Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD F-16 mektubunu Türk asıllı diplomatla gönderdi: Ermeni ve Yunan lobisi ne yapacak?

ABD F-16 mektubunu Türk asıllı diplomatla gönderdi: Ermeni ve Yunan lobisi ne yapacak?

ABD Dışişleri'nin Kongre'ye yolladığı F-16 mektubunu Türk asıllı bir diplomata hazırlatması Ankara'ya verilen ince bir mesaj olarak yorumlanıyor. 17 Mart'ta iletilen mektup, karşı hamleye hazırlanan Ermeni ve Yunan lobisini baskılamak için 6 Nisan'da basına sızdırıldı.

Savunma

28.03.2024, 21:13

Joe Biden yönetimi, ABD Kongresi'ne yollanan 'F-16 mektubu'nda Türk asıllı diplomat Naz Durakoğlu'nun imzasını kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Yasama İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak çalışan Durakoğlu'nun sözkonusu mektuba imza atarak Kongre'ye göndermesi Washington'dan Ankara'ya mesaj olarak görülüyor. 

Naz Durakoğlu

Kongre'deki Ermeni ve Yunan lobilerinin karşı yöndeki ısrarlarına rağmen Türkiye'ye F-16 satmakta bir sorun bulunmadığını dile getiren Beyaz Saray, lobilere cevap mektubunun hazırlanmasında bir Türk asıllı diplomatı kullanarak Ankara'ya göz kırpmış oldu. 

Demokrat Parti'de Ermeni lobisinin sözcülerinden Frank Pallone ile Yunan lobisinin etkili ismi Cumhuriyetçi Gus M. Billirakis tarafından hazırlanan ve bu iki isim dahil 53 Kongre üyesinin imzaladığı 4 Şubat 2022 tarihli Türkiye karşıtı mektuba ABD Dışişleri 17 Mart'ta cevap verdi. Sözkonusu mektup ABD yönetimi tarafından İngiliz haber ajansı Reuters'a 6 Nisan'da sızdırıldı. 

ABD Dışişleri'nin Türkiye'nin F-16 talebini kabul ettiklerini bildiren mektubu kamuoyuna sızdırmakla, Kongre'de yeni bir cevaba hazırlanan Ermeni ve Yunan lobilerini baskılamayı hedeflediği sanılıyor. Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Amerikan yönetiminin Kongre'ye cevap mektubunu Türk asıllı diplomat imzasıyla iletmesini 'PR çalışması' olarak nitelendirirken, aynı zamanda Beyaz Saray'ın bunu basına sızdırarak Kongre'deki Türkiye karşıtlarını baskılamayı amaçladığını dile getirdi. 

Kongre'nin ABD Dışişleri tarafından gönderilen mektuba en az 15, en çok 50 gün içerisinde cevap vermesi gerektiğini kaydeden Karataş, sürecin tamamlanmasının ve her şey yolunda gitse bile F-16'ların tesliminin uzun zaman alacağını kaydetti. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

KONGRE ÜYELERİ MEKTUPTA NE DEMİŞTİ?

ABD Kongresi üyeleri Frank Pallone ile Gus M. Billirakis, Türkiye'ye 'kesinlikle F-16 satılmaması gerektiğini' ileri sürerek Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin'e 4 Şubat'ta bir mektup göndermişti. 

40 adet F-16 ve 80 adet uçağın modernize edilmesine yönelik talebin kabul edilmesi halinde 'insan hakları ihlallerinde bulunan Türkiye'nin ödüllendirilmiş olacağını' ileri süren iki isim, 'Erdoğan rejimi' ifadesiyle bahsettikleri Ankara'ya öfke kusmuş, Türkiye'nin hem Güney Kafkasya hem de Kuzey Afrika'yı istikrarsızlaştırdığını savunmuştu. 

"Türkiye'nin Amerika'dan gelişmiş savaş uçakları satın alması, Erdoğan'ı politikalarını değiştirmeye ve iyi bir aktör olmaya teşvik etmeyecek. Aksine Türk ordusunun daha fazla ölüm ve yıkıma neden olmasının önünü açacaktır" ifadelerinin kullanıldığı mektupta, Ankara'nın F-16 satın alımı ve modernizasyon talebinin kesin olarak reddedilmesi gerektiği belirtilmişti. 

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine... Haberi Görüntüle

ABD DIŞİŞLERİ NE CEVAP VERDİ?

Kongre'de Ermeni ve Yunan lobilerinin temsilcilerince hazırlanan Türkiye aleyhindeki mektuba ABD Dışişleri Bakanlığı 17 Mart 2022 tarihinde cevap yolladı. Dile getirilen rahatsızlıklara ilişkin Ankara'ya gerekli uyarıların yapıldığını ileri süren ABD Dışişleri, bunun yanında 24 Şubat sonrası Ukrayna Savaşı'nda Türkiye'nin oynadığı kritik role dikkat çekerek, Ankara'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteğin 'bölgedeki kötücül etkilere karşı caydırıcı olduğunu' dile getirdi. 

F-16 satışına ilişkin onay işleminin ancak Washington'un Ankara ile yapacağı görüşmelerden sonra Kongre'ye geleceğini hatırlatan mektupta, F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet etmeye katkı sunacağı kaydedildi. 

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

40 ADET F-16 VE 80 ADET KİT NE KADAR?

Türkiye, ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden S-400 bahanesiyle çıkarıldıktan sonra, bu projeye şimdiye dek yatırmış olduğu 1,5 milyar dolara yakın parayı tazmin edebilmek için ABD'den F-16 talebinde bulunmuştu. Ankara'nın Washington'a ilettiği talep mektubunda, 40 adet F-16 Block 70 Viper tipi savaş uçağı ile Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki uçaklardan 80 tanesini Block 70 seviyesine taşıyacak modernizasyon kitleri istenmişti. ABD'den istenen paketin toplam maliyetine ilişkin geçtiğimiz ekim ayında Reuters'a bilgi veren üst düzey diplomatlar, 6 milyar dolarlık bir faturaya işaret etmişti.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading