Yandex Metrica

ABD ordusu Dedeağaç'a 1000 zırhlı, 120 helikopter ve 3 bin asker daha getirecek

ABD ordusu Dedeağaç'a 1000 zırhlı, 120 helikopter ve 3 bin asker daha getirecek

ABD ordusu Türkiye sınırına 20 km mesafedeki Dedeağaç'ı kışlaya çevirdi. Pentagon temmuzda buraya taşıdığı 400 zırhlı araca şimdi 1000 tank/zırhlı, 120 saldırı helikopteri ve 3 bin asker daha ekliyor.

Savunma

04.04.2024, 22:20

Yunanistan'la savunma-işbirliği anlaşmasını 5 yıllığına uzatan ABD, ülke tarihinin en büyük yığınağını Türkiye sınırında gerçekleştiriyor. Temmuz ayında tank ve zırhlılardan oluşan 400'ü aşkın aracı Dedeağaç'a getiren Amerikan ordusu, şimdi de bin zırhlı araç ve 120 adet saldırı helikopterinden oluşan dev bir gücü sınırlarımıza nakletmeye hazırlanıyor. 

Dedeağaç, sınır bölgesinde Edirne'nin Enez ilçesine sadece 20 kilometre uzaklıkta. Bölgeyi inceleyen ABD'nin Atina Büyükelçisi Jeffrey Pyatt, "Savunma anlaşmasının kuralları gereği Yunanistan ile askeri alandaki işbirliğimizi hızla geliştiriyoruz. Tarihin en büyük yığınağı Dedeağaç Limanı ve üs bölgesine yapılacak" dedi.

Yunan medyasındaki haberlere göre Dedeağaç Limanı'na önümüzdeki günlerde 1000 yeni zırhlı araç ve 120 helikopterle birlikte 3 bin ABD askeri de gelecek. Amerikan askerlerini Büyükelçi Pyatt'la birlikte Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros karşılayacak. 

Amerikalılar, sözkonusu araç ve askerlerden bir kısmının Dedeağaç'tan Bulgaristan ve Romanya'ya sevk edileceğini, böylelikle İstanbul Boğazı'nı devredışı bıraktıklarını iddia ediyor. Tank ve helikopterleri taşıyan gemilerin İstanbul Boğazı'nı kullanarak doğrudan Romanya kıyılarına ulaşabilecekten yüklerini neden Dedeağaç'a indirdikleri büyük bir soru işareti. Askeri uzmanlar ABD'nin Dedeağaç gerekçelerini inandırıcı bulmuyor. 

Yunanistan topraklarını garnizona çeviren ABD ordusunun Dedeağaç başta olmak üzere Selanik, Larissa, Araksos, Preveze, Atina ile Girit'te hava, kara ve deniz üsleri bulunuyor. Bu üslerde ya doğrudan ABD'ye ait ya da bu ülke tarafından Yunanistan'a hibe edilmiş geniş bir cephanelik ve askeri araçlar var. Bini aşkın tank, 3 bin 500'e yakın zırhlı personel taşıyıcı, 100'e yakın taarruz helikopteri, 35 bin adet anti-tank füze sistemi, 700'ü aşkın obüs ve çok namlulu roketatar sistemleri bunlar arasında. Yunanistan ayrıca Rus yapımı AN/TPQ, TOR-M1, SA-8 ve S-300 gibi hava savunma sistemlerine de sahip. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading