Yandex Metrica

ABD F-16 talebine onay verecek mi? Savaş öncesi Beyaz Saray'ın kritik 'U dönüşü'...

ABD F-16 talebine onay verecek mi? Savaş öncesi Beyaz Saray'ın kritik 'U dönüşü'...

Ukrayna cephesinde bir savaşın ayak sesleri giderek yaklaşırken ABD yönetiminin Türkiye'ye yönelik politikalarındaki U dönüşü dikkat çekiyor. Mevcut durumun EastMed ve Halkbank kararları sonrası F-16, F-35 ve ATAK konusunda devam edip etmeyeceği büyük bir soru işareti.

Savunma

23.01.2024, 18:40

Rusya ile Ukrayna arasında savaş ihtimali gerçeğe dönüşmek üzereyken ABD'nin Türkiye'ye yönelik politikalarındaki değişim dikkat çekiyor. Doğu Akdeniz'de İsrail gazını Türkiye'yi by-pass ederek Yunanistan'a taşıma planı olan EastMed'den çekildiğini duyuran Washington, hemen ardından yıllardır Türk ekonomisine yönelik saldırı kozu olarak kullandığı Halkbank davasında geçici nitelikte de olsa geri adım attı. ABD'nin Manhattan bölgesinde bulunan 2. Temyiz Mahkemesi, federal hükümetin Halkbank aleyhine açtığı davanın askıya alınmasına karar verdi. 

Türkiye'nin İsrail'le diplomatik temaslara yeniden başlayacağının işaretini vermesiyle aynı döneme denk gelen süreç, savunma sanayiine de yansıyacak gibi görünüyor. ABD yönetimi -söylentiler henüz doğrulanmamış olsa da- Türkiye'nin bir süre önce talep ettiği 40 adet F-16 ve 80 adet F-16 uçağının modernizasyonu talebine onay verebilir. 

ABD, Türkiye için üretilen 4 adet F-35'e el koymuştu. 

Washington aynı zamanda Rusya'dan S-400 alımı bahanesiyle Türkiye'yi ortaklık dışına ittiği F-35 savaş uçağı projesinde de 'U dönüşü'nün sinyallerini veriyor. Washington ile Ankara arasında F-35 alımına ilişkin görüşmeler sürüyor. 

Milli Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz kasım ayı sonunda bir açıklama yaparak F-35'lerle ilgili ilk toplantının 27 Ekim'de Ankara'da yapıldığını, ikinci görüşme turunun ise 2022 başında yapılacağını bildirmişti. F-35 görüşmelerinin ABD'de sürmekte olduğu belirtiliyor. 

Türkiye, F-35 projesine yatırdığı 1,4 milyar doları geri alabilmek için Washington'dan F-16 talep etmiş, sözkonusu 1,4 milyar doların 40 uçak satın alımı ve 80 uçağın da modernizasyonu için gereken 10 milyar dolardan mahsup edilmesini istemişti. 

Washington'da Türkiye lehine esen olumlu havanın, Pakistan'a ATAK helikopteri satışı konusunda 3 yıldır masada bekleyen motor lisansı meselesine de yansıması bekleniyor. TUSAŞ'ın 2018 yılında imzaladığı ihracat anlaşmasıyla Pakistan'a 1,5 milyar dolar değerinde 30 adet ATAK helikopteri satılacaktı. Ancak bu helikopterin motorunu üreten ABD, aradan geçen 3 yılı aşkın süreye rağmen ihraç lisansı göndermemişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading