Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD taş koydu, Pakistan ATAK helikopterinden vazgeçti! 1,5 milyar dolarlık anlaşma iptal

ABD taş koydu, Pakistan ATAK helikopterinden vazgeçti! 1,5 milyar dolarlık anlaşma iptal

2018 yılında 30 adet ATAK helikopter satışı için Pakistan'la yapılan anlaşma, ABD ambargosu nedeniyle iptal edildi. 3 yıl boyunca sorunların çözümünü bekleyen İslamabad, Çin helikopterine yönelmek zorunda kaldı.

Savunma

23.01.2024, 18:35

ABD'nin Türkiye'ye yönelik askeri ambargosu önemli bir ihalenin kaybıyla sonuçlandı. Pakistan, TUSAŞ'tan almak için 3 yıldır beklediği ATAK helikopterlerinden vazgeçti. Türk savunma sanayiinin tek seferde en büyük ihracat anlaşması anlamına gelen 1,5 milyar dolarlık sözleşme, Pakistan'a 30 adet taarruz helikopterinin satışını öngörüyordu. 

Ancak T129 ATAK helikopterinde Amerikan Honeywell firmasının LHTEC CTS800-4A turboşaft motoru kullanıldığından ötürü ihracat lisansı için bu ülkeden izin bekleniyordu. Ankara'nın temaslarına rağmen şimdiye kadar Washington'dan resmi bir cevap gelmedi. Beyaz Saray ve Kongre'nin bu tavrı, Türkiye'nin 1,5 milyar dolarlık ihaleyi kaybetmesiyle sonuçlandı. 

Trabzon dünyayı silahlandırdı: 60 ülkeye 200 bin adet sattılar Haberi Görüntüle

PAKİSTANLI PİLOTLAR HAYRAN KALMIŞTI

Pakistan Kara Kuvvetleri tarafından birçok kez teste tâbî tutulan T-129 ATAK'lar, zorlu coğrafi sınavlardan başarıyla çıkmış, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olduğunu ispat etmişti. Pakistanlı pilotların da büyük beğenisini kazanan ATAK, ABD'nin süreci tıkamasından ötürü bu ülkeye -şimdilik- ulaşamadı. 

Bayraktar AKINCI'dan tam isabet! İHA-122 Süpersonik Füze Atış Testi başarıyla... Haberi Görüntüle

ABD TÜRKİYE'YE KARŞI BU KEZ ÇİN'LE 

Çin yapımı hafif taarruz helikopteri Z-10ME

Türk savunma sanayii açısından üzücü gelişmeyi Pakistan Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Babar Iftikhar basın toplantısında duyurdu. Iftikhar, bir soru üzerine, gecikmeler nedeniyle Türkiye'den T-129 ATAK tedarikinden vazgeçtiklerini, bunun yerine Çin'den Z-10ME taarruz helikopteri satın almak için görüşmelere başlandığını bildirdi. ABD'nin Türkiye'yi engellemesiyle birlikte Çin, daha fazla ürün ihraç etme şansına ulaşmış oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading