdiği Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri'nden bir türlü SİHA alamıyor. Rus işgali başladıktan birkaç ay sonra Amerikan SİHA'larını almak için Washington'da temas yürüten Kiev heyeti aradan geçen aylar boyu hep olumsuz cevap aldı.

Beyaz Saray'ın ürkekliğinden rahatsızlık duyan bir grup senatör, Wall Street Journal'in haberine göre Savunma Bakanı Lloyd Austin'e bir mektup gönderdi. Senatörler mektupta, 'Gray Eagle' olarak bilinen MQ-1C Predator'un yahut Reaper'ın Ukrayna güçlerine verilmesi gerektiğini kaydetti. 

MQ-1C Predator 'Gray Eagle'

İngiliz haber ajansı Reuters, geçtiğimiz haziran ayında Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya her biri 8 adede kadar Hellfire füzesi taşıyabilen 4 adet MQ-1C gönderilmesi planlandığını yazmıştı. 

SİHA'larını Rus topraklarında kullanılma ihtimalinden dolayı kaygılı olduğu belirtilen Washington yönetimi, aradan geçen aylar boyunca teslimatı gerçekleştirmedi. 

22 Kasım'da Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, ABD'nin Kiev'e Gray Eagle (Gri Kartal) tedariği konusunda bir karar vermediğini ancak durumun incelenmekte olduğunu duyurdu. 

ABD Kongresi'nde 17 senatörün imzasını taşıyan mektubun da etkisiyle Ukrayna'ya yakında MQ-1C silahlı insansız hava araçlarının gönderilebileceği belirtiliyor. 

1,6 ton kalkış ağırlığına sahip MQ-1C SİHA'lar 360 kilogram faydalı yük taşıyıp yaklaşık 10 kilometre irtifada 25 saat boyunca uçabiliyor. 

General Atomics şirketince üretilen Gri Kartal'ın taşıdığı Hellfire mini akıllı mühimmat sadece 12 kilometre menzilde etkili. Bu bakımdan MQ-1C'nin saldırıdan ziyade, ABD tarafından Ukrayna'ya gönderilen topçu roket sistemi HIMARS'lara koordinat iletme görevinde kullanılabileceği belirtiliyor. 

Kayseri HÜRJET'le yeniden doğacak: Türkiye'nin ilk uçak fabrikası üretime hazırlanıyor Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB2'NİN YERİ BAŞKA!

ABD'nin göndermeye çekindiği SİHA'lar konusunda Türkiye şimdiye dek eli açık davrandı. Baykar'ın Ukrayna ordusuna 50'den fazla Bayraktar TB2 yolladığı sanılıyor. Ukrayna direnişinin sembolü haline gelen TB2'ler hakkında Ukrayna halkı şarkı bile yazdı.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading