Yandex Metrica

ABD Rus ordusunu böyle destekliyor: Orlan-10 İHA'larına en az 7 ülke parça göndermiş

ABD Rus ordusunu böyle destekliyor: Orlan-10 İHA'larına en az 7 ülke parça göndermiş

Ruslara ait yatları, evleri ve paraları yağmalayan ülkelerin, cephede kritik bir sistemle ilgili Rus ordusuna destek verdiği ortaya çıktı. Moskova'nın Ukraynalıları topçu roketleriyle etkili biçimde vurmasını sağlayan Orlan-10 İHA'sı, başta ABD olmak üzere 7 ülkenin gönderdiği parçalarla üretiliyor.

Savunma

29.03.2024, 09:49

ABD ve bazı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları bazı kritik savaş araçlarını kapsamıyor. Dünyanın her yerinde Rus oligarklarına ait yatların peşine düşen, Rus vatandaşlarının varlıklarına el koyan ABD ve Avrupa ülkeleri bir yandan bunu yaparken bir yandan cepheye İHA tedariği için Moskova'ya yoğun biçimde destek veriyor. 

Ukrayna ordusunu özellikle son bir aydır topçu roketleriyle etkili bir şekilde vuran Rusya, bunu havadaki Orlan-10 adlı insansız hava araçlarının yardımı sayesinde yapabiliyor. Minik bir İHA olan Orlan-10, düşman hatlarını tepeden gözetleyerek Rus ordusuna koordinat bildirip işaretleme yapıyor. Orlan-10'dan gelen bilgilerle topçu roketi ve obüsleri ateşleyen Rus ordusu, hedefin vurulup vurulmadığının teyidini de yine bölgede bulunan bu İHA'ların yolladığı görüntüler sayesinde sağlıyor. 

İHA'ların üretimi için yerli teknolojik birikime henüz sahip olmayan Ruslar, kritik Orlan-10 sistemi için pek çok ülkeden yardım alıyor. Çarpıcı gerçek, AsianTimes adlı savunma-haber sitesinde yayınlanlan >Stephen Bryen imzalı haberle ortaya çıktı. 

Habere göre, Rusların T-73 ana muharebe tankı şasisi üzerine monte ettiği 152 mm'lik top sistemi normalde 30-40 kilometre menzildeki hedefi vurabiliyor. Ruslar bu topta son zamanlarda Krasnopol-D adlı lazer mühimmat kullanarak etkili menzili 43 kilometreye kadar çıkardı. ABD ordusunun Vietnam'da kullandığı 'halı bombardımanı' taktiğini deneyen Rus topçuları son zamanlarda 'yaklaşık hedef'i değil, 'kesin hedef'i vuruyor. 

Rus topçularının hassas hedef belirlemede çok kritik bir aracı var: Orlan-10 adlı drone'lar. Bu mini İHA hem hedef belirliyor hem lazer işaretleme yapıyor. Aynı zamanda bombardıman sonrası hedef bölgenin son durumuna ilişkin görüntü aktarıyor. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

BU ÜLKELERDEN PARÇA GİDİYOR

Rusya için hayati öneme haiz Orlan-10, ABD, Çin, Tayvan, Fransa, Japonya, İsveç, İsrail ve birkaç ülkeden daha gelen parçalarla uçabiliyor. Bu ülkelerden gelen kritik parçalar Rusya'da birleştiriliyor. İlk zamanlarda elektronik taarruza dayanıksız durumdaki bu İHA'lar, İsrail'in güncellemesiyle daha güçlü hale geldi. İsrail, Orlan-10'a elektronik koruma sağlayan Kometa M-VT GPS çiplerini Rusya'ya gönderiyor. 

Rus ordusu Orlan-10'larda Japon Canon kameraları (750D ve 800D) kullanıyor. Aynı zamanda bu İHA'ların motoru da Japonya'dan geliyor. Cephede hedef belirleme için çok kritik olan bu hava aracına parça tedariği sağlayan şirketler şunlar: Lynred Kızılötesi (Fransa), AxisIPVideo (İsveç), Cirocomm (Tayvan), Ublox (İsviçre), XilinxInc (ABD), AllianceMemory (ABD), Sony (Japonya), PlayStation (Japonya), Saito (Japonya-Çin).

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

GELEN ÜRÜNLERİ BİRLEŞTİRİYORLAR

İHA parçalarının yüzde 80'i yurtdışından tedarik ediliyor. Rusların bu araçlardan şimdiye dek 1000'in üzerinde imâl edip cephede kullandığı sanılıyor. Daha önce 50'den fazla Orlan-10 Ukrayna ordusu tarafından düşürülmüştü. Bu İHA'lar keşif, elektronik harp ya da kamikaze görevleriyle teçhiz edilebiliyor. 

Rusya'ya yönelik tüm ambargolara rağmen Orlan-10 için ihtiyaç duyulan malzemelerle ilgili hiçbir uluslararası bloke mevcut değil. Bu durum Ukrayna ordusuna yoğun şekilde yardım gönderen ülkelerin aynı zamanda Rus ordusunun da ayakta kalmasını sağlayarak savaşın devamını istediklerini gözler önüne seriyor. 

Ukrayna ordusunun düşürmeyi başardığı Orlan-10'lardan biri

Dünyanın her yerinde şirketlerin Rusya'ya sattığı/satmakta olduğu ürünleri takip eden Washington'un, Orlan-10 için kritik parçaların tedarik edilmesine destek vermesi dikkat çekici. Bu durum, Ukrayna savaşının başlamasından beri ortaya çıkan en çarpıcı gerçeklerden biri durumunda. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading