Yandex Metrica

ABD'den Atina'ya 9,4 milyar dolarlık doping! 4 fırkateyn için anlaştılar

ABD'den Atina'ya 9,4 milyar dolarlık doping! 4 fırkateyn için anlaştılar

Türkiye'ye verilmeyen F-35'leri Yunanistan'a kazandırmak isteyen ABD, bu ülkenin donanmasını 4 adet fırkateyn ve modernizasyon projesiyle destekleme kararı aldı.

Savunma

22.02.2024, 15:35

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kuzeyden güneye garnizona çevirdiği Yunanistan'a askeri desteğini en üst düzeye çıkardı. Bir süredir Türkiye sınırındaki Dedeağaç'ı binlerce tank ve zırhlı araca boğan Washington, Ankara'ya verilmeyen F-35'leri Atina'ya sevk etme planı sonrası kışkıştıcı bir adım daha attı. 

F-35 savaş uçaklarını da üreten ABD'li Lockheed Martin şirketi, MEKO sınıfı çok yönlü savaş gemilerinden 4 adet fırkateyni bu ülkeye satıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onay verdiği 4 gemilik anlaşma tam 6,9 milyar dolar değerinde. Washington buna ek olarak, Yunan donanmasındaki diğer gemileri de 2,5 milyar dolar karşılığında modernize edecek. Yani Atina ile Washington arasındaki sözleşmenin toplam boyutu 9,4 milyar doları buluyor. 

Satış işleminin devreye girmesi için Amerikan Kongresi'nin de onayı gerekiyor. Yıllardır Türkiye'ye karşı güçlü biçimde Atina'nın arkasında duran Kongre'nin bu onayı vermesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Karara ilişkin yaptığı açıklamada ABD Dışişleri şu ifadeleri kullandı: "Bu satış, Avrupa'da siyasi istikrar ve ekonomik süreç için önemli bir ortağı olan bir NATO müttefiğinin güvenliğini geliştirme yoluyla ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini desteklemektedir."

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN MİLGEM'İNE CEVAP

Lockheed Martin şirketince üretilen 118 metrelik MEKO (MMSC-Multi Mission Surface Combatant) sınıfı fırkateynler özellikle kıyı muharebesinde etkinliğiyle biliniyor. Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği MİLGEM korvetlerine bir cevap niteliğinde görülen bu gemiler, dizel ve gaz tahrik sisteminden güç alarak saatte yaklaşık 55 kilometre hızla 9 bin kilometrenin üzerinde yolculuk yapabiliyor. 

Gemi pistine konuşlu Seahawk deniz helikopteri ise açık denizde havalanıp denizaltı tarama görevleri icra ediyor. Dikey fırlatma sistemine, gemiden gemiye ve gemiden karaya füzelere sahip olacak fırkateynlerin Yunan donanmasına ne zaman teslim edileceği şimdilik meçhûl. 

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok... Haberi Görüntüle

3,5 MİLYAR AVRO DA UÇAĞA HARCADILAR

ABD ile 9,4 milyar dolarlık sözleşme imzalayan Atina, bir süre önce Fransa'dan 12'si kullanılmış 18 adet Rafale savaş uçağı satın almak üzere 2,5 milyar avro ayırmıştı. Atina daha sonra bu uçaklardan 6 adet daha istedi ve 24 uçak için ayırdığı para 3,5 milyar avroyu buldu. Siparişin ardından Yunanistan'a ilk uçakların teslimine geçtiğimiz yaz başlanmıştı. Ekonomik olarak bitik durumdaki Yunanistan'ın savunma harcamalarını nereden finanse ettiği bilinmiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading